Γ3’ Ενότητα 5th Athens Investment Forum: Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη

Η ενεργειακή μετάβαση και η ενεργειακή αυτάρκεια αποτέλεσαν τα βασικά θέματα του πάνελ στο πλαίσιο του 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Κ. Σκρέκας: Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα

«Η Ελλάδα θα γίνει εξαγωγική σε φυσικό αέριο εάν βρεθούν κοιτάσματα», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην ομιλία στο 5th Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions και συμπλήρωσε ότι: «Η Ελλάδα μπήκε στον ενεργειακό χάρτη των Βαλκανίων το 2012 με το έργο του ΤΑΡ».

Σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΝ: «Η ενεργειακή επάρκεια ισοδυναμεί με ασφάλεια εφοδιασμού. Σημαίνει διαφορετικές πηγές εφοδιασμού και διαφοροποίηση στον τύπο ενέργειας που χρησιμοποιούμε».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μειώσει πολύ την έκθεση μας στο ρωσικό αέριο. Ολοκληρώνουμε σεισμικές έρευνες σε πέντε πεδία της χώρας, με στόχο από χώρα εισαγωγική να γίνουμε εξαγωγική στο φυσικό αέριο, εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τα κοιτάσματα».

Επιπλέον, ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε και στα έργα πράσινης ενέργειας που ολοκληρώνονται: «Φέτος θα συνδέσουμε στο δίκτυο 2000 MW. Το 2026 θέλουμε το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας να προέρχεται από ΑΠΕ. Το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ , αναφέρει πως το 2030 θα πρέπει το 80% να παράγεται από ΑΠΕ. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκατεστημένα 10GW που σημαίνει ότι πρέπει να κατασκευάσουμε επιπλέον 18GW, για να φτάσουμε τα 28 GW, ενώ θα χρειαστούν και 7-8 GW αποθήκευσης, αντλησιοταμίευσης και μπαταρίες».

Τέλος ανέφερε ότι: «προσπαθούμε συνέχεια να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία για έργα ΑΠΕ». Όπως είπε: «Είναι μια προσπάθεια που δεν τελειώνει ποτέ. Δουλειά μας είναι να διακρίνουμε τα εμπόδια και να τα εξαλείφουμε».

Η «Ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια στον διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό και ενεργειακό χάρτη», τέθηκε στη συζητηση που ακολούθησε και συμμετείχαν οι κκ: Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος, ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΕ, Γιώργος Αγραφιώτης, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Ιωάννης Καρύδας, διευθύνων σύμβουλος, Επιχειρησιακή Μονάδα Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, COPELOUZOS GROUP, ο Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου, διευθύνων σύμβουλος, MORE, ο Δρ. Βασίλης Γρηγορίου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, ADVENT TECHNOLOGIES και ο ημήτρης Νεκτάριος, Partner, Financial Advisory, DELOITTE.

Κ. Ξιφαράς: Η Ελλάδα μία από τις χώρες που διαχειρίστηκαν την ενεργειακή κρίση με επιτυχία

Ο κύριος Κωνσταντίνος Ξιφαράς επεσήμανε ότι μετά την πανδημία φάνηκε το έλλειμμα που υπήρχε τόσο στα logistics όσο και στην ανάγκη ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Αυτό οδήγησε τις τιμές του φυσικού αερίου να πάνε ψηλά.

«Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που διαχειρίστηκαν μέχρι στιγμής αυτήν την κατάσταση με πολύ επιτυχημένο τρόπο», ανέφερε και σημείωσε ότι «η Ελλάδα δεν έβαλε ποτέ τα συστήματά της -ούτε φυσικού αερίου ούτε του ηλεκτρισμού – σε κατάσταση συναγερμού. Πήραμε πολύ νωρίς μέτρα για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη διακοπή ρωσικού αερίου. Το θέμα ασφαλείας και εφοδιασμού Ελλάδα το έχει δουλέψει πολύ καλά», τόνισε.

Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στις στρεβλώσεις που σημειώνονται στην αγορά λέγοντας, ότι «οι τιμές φυσικού αερίου είναι αδικαιολόγητα ψηλές στην Ευρώπη, καθώς οι αποθήκες είναι γεμάτες περισσότερα από 95% και μέχρι στιγμής έχουμε έναν ήπιο χειμώνα», επισημαίνοντας ταυτόχρονα την ανάγκη λήψης μέτρων για εξορθολογισμό.

M. Βερροιόπουλος: Πρέπει χωρίς δισταγμό να επιμείνουμε στις ΑΠΕ

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βερροιόπουλος ανέφερε ότι «το φυσικό αέριο είναι ένα καύσιμο γεωπολιτικά φορτισμένο» και πρόσθεσε ότι: «επειδή είναι πλήρως εισαγόμενο, οι αγορές που μετέχει και το κόστος του δύσκολα τιθασεύονται, ενώ απαιτεί επίσης τεράστιες επενδύσεις».

Τόνισε ότι «τα ηλεκτρικά δίκτυα, πρέπει να αναπτυχθούν, αλλά αν δεν στηρίζονται σε ένα ισχυρό εσωτερικό δίκτυο μπορεί και να είναι κενό γράμμα». Και ολοκλήρωσε λέγοντας πως, «μέσα στην κρίση όταν αναζητήσαμε τις ΑΠΕ, να βοηθήσουν να μειωθεί το κόστος του ρεύματος καταλάβαμε ότι είναι λίγες. Χρειάζονται σε πολύ πιο μεγάλη ποσότητα προκειμένου να συνεισφέρουν στο κόστος ενέργειας του τελικού καταναλωτή», ανέφερε. «Η αποθήκευση είναι απολύτως απαραίτητος παράγοντας. Πρέπει χωρίς δισταγμό να επιμείνουμε στις ΑΠΕ. Χρειάζεται αποθήκευση όλων των ειδών και μεγάλης ποσότητας» τόνισε.

Ι. Καρύδας: Η αξία των διασυνδέσεων έχει αναγνωριστεί από όλη την Ευρώπη

Παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη της συζήτησης ο κύριος Ιωάννης Καρύδας, τόνισε ότι: «Ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής είναι ο εξηλεκτρισμός των δικτύων και τροφοδότηση τους με καθαρή ενέργεια». Όπως είπε: «Μέχρι πρόσφατα η Ευρώπη δεν είχε δώσει την απαραίτητη βαρύτητα στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις», ενώ πρόσθεσε ότι: «Για να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους πρέπει να δούμε πως θα επιτύχουμε μεγαλύτερη διείσδυση της πράσινης ενέργειας».

Σύμφωνα με τον κ. Καρύδα: «Μια ηλεκτρική διασύνδεση προσφέρει ασφάλεια δικτύου σταθερότητα, βοηθάει στην ρύθμιση συχνότητας και το πιο σημαντικό προσφέρει μεγαλύτερη διείσδυση πράσινης ενέργειας».

Ειδικότερα, όπως τόνισε: «Το έργο που προωθούμε (διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου), ξεπερνάει τα στενά πλαίσια της Ελλάδας, είναι ένα έργο για όλη την Ευρώπη. Το έργο συμβάλει στην απεξάρτηση από το φυσικό αέριο και θα αναδείξει τη χώρα ως πράσινο κόμβο» και έκλεισε λέγοντας ότι: «Η αξία των διασυνδέσεων έχει αναγνωριστεί από όλη την Ευρώπη».

Β. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα είναι στην ιδανική θέση να πετύχει ενεργειακή αυτάρκεια

Στην τοποθέτηση του ο κ. Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Σήμερα ως χώρα είμαστε στην ιδανική θέση για να πετύχουμε την ενεργειακή αυτάρκεια την ασφάλεια. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι πυκνώνουν οι συζητήσεις για την ενεργειακή μετάβαση».

Όπως είπε: «Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί μεγάλες επενδύσεις Υπάρχει μία εκτίμηση για την ανάγκη 500 δις ευρώ για να πετύχουμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου μέχρι το 2050».

Όπως ανέφερε: «Το συντριπτικά μεγάλο μέρος των επενδύσεων θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα», και συμπλήρωσε ότι «το περιβάλλον που θα λάβουν χώρα αυτές οι επενδύσεις είναι πολύ σημαντικό». Κλείνοντας επεσήμανε ότι: «Η εξάπλωση της Μotor Οil στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν μια συνειδητή απόφαση».

Β. Γρηγορίου: Το υδρογόνο γίνεται ένα πολύ φθηνό καύσιμο

Ο κ. Βασίλης Γρηγορίου, ο οποίος δήλωσε, «Όταν ξεκίνησε η δική μας εταιρεία το υδρογόνο δεν ήταν εύκολο να το βρεις, τώρα όμως είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς υπάρχει η φθηνή ενέργεια από τις ανανεώσιμες οπότε στην πραγματικότητα γίνεται και ένα φθηνό καύσιμο το υδρογόνο».

Όπως τόνισε: «Στο μέλλον θα πάμε σε ένα περιβάλλον όπου η κυψελίδες καυσίμου θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο, καθώς οι συμβατικές μπαταρίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πραγματικές ανάγκες καθώς είναι πολύ βαριές».

«Το υδρογόνο είναι ένα καύσιμο προορισμού, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι διαμορφώνει μία καινούρια βιομηχανία που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας».

Δ. Νεκτάριος: Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος

Το πάνελ ολοκληρώθηκε με τον κύριο Δημήτρη Νεκτάριου ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος και η κατεύθυνση είναι μία».

Ειδικότερα, αναφερόμενος σε μία έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας είπε: «Για την επίτευξη των στόχων των μηδενικών εκπομπών ρύπων, η αισιοδοξία είναι μάλλον διάχυτη, με το 85% και πλέον των ερωτηθέντων από τις επιχειρήσεις, να θεωρούν ότι η επίτευξη του 2050 ή ακόμα και το 2030 είναι ακόμα ένας εφικτός στόχος».

«Το κρίσιμο δεύτερο σημείο της ενεργειακής μετάβασης έχει να κάνει με το ερώτημα του ποιος θα κληθεί να αναλάβει το κόστος. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα τουλάχιστον μέσα από τον επιχειρηματικό κόσμο, ήταν: “Όλοι”. Θα πρέπει αυτό το κόστος να επιμεριστεί σε κυβερνητικούς φορείς, κρατικούς φορείς, επενδυτές επιχειρήσεις καταναλωτές. Μόνο πως μέσα από μια διαδικασία συμμετοχής θα μπορέσει να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Fabrizio Mattana: Ο East Med μπορεί να διαδραματίσει στρατηγικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

Στη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του δημοσιογράφου Νίκου Νιφλή και του κ. Fabrizio Mattana, CEO, IGI POSEIDON, ο Ιταλός τεχνοκράτης ανέφερε ότι: «Στο νότιο διάδρομο είδαμε ότι υπάρχει μία μείωση της εξάρτησης από τις νότιες πηγές της Ρωσίας», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό καθιστά πολύ σαφές ότι υποδομές είναι αυτό που επιτρέπει να έχουμε πρόσβαση στις πηγές φυσικού αερίου».

«Πρέπει να έχουμε πρόσβαση στις πηγές ενέργειας αλλά πρέπει να είναι στρατηγικά δημιουργημένες και οι υποδομές», ανέφερε και πρόσθεσε ότι: «Η διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας (IGB) είναι ένα καλό παράδειγμα γιατί επιτρέπει την περαιτέρω ανεξαρτησία και ασφάλεια της Βουλγαρίας».

Εκτίμησε δε ότι «Τα FSRU δεν είναι επαρκείς υποδομές» και πρόσθεσε ότι « αυτό δε σημαίνει ότι θα έχουμε το φυσικό αέριο στην τιμή που θέλουμε».

Ο κύριος Fabrizio Mattana αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου East Med, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι: «Μπορεί να διαδραματίσει έναν στρατηγικό ρόλο για την ασφάλεια της Ευρώπης. Με αυτόν διαφοροποιούμε τις πηγές προμήθεια στην Ευρώπη. Ο East Med είναι η καλύτερη υποδομή για να συνδέσουμε αυτές τις πηγές ενέργειας που βρίσκονται πολύ κοντά στην Ευρώπη. Το έργο είναι τεχνικά δυνατό να υλοποιηθεί. Υπάρχουν προκλήσεις ναι αλλά μπορεί να γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά.