6th AIF (Ενότητα Ανάπτυξη – Επενδύσεις): Το άλμα των επενδύσεων στην Ελλάδα – Η ανάγκη για μεταρρυθμίσεις και εργατικό δυναμικό

«Η Ελληνική οικονομία σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης – Τo μεγάλο άλμα των επενδύσεων»  ήταν το θέμα της ενότητας «Ανάπτυξη – Επενδύσεις» στο πλαίσιο του 6ου Athens Investment Forum, που πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μουσικής και συνδιοργανώνουν το ΤΕΕ και η Vertical Solutions.

Στην ενότητα μετείχαν οι Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος και Συνιδρυτής της VNK CAPITAL,  Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της STREEM GLOBAL, Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος  και Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΣ της SUNLIGHT, Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια της HELLENIC DUTY FREE SHOPS, Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της EUROBANK, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της  FRAPORT GREECE σε μία συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφο Γεώργιος Δημητρομανωλάκης.

Μαρία Ιωαννίδου (HELLENIC DUTY FREE SHOPS): Υβριδικά καταστήματα στο Καστέλι

Τα σχέδια της HELLENIC DUTY FREE SHOPS για την ανάπτυξη σύγχρονων και πρωτοποριακών καταστημάτων στην Ελλάδα μίλησε η Μαρία Ιωαννίδου, Γενική Διευθύντρια της HELLENIC DUTY FREE SHOPS, στο δυναμικό της οποίας συμπεριλαμβάνονται εκτός από τα καταστήματα στα αεροδρόμια και 11 καταστήματα στα σύνορα της Βόρειας Ελλάδας, αλλά και στα λιμάνια. Όπως είπε η Μ. Ιωαννίδου, η εταιρεία αξιοποιεί την τεχνογνωσία της μητρικής και από το 2013 έως σήμερα έχει προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 44 εκατομμυρίων ευρώ και σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ το επόμενο διάστημα. Αυτές οι επενδύσεις περιλαμβάνουν ανακαινίσεις καταστημάτων στα αεροδρόμια Fraport και Αθηνών, αλλά και την εισαγωγή υβριδικών κόνσεπτ στο αεροδρόμιο του Καστελίου της Κρήτης.

«Είμαστε τυχεροί γιατί βρισκόμαστε σε μια χώρα όπου ο πελάτης έρχεται μόνος του» είπε και προσέθεσε «Ο κλάδος παρουσιάζει εξαιρετική δυναμική και εμείς θα συνεχίσουμε να επενδύουμε με στόχο να πάμε την εταιρεία ακόμα παραπέρα και να φέρουμε περισσότερα έσοδα στην χώρα».

Βασίλης Κάτσος (VNK CAPITAL): Να ενισχυθεί ο βιομηχανικός και παραγωγικός κλάδος της χώρας

Βασικός πυλώνας της ανάπτυξης είναι ο κλάδος της βιομηχανίας και της παραγωγής τόνισε ο Βασίλης Κάτσος, Πρόεδρος και Συνιδρυτής της VNK CAPITAL, ώστε η ανάπτυξη να μην είναι εφήμερη αλλά βιώσιμη, παρουσιάζοντας το παράδειγμα της εταιρείας Παλίρροια  στην οποία έχει επενδύσει η  VNK CAPITAL. «Οι εξαγωγές της Παλίρροιας βρισκόταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ όταν επενδύσαμε σε αυτή και τώρα έχουν τριπλασιαστεί» ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι «χρειάζεται ισχυρή προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις και στις ανάλογες δράσεις ώστε να αρθούν τα εμπόδια στη λειτουργία των επιχειρήσεων». Ο Β. Κάτσος μίλησε ακόμα για την αξία της επενδυτικής βαθμίδας αναφέροντας ότι «με την επενδυτική βαθμίδα θα μπούμε στο ραντάρ και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων και εμείς ήδη βλέπουμε πτώση της αιτούμενης απόδοσης για επενδύσεις στην χώρα.»

Κωνσταντίνος Μπήτρος (STREEM GLOBAL): Μεγάλο πρόβλημα η έλλειψη εργατικού δυναμικού

Στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού αναφέρθηκε ο Κωνσταντίνος Μπήτρος, Διευθύνων Σύμβουλος της STREEM GLOBAL. «Δυστυχώς δεν βλέπουμε αυτό το πρόβλημα να επιλύεται σύντομα» είπε προσθέτοντας «Πρέπει να έχουμε καλύτερους μισθούς άλλα αυτό θα γίνει με σταδιακή προσαρμογή. Πρέπει να απελευθερώσουμε εργατικό δυναμικό ή να φέρουμε εργάτες από το εξωτερικό που θα μας βοηθήσουν στην υλοποίηση των έργων και θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη». Ο Κ.  Μπήτρος ανέφερε ότι η εταιρεία του έχει ένα πολύ φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο στον χώρο των κατασκευών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, ενώ προσέθεσε ότι η θελκτικότητα της Ελλάδας οδήγησε την  STREEM GLOBAL να αναπτύξει δύο πλατφόρμες – σε ξενοδοχειακό κλάδο και logistics- που έχουν στόχο να επεκτείνουν την παρουσία της εταιρείας εκτός ελληνικών συνόρων. Συγκεκριμένα στον κλάδο των logistics σχεδιάζεται ένα δίκτυο μεταφοράς προϊόντων από το λιμάνι του Πειραιά μέσω των Δυτικών Βαλκανίων έως τη Βόρεια Ευρώπη.

Λάμπρος Μπίσαλας (SUNLIGHT) : Σχέδια για μέγα εργοστάσιο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ

Η Ελλάδα είναι μεταξύ των υποψήφιων χωρών που εξετάζει η SUNLIGHT για την κατασκευή του επόμενου giga factory της εταιρείας, επένδυση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως αποκάλυψε ο Λάμπρος Μπίσαλας, Διευθύνων Σύμβουλος και Εκτελεστικός Διευθυντής ΔΣ της SUNLIGHT. Το εργοστάσιο θα παράγει μπαταρίες λιθίου νέας γενιάς . «Επιθυμίας μας είναι να γίνει το εργοστάσιο στην Ελλάδα αλλά πρέπει να ξεπεράσουμε διάφορες δυσκολίες » είπε ο Λ.  Μπίσαλας που τόνισε ότι στην Ελλάδα «έχει πραγματοποιηθεί μεγάλη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε ότι αφορά στην γραφειοκρατία, ωστόσο τα  πράγματα θα μπορούσαν να είναι καλύτερα, η ταχύτητα υλοποίησης είναι παράγοντας που συνυπολογίζουμε». Η  SUNLIGHT πραγματοποίησε φέτος τζίρο που ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, έχει παρουσία σε 15 χώρες και εξάγει το 99,5% των προϊόντων που παράγει στα 15 εργοστάσιά της.

Θεόδωρος Τρύφων (ΠΕΦ): Μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα η φαρμακοβιομηχανία

Η απόφαση της Ευρώπης για μεγαλύτερη αυτονομία στον χώρο της καινοτομίας και του φαρμάκου αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την ελληνική  φαρμακοβιομηχανία σημείωσε ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

«Είμαστε σε μια περίοδο σταθερότατης και ανάκαμψης με προϋποθέσεις για ακόμα καλύτερη πορεία στο μέλλον» σημείωσε προσθέτοντας ότι ο κλάδος της  φαρμακοβιομηχανίας λειτουργεί ήδη 45 εργοστάσια στην Ελλάδα, κάτι που σημαίνει ότι 1 στα 10 εργοστάσια φαρμακοβιομηχανίας που υπάρχουν στην Ευρώπη βρίσκεται στην Ελλάδα. Ο Θ.  Τρύφων τόνισε την ανάγκη για κλαδικές στρατηγικές και ανέφερε ότι η ελληνική  φαρμακοβιομηχανία καλύπτει ήδη 3,5 εκατομμύρια ασφαλισμένους στην Ελλάδα με προοπτική ο αριθμός αυτός θα φτάσει στα 6-7 εκατομμύρια ασφαλισμένους τα επόμενα χρόνια.

Σημείωσε επίσης ότι και για τον κλάδο της  φαρμακοβιομηχανίας το θέμα του εργατικού δυναμικού είναι πολύ σημαντικό για αυτό οι εταιρείες εκπαιδεύουν κάθε χρόνο πάνω από 300 φοιτητές, δράση που θα επεκταθεί και στους αποφοίτους πρώην τεχνικών λυκείων.

Γιώργος Βήλος ( FRAPORT GREECE) : Ξεπεράσαμε τα επίπεδα του 2019

Τη θεαματική αύξηση της κίνησης στα αεροδρόμια της Fraport παρουσίασε ο Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της FRAPORT GREECE.

Το 2023 καταγράφηκε άνοδος της κίνησης κατά 8% ξεπερνώντας τα επίπεδα του 2019, ενώ την θερινή περίοδο προστέθηκαν 64 νέα διεθνή δρομολόγια. «Η αποστολή μας δεν εξαντλείται στην ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών,  βασικός μας στόχος μας είναι η επιπλέον επιβατική κίνηση» ανέφερε και τόνισε ότι η εταιρεία υποστηρίζει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας σε συνέργεια με φορείς σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Σε κάθε προορισμό ξεχωριστά συζητάμε με τους αρμοδίους φορείς για να αναπτύξουμε μία κοινή στρατηγική για την στοχευμένη προώθηση των προορισμών » επεσήμανε ωστόσο ότι «η έλλειψη εργατικού δυναμικού αποτελεί παράγοντα μείωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας».

Κωνσταντίνος Βασιλείου (EUROBANK): Οι ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται με ευνοϊκούς όρους

Το χαμηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες κόστος δανεισμού για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσίασε ο Κωνσταντίνος Βασιλείου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος & Επικεφαλής Corporate & Investment Banking της EUROBANK. Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα αν κάποιος θέλει να λάβει δάνειο διάρκειας 30 ετών θα το λάβει με σταθερό επιτόκιο ύψους  4,5%, την ώρα που το αντίστοιχο στην Αμερική βρίσκεται στο 7% και στην Ευρώπη στο  5,5%. Ο κ.  Βασιλείου τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η ταχύτητα υλοποίησης των επενδύσεων ενώ σε ότι αφορά στο spread των επιτοκίων χορηγήσεων καταθέσεων εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει χάρη στην «τρομακτική ρευστότητα» των ελληνικών τραπεζών και τόνισε ότι μέρος από τα κέρδη επιστρέφεται στους πελάτες και στους μετόχους των τραπεζών.

Ελένη Βρεττού (ATTICA BANK): Η ανάγκη για τον πέμπτο πόλο στις τράπεζες

Στη συζήτηση που ακολούθησε με την Ελένη Βρεττού, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ATTICA BANK παρουσιάστηκε η ανάγκη για «πέμπτο πόλο» στο τραπεζικό σύστημα. «Θέλουμε να είμαστε μία εναλλακτική λύση για τις επιχειρήσεις, αυτή είναι η σημασία και ο ρόλος του πέμπτου πόλου, η ενίσχυση του ανταγωνισμού» είπε η κα. Βρεττού που ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο έχει πραγματοποιηθεί ένας άθλος στην  ATTICA  BANK, που έχει γυρίσει στην κερδοφορία και έχει ενισχύσει την κεφαλαιακή της βάση.

Σημείωσε επίσης ότι η άνοδος των επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις ξεκίνησε από τις μη συστημικές τράπεζες οι οποίες αποτελούν ανάγκη της κοινωνίας και έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης και του επόπτη. Όπως είπε, στόχος της ATTICA BANK είναι να ολοκληρωθεί η συγχώνευση με την Παγκρήτια μέσα στο 2024, αρκεί να αποσαφηνιστεί αν υπάρχει διαθέσιμο το πρόγραμμα Ηρακλής. Η κα. Βρεττού σημείωσε, τέλος, ότι αποτελεί στρέβλωση της αγοράς το γεγονός ότι μικρές επιχειρήσεις δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια ακόμα και μικρότερα των καταθέσεων.

2023-10-31T14:16:37+02:00
Go to Top