A’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: In dialogue with Φ. Καραβία
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Στο section «In dialogue with» της Α’ Ενότητας του 4th Athens Investment Forum συζήτησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας EUROBANK κ. Φωκίων Καραβίας με τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Παπαδογιάννη.
Ο κ. Καραβίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε μία περίοδο ισχυρής ανάπτυξης. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σε σχέση με την εκτίναξη του κόστους ενέργειας. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας EUROBANK ανέφερε, ότι το γεγονός αυτό οφείλεται στη διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας λόγω της πανδημίας αλλά και σε ορισμένες γεωπολιτικές ανακατάξεις που έρχονται.
Επεσήμανε, ότι παρατηρείται στην Ευρώπη μία μεγάλη αύξηση των τιμών φυσικού αερίου και ειδικά στην Ευρώπη μία ακραία αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος. Επί του ζητήματος ανέφερε ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα αξιόπιστο σύστημα εμπορίας του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά ανέφερε, ότι «ο μηχανισμός αυτός δεν έχει τη δυνατότητα εξομάλυνσης των τιμών αυτών όταν είμαστε σε ακραία μεταβλητότητα. Δηλαδή δεν υπάρχει ένας μηχανισμός, αντίστοιχος των τραπεζών, που εξομαλύνει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία όταν υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα».
Υπογράμμισε δε ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ενωμένη και με συντονισμένες ενέργειες. Και στο πλαίσιο αυτό όπως είπε, θεωρεί ότι ήταν σωστή η κατεύθυνση Ιταλίας και Ελλάδος, να προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση με από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου.
Επίσης υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να ληφθούν αποφάσεις εν θερμώ και εξήγησε ότι αναφέρεται στην τάση που υπάρχει να χαρακτηρίσουμε την πυρηνική ενέργεια ως μία πράσινη ενέργεια.
Ο κ. Καραβίας τόνισε ότι από την άλλη πλευρά η παρούσα κρίση κρύβει ευκαιρίες για τη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, η Ελλάδα έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις ΑΠΕ. Ακόμη, τόνισε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα αιολικά πάρκα είναι στο τελικό του στάδιο. Τέλος ανέφερε ότι κατά τη δική του εκτίμηση, οι διαταραχές που βλέπουμε στη διεθνή οικονομία θα εξομαλυνθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2022.
Σε σχέση με την ελληνική οικονομία και σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιες είναι οι χρόνιες παθογένειες που παραμένουν, και πώς αυτά θα αλλάξουν ούτως ώστε να μην εκτροχιαστεί η θετική δυναμική που έχει σχηματιστεί, ο Διευθύνων Σύμβουλος, της Τράπεζας EUROBΑΝΚ εξήγησε ότι υπάρχουν αδυναμίες οι οποίες είναι αποτέλεσμα της κρίσης και του παραγωγικού μοντέλου της χώρα μας, ενώ ανέφερε τις τέσσερις σημαντικοτέρες: Δημόσιο χρέος, δίδυμα ελλείμματα, το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων και το επενδυτικό κενό το οποίο, όπως είπε, εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ. Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι θα πρέπει να καλυφθεί με τις επενδύσεις που θα γίνουν μέσα από τα ταμείο ανάκαμψης και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που αποτελούν όπως είπε, τεράστια ευκαιρία για τη χώρα.