A’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: «Οι επενδύσεις ως μοχλός για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη»

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Στην Ενότητα Α’: «Οι επενδύσεις ως μοχλός για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη» του 4th Athens Investment Forum μίλησαν οι κκ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ (Ε.Ε.ΣΥ.Π.), Βασίλειος Κάτσος, Πρόεδρος – Συνιδρυτής της VNK Capital, Αλεξάντερ Τσινέλ, CEO της FRAPORT GREECE Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος και Πάνος Ξενοκώστας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ONEX Group.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ (Ε.Ε.ΣΥ.Π.) κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης υπογράμμισε στην παρέμβασή του τη σαφή μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος για τη χώρα μας. Τόνισε ωστόσο ότι δεν αρκεί μόνο αυτό, αλλά ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στην προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης προκειμένου ως χώρα να προσελκύσουμε και άλλες επενδύσεις. Εξήγησε επίσης ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για την προτεραιότητα πράσινων επενδύσεων είναι αναγκαίες και οξυγόνο για τη χώρα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟΥ, ανέφερε ότι στο στρατηγικό σχέδιο του Φορέα έχουν ενσωματωθεί οι πολιτικές ESG και τόνισε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα ενσωματώσει και μονάδα αειφορίας για τα έργα που θέλει να ωριμάσει.

Ο Πρόεδρος – Συνιδρυτής, της VNK Capital κ. Βασίλειος Κάτσος τόνισε στην παρέμβασή του ότι γίνεται πλέον εμφανές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα όσον αφορά τις επενδύσεις, γεγονός που συζητείται στα επιχειρηματικά τραπέζια. Όπως είπε: «Βλέπουμε την επιχειρηματική σπίθα, τη διάθεση για επένδυση». Εξήγησε ότι σημειώθηκε ρεκόρ στη χώρα μας 10 δισ. από FDI επενδύσεις . Εξήγησε ότι το 30% αφορά δύο ελληνικούς ομίλους μεταξύ των οποίων την Φαρματέν. Επεσήμανε ακόμη ότι το επιχειρηματικό μοντέλο στο οποίο στηρίχτηκε η ανάπτυξη των εταιριών που εκπροσωπεί, είναι επιχειρηματικά ένα επιθετικό μοντέλο. Ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι τομείς των τροφίμων, του φαρμάκου, η ενέργεια και ο κατασκευαστικός κλάδος, είναι οι τομείς που θα αποτελέσουν σε επενδυτικό επίπεδο την ατμομηχανή της επόμενης ημέρας.

Ο CEO της FRAPORT GREECE κ. Αλεξάντερ Τσινέλ, παρουσίασε με ποιοτικά και αριθμητικά στοιχεία την επενδυτική δραστηριότητα της FRAPORT GREECE και τόνισε ότι η εταιρεία αποτελεί μέλος της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Υπογράμμισε τον αντίκτυπο των επενδύσεων της εταιρείας στις κοινότητες και τις τοπικές κοινωνίες όπου βρίσκονται και τα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται. Εξήγησε ότι δημιουργήθηκαν 650 νέες θέσεις εργασίας, ενώ σύμφωνα με αποτίμηση του ΙΟΒΕ την οποία επικαλέστηκε στην κοινότητα δημιουργούνται περί τις 14 χιλιάδες έμμεσες θέσεις εργασίας. Οσον αφορά τις θετικές δευτερογενείς επιπτώσεις που δημιουργεί συνολικά η επένδυση, εμφανίστηκε πολύ αισιόδοξος και τόνισε ότι «είμαστε ακόμη στην αρχή» και η προστιθέμενη αξία πέραν της συνολικής στην εθνική οικονομία, αλλά και στις κοινότητες θα έχει συνέχεια.

Ο Πρόεδρος Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, υπογράμμισε στην παρέμβασή τόνισε ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι από τους μεγαλύτερους επενδυτές. Σε νούμερα για την Ευρώπη και τη χώρα μας αυτές οι επενδύσεις μεταφράζονται για την πρώτη σε 10,6 τρισ. ήτοι το 59% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και για την Ελλάδα αντιστοίχως, το πακέτο των επενδύσεων ανέρχεται στα 17,8 δισ. ήτοι το 10,6% του ελληνικού ΑΕΠ. Ανέφερε ακόμη ότι πρόκειται για επενδύσεις που κατευθύνονται κατεξοχήν στην οικονομία. Επεσήμανε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να υπάρξουν κανονιστικά κίνητρα για να γίνουν οι επενδύσεις πιο πράσινες. Και σε κοινή δράση της Κυβέρνησης, της Τραπέζης της Ελλάδος και των Ασφαλιστικών να γίνει προσπάθεια να στρέψουν μέρος των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Ιδρυτής και CEO, ONEX Group κ. Πάνος Ξενοκώστας στην παρέμβασή έκανε ειδική αναφορά στο σχέδιο εξυγίανσης του Νεωρίου στη Σύρου και υπογράμμισε την καθοριστική βοήθεια του υπουργείου Ανάπτυξης και των υπουργών Γεωργιάδη και Παπαθανάση. Τόνισε ότι στο Νεώριο ολοκληρώθηκε το σχέδιο εξυγίανσης. Ο ίδιος ανέδειξε συγκεκριμένους αριθμούς, μεταξύ των οποίων κατέγραψε: 10 εκατ. ευρώ προς τους εργαζόμενους, 3 εκατ. ευρώ προς ασφαλιστικά ταμεία και 1 εκατ. προς προμήθειες. Εξήγησε ότι σήμερα επισκευάζονται στο ναυπηγείο 100 πλοία τα οποία πριν πήγαιναν στην Τουρκία για επισκευή. Ο κ. Ξενοκώστας προανήγγελε επίσης τη δημιουργία σε συνεργασία με τη Sisco ενός κέντρου καινοτομίας, με το οποίο θα συμβληθούν ακόμη δύο αμερικανικές εταιρείες. Ο Ιδρυτής και CEO, ONEX Group τόνισε ότι το ζήτημα των ναυπηγείων της Ελευσίνας βρίσκεται σε κομβικό σημείο και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι στους στόχους του ομίλου είναι να κινούνται τα ναυπηγεία με πράσινη ενέργεια.