A’ ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Χρηματοδοτώντας την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη»

Στις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η ανάκαμψη στη μετά την πανδημία εποχή επικεντρώθηκε η πρώτη ενότητα του 3rd Athens Investment Forum, με τίτλο: «Χρηματοδοτώντας την Ισχυρή και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Η ενότητα ξεκίνησε με τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα και ακολούθησε συζήτηση με την συμμετοχή των κ.κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Χρήστου Μεγάλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλου Μυλωνά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας και Βασίλη Ψάλτη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναφέρθηκε στα μέχρι σήμερα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και στους στόχους που έχει θέσει για το επόμενο έτος, τονίζοντας ότι όλα δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ακολουθήσει πορεία καλύτερη από αυτή των εκτιμήσεων.

Αναφορικά με τα μέχρι σήμερα μέτρα και κυρίως αυτά που αφορούν τη στήριξη των επιχειρήσεων, ήτοι την Επιστρεπτέα Προκαταβολή και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΠΙΧ) ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η συνολική χρηματοδότηση θα φθάσει το επίπεδο των 11 δισ. ευρώ και μάλιστα σε διάστημα μόλις επτά μηνών. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να συγκρατήσουμε δύο αριθμούς. Η συνολική στήριξη από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ξεπερνά μέχρι σήμερα τα έξι δισ. ευρώ, ενώ αναμένεται από τους επιπλέον πόρους του ΤΕΠΙΧ ΙΙ και τη δεύτερη φάση του Ταμείου Εγγυοδοσίας και την τρίτη και τέταρτη φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής να διατεθούν τους επόμενους 2,5 μήνες πόροι ύψους περίπου πέντε δισ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 11 δισ. ευρώ σε διάστημα περίπου 7 μηνών».

Μιλώντας για τους τρόπους αξιοποίησης των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, τόνισε ότι «η ελληνική οικονομία αναμένεται να ωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ έως το 2026 από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης εκ των οποίων 19,3 δισ. ευρώ αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο και όρους. Εκτιμούμε ότι το 2021 από όλα τα εργαλεία του Ταμείου οι πόροι μπορούν να προσεγγίσουν τα 5,5 δισ. ευρώ και θα με ρωτήσετε «πώς θα το πετύχετε αυτό;». 2,6 δισ. ευρώ από τα 16,2 δισ. θα είναι οι επιχορηγήσεις από τον μηχανισμό ανάκαμψης. Από αυτά περίπου 1,1 δισ. είναι προκαταβολή που αναμένεται το α’ εξάμηνο του έτους και 1,5 δισ. είναι η αναμενόμενη απορρόφηση του β’ εξαμήνου. Περίπου 1,3 δισ. ευρώ είναι η προκαταβολή από τα 12,7 δισ. ευρώ δανείων του μηχανισμού και προσδοκούμε περίπου 1,6 δισ. από τα συνολικά 2,3 δισ. του REACTEU που είναι ο δεύτερος πυλώνας και αφορούν μέτρα για κορωνοϊό, αρκετά από τα οποία ήδη εφαρμόζονται».

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας έκανε ειδική μνεία στις μέχρι σήμερα «εξόδους» της Ελλάδας στις αγορές, με το συνολικό ποσό που έχει συγκεντρωθεί σε διάστημα 14 μηνών να φθάνει στα 14 δισ. ευρώ και μάλιστα με επιτόκια τα οποία διαμορφώνονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, όπως έγινε με την τελευταία έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Ο κ. Φωκίων Καραβίας , Διευθύνων Σύμβουλος, Eurobank υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η κουλτούρα των πληρωμών που είχε αναπτυχθεί μέχρι και την πανδημία με τους δανειολήπτες να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Ανέφερε πως ρεαλιστικός στόχος θα είναι να μην ξεπεράσουν τα κόκκινα δάνεια λόγω της πανδημίας τα 5 δισ. ευρώ. Ένας στόχος ρεαλιστικός, καθώς έχει ήδη αναπτυχθεί μια κουλτούρα πληρωμών ενώ υπάρχουν και τα μέτρα του υπ. Οικονομικών όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα». Ένας στόχος που, όπως τόνισε, πρέπει να στηριχθεί από όλους, τράπεζες και Πολιτεία. Επίσης, όπως σημείωσε, αναμένεται σημαντική ανάπτυξη της οικονομίας το 2021 χάρις και στα χρήματα που θα εισέλθουν από τα ευρωπαϊκά ταμεία και θα έχει ως αποτέλεσμα να αμβλυνθούν τα προβλήματα. Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι αποτελεί ένα τεράστιο βήμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά αλλά και μία μεγάλη επιτυχία για τη χώρα μας γιατί είμαστε μία από τις τρεις χώρες που δεχόμαστε τα μεγαλύτερα ποσά ως ποσοστό του ΑΕΠ της χώρας. «Επομένως θα τολμούσα να πω ότι η δυσκολία πλέον δεν είναι στην εξεύρεση κεφαλαίων, η δυσκολία είναι στο να δημιουργήσουμε εκείνα τα επενδυτικά έργα τα οποία θα αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά θα έχουν το μεγαλύτερο δυνατό πολλαπλασιαστή και την οικονομία της χώρας» υπογράμμισε.

Ο κ. Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος, της Τράπεζα Πειραιώς, σημείωσε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια υπήρξε μεγάλη αποεπένδυση στη χώρα δημιουργώντας ένα σημαντικό επενδυτικό κενό. Για την ανατροπή της κατάστασης αυτής, τόνισε, πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς στην ταχύτατη αξιοποίηση των πόρων που θα έλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Next Generation EU. Όπως είπε, οι τομείς στους οποίους θα αξιοποιηθούν οι επενδύσεις αυτές είναι γνωστοί και αφορούν στην ψηφιοποίηση, την πράσινη ενέργεια, τη βελτίωση της παραγωγικότητας στον αγροδιατροφικό τομέα και στην απασχόληση. Σαν τραπεζικό σύστημα μπορούμε να φέρουμε κοντά και ιδιωτικά κεφάλαια ώστε μαζί με τα 32 δισ. από ευρωπαϊκούς πόρους να χρηματοδοτήσουμε τις σωστές επενδύσεις για τη χώρα.

Ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος, Εθνικής Τράπεζας, σημείωσε ότι η δομή της οικονομίας κυριαρχείται από πολλές μικρές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης, και υπογράμμισε τη σημασία δημιουργίας μεγαλύτερων και ισχυρότερων επιχειρηματικών σχημάτων. Ανέφερε πως το ζήτημα των κόκκινων δανείων που θα δημιουργηθούν από την πανδημία θα είναι διαχειρίσιμο, σημειώνοντας πως μέχρι και την στιγμή της κρίσης είχε σημειωθεί μεγάλη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τόνισε πως υπάρχουν λύσεις για τους πελάτες που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και θα τους δοθεί κι άλλος χρόνος από τις τράπεζες, και αναμένεται η απόφαση του επόπτη για αυτό το θέμα μέχρι το τέλος του 2021. Αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, ο κ. Μυλωνάς τόνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο χρειαζόταν αλλαγές. «Ο νέος νόμος πάει προς τη σωστή κατεύθυνση για να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι πάσχουμε στην υλοποίηση» υπογράμμισε.

Ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος, Alpha Bank, τόνισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες μέχρι τώρα επικεντρώνονταν αποκλειστικά σε θέματα βελτίωσης παραγωγικότητας, τώρα όμως το παιχνίδι αλλάζει και όπως είπε «μας ενδιαφέρουν αφενός βελτιώσεις στην επαφή μας με τον πελάτη και αφετέρου μετασχηματισμός των εσωτερικών διαδικασιών. Ενδεικτικά ανάφερε ότι στην Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο το 91% των εγχρήματων συναλλαγών έγινε μέσω ψηφιακών δικτύων, ενώ η άνθηση στο Mobile Banking σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έφτασε το 70% εξυπηρετώντας 65 εκατομμύρια συνδέσεις».