Άνοιξε η αυλαία του 4th Athens Investment Forum 2021
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Άνοιξε την αυλαία του σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου το 4rd Athens Investment Forum – Ελλάδα 2.0 – Μια Επενδυτική Επανάσταση για την Ελληνική Οικονομία. Το συνέδριο διοργανώνουν για 4η συνεχόμενη χρονιά το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) και η Vertical Solutions SA, υπό την τιμητική αιγίδα των Υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.
Ακολουθούν οι εναρκτήριες ομιλίες του συνεδρίου.
Ομιλία κ. Ε. Καρρέρ
Τις εργασίες του 4oυ Athens Investment Forum άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Vertical Solutions S.A. κ. Εδουάρδος Καρρέρ. Ο κ. Καρρέρ ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες κάνοντας ιδιαίτερη μνεία επίσης στους χορηγούς και τους υποστηρικτές του συνεδρίου. Ανέφερε μάλιστα για τους συμμετέχοντες ότι πρόκειται για προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής και της οικονομίας και του επιχειρείν, οι οποίου αποτελούν την εθνική Ελλάδος, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Υπογράμμισε για τη διάρκεια του συνεδρίου οι εργασίες του οποίου κλείνουν σε μία ημέρα , ότι σημασία για την επιδραστικότητα αλλά και την ποιότητα μίας εκδήλωσης δεν έχει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ειπωθούν σημαντικά και περιεκτικά πράγματα. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vertical Solutions στην κατακλείδα του χαιρετισμού θέλησε να υπογραμμίσει δύο σημαντικούς παράγοντες που αφορούν το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας.
Η πρώτη αφορά το θεσμό του Χρηματιστηρίου, γιατί, όπως ανέφερε, ανάπτυξη χωρίς Χρηματιστήριο δεν γίνεται και τόνισε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί μόνο με τολμηρές κινήσεις. Η δεύτερη επισήμανση αφορούσε το ενεργειακό ζήτημα σε συνδυασμό με τις υπέρογκες αυξήσεις που σημειώνονται στο κόστος ενέργειας. Εξήγησε ότι η Ευρώπη πιάστηκε απροετοίμαστη, παρόλο που έχει στο σχεδιασμό της μία πολύ φιλόδοξη ατζέντα για την ενέργεια μέσα από την Πράσινη Συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση υπογράμμισε ότι οι επενδύσεις είναι καλές και τις θέλουμε, αλλά σε σχέση με το ενεργειακό κόστος όπως αυτό διαμορφώνεται, θα πρέπει να δοθεί σημασία και στην εγχώρια βιομηχανία και να ληφθούν μέτρα ενίσχυσής της σε σχέση με τη διαμορφούμενη κατάσταση της αγοράς ενέργειας, να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον.
Ομιλία κ. Γ. Στασινού
Στον βασικό στόχο να διαχυθεί η ανάπτυξη που όλοι προβλέπουν σε ολόκληρη την οικονομία και να ξοδευτούν όλα τα χρήματα που αναλογούν στη χώρα από τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις εγκαίρως και εμπροσθοβαρώς με σχέδιο και αποτελεσματικότητα, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ), Γιώργος Στασινός στο χαιρετισμό του στο συνέδριο AIF.
Καλωσορίζοντας ομιλητές και προσκεκλημένους στο τέταρτο επενδυτικό Forum της Αθήνας, μίλησε για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τον χώρο της ενέργειας και επεκτάθηκε σε ολόκληρη την οικονομία.
Αναφερόμενος στον κρίσιμο κλάδο των έργων, σημείωσε ότι είναι ανάγκη να γίνονται χωρίς καθυστερήσεις υπογραμμίζοντας ότι προς τον σκοπό αυτό θα πρέπει και το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία όπως το Ανάπτυξης και το Περιβάλλοντος να εφαρμόσουν μέτρα.
«Καρότο και μαστίγιο. Κίνητρα με Bonus για πιο σύντομη – όχι απλά έγκαιρη – και σωστή υλοποίηση. Τιμωρία με ποινές – mallus – για καθυστερήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ επεσήμανε πως είναι απαραίτητο να λυθεί το ζήτημα της συσσώρευσης αυξήσεων στα υλικά καθώς έχει αλλάξει το κοστολόγιο των έργων ζητώντας να προχωρήσει άμεσα η Πολιτεία σε αναθεώρηση των τιμών των υλικών, όχι μόνο για τα νέα έργα, αλλά και για τα υφιστάμενα που «τρέχουν» ή έχουν ανατεθεί, καθώς εκτίμησε πως αν δε γίνει αυτό «θα οδηγηθούν εταιρείες να κλείσουν στο τέλος, λόγω υπέρογκου κόστους που δεν αποζημιώνεται και εν τέλει τα έργα δεν θα γίνουν».
Ο κ. Στασινός τόνισε τη σημασία του ανθρώπινου δυναμικού στον κλάδο και δεσμεύτηκε ότι το ΤΕΕ θα καταθέσει συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις για την προσέλκυση νέου τεχνικού προσωπικού: ανέργους, πρόσφυγες, επαναπατριζόμενους επιστήμονες και νέους από τα Τεχνικά και Γενικά Λύκεια.
Τέλος, στο πλαίσιο χάραξης της στρατηγικής του επόμενου 7ετούς κύκλου έως τα μέσα της δεκαετίας του 2030, αναφέρθηκε στην ανάγκη κατάρτισης μιας μέσο ή μακροπρόθεσμης Εθνικής Στρατηγικής για το μέλλον των υποδομών, ή ενός Εθνικού Σχεδίου Έργων και Ανθεκτικότητας δεδομένων τόσο των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης όσο και της γνώσης ότι η Ελλάδα διαθέτει γηρασμένες υποδομές και παλαιά κτίρια.
«Αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος επενδύσεων, η χώρα θα πρέπει να ξαναχτιστεί σχεδόν από την αρχή. Γνωρίζετε ότι έχουμε κτίρια και υποδομές ήδη πολύ παλαιά. Πρέπει να μετρήσουμε και να αξιολογήσουμε τι μπορεί να ανακαινιστεί, τι να επισκευαστεί και τι πρέπει να ξαναγίνει από την αρχή. Πρέπει να ξαναφτιάξουμε όλες τις υποδομές τις χώρας, όσες έχουν ξεπεράσει ένα βάθος χρόνου από την κατασκευή τους. Αυτό είναι ένα τιτάνιο έργο, που δεν έχει ξαναγίνει συστηματικά στη χώρα», σημείωσε.
Ομιλία κ. Χ. Μεγάλου
Με την υπενθύμιση της παλιάς κινεζικής παροιμίας που θέλει πίσω από κάθε κρίση να κρύβεται μία ευκαιρία ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του στο 4ο Επενδυτικό Forum ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου σημειώνοντας ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η εθνική οικονομία κατάφεραν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευκαιρία στον μέγιστο βαθμό. Ανέφερε μάλιστα ως καταλυτικούς αναπτυξιακούς παράγοντες κατά τη διάρκεια της κρίσης τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής και το πρωτοφανές κύμα χρηματοδότησης.
Ως προς τους στόχους της δημοσιονομικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι η αξιοποίηση του δημοσιονομικού χώρου για τις αναπτυξιακές και οικονομικές πολιτικές, κάτι που έχει αρχίσει να υλοποιείται, μπορεί να τονώσει σημαντικά την ελληνική οικονομία.
Καθοριστικό παράγοντα χαρακτήρισε το κύμα χρηματοδότησης από την ΕΕ με τη μορφή του κοινοτικού προυπολογισμού και του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. «Συνυπολογίζοντας κοινοτικούς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους, κεφάλαια ύψους 40% του ΑΕΠ θα κατευθυνθούν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα 5-7 χρόνια. Χρηματοδοτήσεις αυτού του επιπέδου αναδύονται όχι μία φορά τη δεκαετία, αλλά μία φορά σε κάθε γενεά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μεγάλου έκανε ιδιαίτερη μνεία και στην ολική επαναφορά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως τη χαρακτήρισε, τονίζοντας πως αν και ξεκίνησαν από μία πολύ ασθενή θέση, οι ελληνικές τράπεζες κατόρθωσαν να βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο ρευστότητας, την κεφαλαιακή επάρκεια και τους εποπτικούς δείκτες, να αναμορφώσουν τα δίκτυα και τις λειτουργίες τους, να εκκινήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και με τη βοήθεια του προγράμματος «Ηρακλής» να απομειώσουν σημαντικά τα επίπεδα των μη εξυπηρετουμενων δανείων.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς τόνισε εμφατικά ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει την πλήρη ικανότητα και ετοιμότητα να χρηματοδοτήσει την επόμενη μέρα της ελληνικής οικονομίας.
Οι στόχοι περιλαμβάνουν τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομών, τα δίκτυα και τις ΑΠΕ, των κατασκευών και του ψηφιακού μετασχηματισμού του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, ενώ εξετάζει κάθε ευκαιρία σε ολόκληρο τον αγροτοδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό, τα logistics, τη ναυτιλία, τον ναυπηγικό τομέα, τον πολιτισμό και τις νέες τεχνολογίες.
Εως σήμερα η Τράπεζα Πειραιως έχει χρηματοδοτήσει με πιστωτικά όρια άνω των 2,5 δισεκ. ευρώ επενδυτικά σχέδια Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με 3,5 δισεκ. ευρώ τον ζωτικό για την ελληνική οικονομία χώρο του ξενοδοχειακού κλάδου και του real estate και από 2 δισεκ. τον ναυτιλιακό και αγροδιατροφικό τομέα.
Στόχος μας και ρόλος μας – όπως σημείωσε ο κ. Μεγάλου – είναι να δώσουμε στις ελληνικές επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στο νέο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης και εξοικονόμησης ενέργειας, το οποίο θα τους επιτρέψει να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στην αγορά, να μειώσουν τα λειτουργικά τους έξοδα και να εισέλθουν σε νέους καινοτόμους τομείς δραστηριότητας.
Ομιλία κ. Χ. Σταϊκούρα
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σκιαγράφησε στην ομιλία του το πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχουν εγκαθιδρυθεί στην ελληνική οικονομία μέσα από συγκεκριμένους στόχους, για την επίτευξη των οποίων υποστήριξε ότι υπήρξε και συνεχίζει να πραγματοποιείται σκληρή δουλειά από το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση εν γένει.
Ο κ. Σταικούρας ανέφερε ότι η χώρα αναβαθμίζεται, γεγονός το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και υλοποίησης σημαντικών και διαρθρωτικών αλλαγών. Εξήγησε ότι ελληνική κυβέρνηση είναι πάρουσα, «είμαστε εδώ» όπως είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε τους στόχους για την ελληνική οικονομία, αλλά και τις προτεραιότητες αυτών των στόχων. Στους στόχους που κατέγραψε, είναι να διατηρηθούν οι ρυθμοί μεγέθυνσης μέσω επενδύσεων και εξαγωγών, η έξοδος από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας, το μονοψήφιο ποσοστό των κόκκινων δανείων, η δημοσιονομική ισορροπία και προσαρμογή και η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.
Ο κ. Σταϊκούρας εξήγησε ότι για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι, η κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένες προτεραιότητες. Και υπογράμμισε ως πρώτη εξ αυτών, τη στήριξη των νοικοκυριών για τα οποία η κυβέρνηση έχει προχωρήσει και υλοποιεί ένα συνεκτικό σχέδιο όπως ανέφερε. Επόμενη προτεραιότητα προς την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η κυβέρνηση σύμφωνα με τον υπουργό, είναι η άσκηση συνεκτικής οικονομικής πολιτικής, κάτι που κάνει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο ίδιος. Πρόσθεσε επίσης στις προτεραιότητες τα φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία φορολογικής κατοικίας, τα στοιχεία το οποία όπως υπογράμμισε από την πολιτική αυτή, είναι πολύ ενθαρρυντικά και σύντομα θα ανακοινωθούν. Ανέφερε ακόμη τα ασφαλή ταμειακά διαθέσιμα ύψους 46 δισ. ευρώ ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Στη συνέχεια, στη λίστα των προτεραιοτήτων έθεσε τη ρευστότητα και εξήγησε ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ενιαία ρύθμιση οφειλών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε να βελτιωθεί η προσβασιμότητά τους στο τραπεζικό σύστημα. Στις ίδιες προτεραιότητες κατέγραψε την αξιοποίηση των δανείων και επιχορηγήσεων του Ταμείου από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις διαρθρωτικές αλλαγές με τις αποκρατικοποιήσεις. Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας περιέγραψε ως καταληκτική προτεραιότητα τη δυνατή φωνή της Ελλάδας της νέας Ευρωπαίκής Αρχιτεκτονικής.