Δ’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: In dialogue with Σ. Ασθενίδη

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Για το έργο του e-justice που σύντομα θα φέρει στη ζωή μας και την τηλε-δίκη μιλησε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ), Σταύρος Ασθενίδης στο πλαίσιο της συζήτησής του με τον δημοσιογράφο Πάνο Πολυζωίδη, στο τέλος της Ενότητας για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του 4th Athens Investment Forum.

Οπως εξήγησε, πρόκειται για ένα έργο προυπολογισμού 200 εκ. ευρώ, το οποίο θα προχώρήσει με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και αποτελεί μεγάλη παρέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Θα περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση των αρχειων, αλλά και των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για τη λειτουργία των δικαστηρίων.

«Ολα αυτά θα περάσουν μέσα από καινούριες πλατφόρμες που θα δημιουργηθούν» σημείωσε αναφέροντας ως παράδειγμα την τηλε-δίκη: «Εχουμε ήδη τρέξει διαγωνισμό και είμαστε στη φάση της πρώτης υπογραφής σύμβασης για το έργο των τηλε-δικών. Στη φιλοσοφία του έργου εντάσσεται η δυνατότητα η ακροαματική διαδικασία, η εξέταση μαρτύρων, να μπορούν να γίνεται εξ αποστάσεως. Με άλλα λόγια δε θα απαιτείται ένας μάρτυρας που είναι έγκλειστος στις φυλακές του Μαλανδρίνου να μεταβαίνει για παράδειγμα στη Ρόδο προκειμένου να καταθέσει» υπογράμμισε ο κ. Ασθενίδης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στα είκοσι χρόνια ζωής που μετρά η ΚτΠ, είπε ότι πλέον αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μεταξύ των έργων που έχει τρέξει με κοινοτική και εθνική χρηματοδότηση συγκαταλέγονται το taxis, το Εθνικό Ληξιαρχείο και το ποινικό Μητρώο.

Ερωτηθείς για το 36% που δήλωσε στην έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στην ενότητα, ότι δεν γνωρίζει το gov.gr, ο κ. Ασθενίδης είπε ότι δεν του προξενεί εντύπωση καθώς το ψηφιακό χάσμα στην Ελλάδα ήταν αρκετά μεγάλο.

Συμπλήρωσε πως είναι δύσκολο να πάρει κανείς από το χέρι τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες και να τους καθίσει στο θρανίο προκειμένου να τους φερει κοντά στις ψηφιακές δεξιότητες. Τόνισε όμως πως θα μπορούσαν να εμπλακούν στην ψηφιακή διαδικασία με άλλους τρόπους μέσα από τα social media ή από άλλες πλατφόρμες και υπηρεσίες πιο φιλικές στη χρήση.

Είπε, πάντως, ότι στην κατεύθυνση αυτή λειτουργεί ήδη η Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών, ενώ και το Ταμείο Ανάκαμψης έχει προβλέψει δράσεις για τις ψηφιακές δεξιότητες και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το ψηφιακό χάσμα θα βαίνει μειούμενο.

Ο κ. Ασθενίδης υπογράμμισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει περιθώριο για την προώθηση ενός μεγάλου μπουκέτου έργων που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση της Δικαιοσυνης, των αρχείων υγείας και της ανάπτυξης ενός δικτύου τηλειατρικής, το οποίο θα καλύψει το σύνολο της ελληνικής επικράτειας με έμφαση στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δίκτυα, ανέφερε πως δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την πληροφορική από τα δίκτυα, καθώς χωρίς καλά δίκτυα αυτές οι εφαρμογές δεν έχουν νόημα.

Ειδικά για το 5G και τα οφέλη του επεσήμανε ότι δεν είναι μόνο και κυρίως οι υψηλές ταχύτητες, αλλά οι εφαρμογές που θα αναπτυχθούν προβλέποντας ότι το μέλλον της Ελλάδας θα είναι λαμπρό, αρκεί να υλοποιηθούν τα έργα και να απορροφηθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.