Δ’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας ως επιταχυντής της ανάπτυξης»

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Οι επενδύσεις, η ανάγκη για τη δείσδυση των ψηφιακών δεξιοτήτων, αλλά και η υψηλή αποδοχή του gov.gr από τους πολίτες κυριάρχησαν στις ομιλίες και στη συζήτηση στο πλαίσιο της Δ’ ενότητας «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας ως επιταχυντής της ανάπτυξης», στην οποία συμμετείχαν οι Ιωάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ, Χάρης Τσαβδάρης, National Technology Officer, MICROSOFT GREECE, CYPRUS, MALTA, Νώντας Πασχαλίδης, Διευθύνων Σύμβουλος, Neurosoft, Ιωάννης Μητρόπουλος, Γενικός Διευθυντής, Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας και Γιάννης Δέτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, CHOOSE Strategic Communications Partner με συντονιστή τον δημοσιογράφο, Πάνο Πολυζωίδη.

Τον κομβικό ρόλο του Ομίλου ΟΤΕ στην πορεία προς την ανάπτυξη ανέλυσε ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, Chief Officer Στρατηγικής, Μετασχηματισμού και Παρόχων Ομίλου ΟΤΕ.

Βάσει των στοιχείων που παρουσίασε, δινεται μεγάλη βαρύτητα στην ανάπτυξη των δικτύων νέας γενιάς και τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί εκτενείς επενδύσεις σε δίκτυα, ύψους 5 δισ., κυρίως για την ανάπτυξη του δικτύου οπτικών ινών και του 5G.

Σήμερα περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά κι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε υπερ-υψηλές ευρυζωνικές ταχύτητες 100 Mbps σε όλη τη χώρα, όπου περίπου το 75% των συνολικών γραμμών βασίζεται σε επενδύσεις και δίκτυα του Ομίλου ΟΤΕ.

Παράλληλα αναπτύσσεται το 5G και υλοποιούνται σύνθετα ICT έργα με χαρακτηριστικά εκείνα της άυλης συνταγογράφησης, του εθνικού μητρώου ασθενών COVID-19, της εφαρμογής myHealth και του 112.

Ερωτηθείς για τις τιμές των υπηρεσιών, ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ότι σύμφωνα με την ΕΕΤΤ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Το 2020 το κόστος του MB ήταν στο 1,3 ευρώ και σήμερα έχει πέσει στα επίπεδα του 1€, ενώ ετησίως η τιμή ανά Gb μειώνεται κατά περίπου 30%.

Λαβωμένη αλλά κερδισμένη σε ό,τι αφορά το brand της βγαίνει η Ελλάδα από αυτήν την κρίση, όπως σημείωσε ο Χάρης Τσαβδάρης, National Technology Officer, MICROSOFT GREECE, CYPRUS, MALTA τονίζοντας, πάντως, ότι δεν αρκούν τα χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά απαιτείται και αλλαγή νοοτροπίας.

Αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση της MICROSOFT που αφορά το τριπλό data centre σημειώνοντας πως η εταιρία έχει ήδη συσταθεί με ένα τεράστιο μετοχικό κεφάλαιο εισαγόμενο. Σχολίασε μάλιστα την ύπαρξη φόρου εισαγωγής κεφαλαίου, ενώ μιλώντας για την αναζητηση χώρου σε βιομηχανική ζώνη στην Ελλάδα, ανακοίνωσε πως ήδη έχει βρεθεί το πρώτο οικόπεδο.

Σημείωσε ότι η εταιρία «τρέχει» πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων για 100.000 πολίτες εκ των οποίων οι 20.000 είναι στελέχη του δημοσίου τομέα, ενώ σύντομα θα ανακοινωθεί η επένδυση για την Ολυμπία και το σύστημα εικονικής πραγματικότητας που θα αναπαριστά τον αρχαίο χώρο.

Προσέθεσε ότι μέσα σε ένα χρόνο αύξησε το δυναμικό της στην Ελλάδα από 140 σε 240 άτομα σε θέσεις υψηλών δεξιοτήτων και αμοιβών.

Για τον βασικό και επικίνδυνο παράγοντα της έλλειψης δεξιοτήτων και ψηφιακών υποδομών την ώρα που κινητοποιούνται συνολικοί πόροι 57 δισ. ευρώ, μίλησε ο Νώντας Πασχαλίδης, διευθύνων σύμβουλος της Neurosoft.

«Δε φτάνουν μόνο οι επενδύσεις σε τεχνολογία αλλά πρέπει να κερδηθεί η συμμετοχή του τελικού χρήστη εργαζόμενου και πολίτη στο άρμα του ψηφιακού μετασχηματισμού», υπογράμμισε.

Αν και 164 ετών, η Φυσικό Αέριο – Ελληνική Εταιρία Ενέργειας, διαθέτει σύγχρονο πνεύμα, όπως υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της Γιάννης Μητρόπουλος καθώς ακόμα και προ πανδημίας ενσωμάτωνε τεχνολογίες που της επέτρεψαν να είναι πλήρως λειτουργική από την πρώτη μέρα των περιοριστικών μέτρων. Οπως ανέλυσε, η εταιρία έχει ψηφιοποιήσει το σύνολο δεδομένων, εγγράφων και πληροφοριών, κάνει χρήση νέων τεχνολογιών, έχει αυτοματοποιήσει τις διεργασίες και τις συναλλαγές με τρίτους κι έχει προχωρήσει στην πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας πώλησης με χρήση ψηφιακών εγγραφων και ψηφιακής υπογραφής.

Υψηλότατα ποσοστά αποδοχής από τους πολίτες απολαμβάνει το gov.gr σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσίασε ο Γιάννης Δέτσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, CHOOSE Strategic Communications Partner. Βάσει των ευρημάτων, το 62% το αναγνωρίζει και από όσους το γνωρίζουν το 71% το χρησιμοποιεί και μάλιστα με μεγάλη συχνότητα.

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (60%) δήλωσε ενημερωμένη για τον επικείμενο Ενιαίο Αριθμό του Πολίτη σημειώνοντας ότι τον αναμένει (50%). Οσο για τους λόγους χρήσης του gov.gr, οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν για εργασιακούς επαγγελματικούς λόγους (βεβαιώσεις, δηλώσεις φόροι, κλπ), για οικογενειακά ζητήματα (πιστοποιητικά, ληξιαρχικές πράξεις, κλπ) και προσωπικά ζητήματα (ΕΝΦΙΑ, κτηματολόγιο δηλώσεις φορολογιας, μεταβιβάσεις, κλπ).

Ιδιαίτερα δημοφιλείς ήταν οι σχετιζόμενες με τον κορωνοιό υπηρεσίες, ενώ στο συντριπτικό 90% οι πολίτες δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη χρήση της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης του Δημοσίου και προτείνουν την επέκτασή της και σε άλλες υπηρεσίες.

Με τον τρόπο αυτό – όπως υπογράμμισε ο κ. Δέτσης – αλλάζει στιαδιακά και η εικόνα του πολίτη για το Δημόσιο, καθώς το 65% των συμμετεχόντων στην έρευνα απάντησε ότι έχει πλέον θετική άποψη. Το προφίλ των χρηστών είναι πολίτες 25-44 ετών και απόφοιτοι ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης χωρίς ιδιαίτερη διαφοροποίηση στο φύλο. Σχολιάζοντας το προφίλ όσων δεν το χρησιμποιούν, ο κ. Δέτσης υπογράμμισε τον κίνδυνο δημιουργίας ψηφιακού χάσματος και πολιτών δύο ταχυτήτων όσο θα αυξάνεται το πλήθος των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Στο πλαίσιο των ερωταπαντήσεων, οι περισσότεροι εκ των ομιλητών συμφώνησαν, πάντως, ότι αν και τμήμα των πολιτών δεν πραγματοποιεί συναλλαγές ηλεκτρονικά, μέρος αυτών έχει μια αξιοσημείωτη παρουσία σε άλλες πλατφόρμες, οι οποίες ενδεχομένως τους κινούν περισσότερο το ενδιαφέρον, όπως πχ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.