Γ1’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – προκλήσεις και ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης»

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Στην ενότητα «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – προκλήσεις και ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης» του 4th Athens Investment Forum συμμετείχαν με ομιλίες και συζήτηση υπό τον συντονισμό του εκδότη και διευθυντή της Realnews, Νίκου Χατζηνικολάου οι κκ. Ανδρέας Σιάμισιης, Διευθύνων Σύμβουλος, Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε., Nicola Monti, Chief Executive Officer, EDISON S.p.A., Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΠΑ Α.Ε., Ιωάννης Αράπογλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής, Όμιλος Κοπελούζου, Μαθιός Ρήγας, CEO, Όμιλος Energean, καθ. Γεώργιος Ιωάννου, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Εταιρείας Εκκαθάρισης Συναλλαγών Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ο κ. Ανδρέας Σιάμισιης, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. ξεκινώντας την τοποθέτησή του, επεσήμανε ότι αν και η συζήτηση για την ενέργεια συνήθως περιορίζεται στην ηλεκτρική, αν κάποιος δει τον διεθνή ενεργειακό χάρτη θα αντιληφθεί πως περίπου το 50% με 60% προέρχεται από υδρογονάνθρακες, είτε υγρούς είτε φυσικό αέριο. Εκτίμησε ότι ακόμα και με τα πιο «επιθετικά» σενάρια το ποσοστό αυτό θα πέσει στο 40%-45%, αλλά δεν πρόκειται να εξαφανιστεί. Ως εκ τούτου χρειάζεται να γίνουν προσπάθειες να βελτιωθεί κι αυτός ο πυλώνας, καθώς είναι ένα σημαντικό κομμάτι των εκπομπών και της επίδρασης στο περιβάλλον.

Αναφερόμενος στα Ελληνικά Πετρέλαια, είπε ότι έχουν ξεκινήσει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο με σειρά πρωτοβουλιών και δέσμευση μείωσης του ανθρακικού αποτυπώματος στο 50% και έως το τέλος του χρόνου η στρατηγική αυτή θα επιβεβαιωθεί με μια σημαντική παραγωγή σε ΑΠΕ. Στους στόχους της εταιρίας είναι και η μετατροπή της βασικής της δραστηριότητας σε πιο φιλικής για το περιβάλλον με σημαντικότατες επενδύσεις στο κομμάτι του υδρογόνου, στα βιοκαύσιμα, στη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Μιλώντας για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σιάμισης υπογράμμισε ότι εστιάζει σε θέματα υποδομών, αποθήκευσης, ηλεκτροκίνησης, βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων: «Εμείς ως εταιρία θα επενδύσουμε 300, 400 εκ. στο υδρογόνο. Αυτά από που θα έρθουν;» αναρωτήθηκε. Αναφορικά με την παρατηρούμενη ακρίβεια, σημείωσε ότι δεν αποδίδεται μόνο στην ενέργεια, αλλά στην αντίδραση του συστήματος που προσπαθεί να ξαναχτίσει την εφοδιαστική αλυσίδα μετά τη διάλυσή της την περίοδο της πανδημίας.

Η Ιταλία είναι επίσης από τις τυχερές χώρες που θα λάβουν μεγάλη αναλογία των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, ανέφερε ο Nicola Monti, Chief Executive Officer της EDISON S.p.A., προσθέτοντας πως θα συνεχίσουν τις επενδύσεις στην Ελλάδα στηρίζοντας τη χώρα. Αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα των απαραίτητων ρυθμίσεων προκειμένου να διατηρηθεί η επενδυτική πολιτική, καθώς επίσης και στην αύξηση των διασυνδέσεων με την Ιταλία. Οπως επεσήμανε, η πλήρης απελευθερωση της αγοράς θα ενθαρρύνει περαιτέρω τη συνεργασια και την καινοτομία για την αύξηση της ενεργειακής επάρκειας: «Ειμαστε στην Ελλάδα 20 χρόνια, περάσαμε δυσκολους καιρούς στο παρελθόν, αλλά βλέπω ένα πιο φωτεινό μέλλον, ειδικά στον ενεργειακό τομέα.

«Είμαστε σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες γιατί οι θέσεις που έχουμε στην αγορά LNG μας βοηθά να προάγουμε και να διατηρήσουμε τη βιώσιμη κινητικότητα» είπε δηλώνοντας πως η εταιρία είναι έτοιμη να επενδύσει και στις ΑΠΕ στην Ελλάδα, την οποία χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσα αγορά με πολλές ομοιότητες με την Ιταλία».

«Βρισκόμαστε στη στιγμή της τέλειας καταιγίδας μετά την πανδημία» είπε από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Α.Ε., ο οποίος εκτίμησε ότι το αέριο και οι υδρογονάνθρακες θα έχουν γενναία συμμετοχή στο μίγμα για 20, 30 ή και 40 χρόνια ακόμα. Τη σταθερότητα στην αγορά θα τη δίνει πάλι ο υδρογονάνθρακας, τόνισε. Σημείωσε ότι το 2020 και το 2021 από χρηματοοικονομική πλευρά ήταν καλές χρονιές, προσθέτοντας πως «μας δόθηκε η δυνατότητα να τροφοδοτούμε με ασφάλεια την αγορά, να υπάρχει σταθερότητα και ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση η έκπτωση στους οικιακούς καταναλωτές». Οπως είπε, οι καταναλωτές θα δουν σύντομα την έκπτωση στους λογαριασμούς τους και «το πρώτο εξάμηνο, ειδικά το πρώτο τριμηνο του 2022, θα υπάρχει η δυνατότητα παροχής φτηνής ενεργειας στους καταναλωτές, το οποίο είναι το σημαντικότερο από όλα». Κατέληξε λέγοντας ότι η ενεργειακή φτώχεια δεν θα αφορά πλέον την προσβαση σε φυσικό αέριο, αλλά την αναλογία των χρημάτων που ξοδεύει.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ο καταλύτης, βάζει λεφτά στο τραπέζι και σωστή στόχευση, κοιτάζει να κινητοποιήσει και ιδιωτικούς πόρους, θέτει χρονοδιαγραμμα και ελπίζουμε ότι θα συμπαρασύρει και όλες τις άλλες αλλαγές, ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, τόνισε ο Ιωάννης Αράπογλου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής του Ομίλου Κοπελούζου.

Αναφερόμενος στην πράσινη μετάβαση, μίλησε για τη συμβολή της στο περιβάλλον και το κλίμα, υπογραμμίζοντας όμως ότι παράλληλα οι κινήσεις γίνονται «για να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη, αποδοτική και διατηρήσιμη για την κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών. Τα οφέλη είναι πολλαπλάσια καθώς από τις νέες επενδύσεις που απαιτούνται θα δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης για εξειδικευμένο προσωπικό, θα ευνοηθούν και θα αναζωογονηθούν οι τοπικές οικονομίες και η συνολική οικονομία και θα βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής των Ελλήνων. Εκτίμησε μάλιστα ότι η αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ θα μειώσει την πίεση για αύξηση της τιμής της ενέργειας, ενώ ενδέχεται να οδηγήσει και σε μείωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Σήμερα ο λιγνίτης αντιστοιχεί στο 11% της ηλεκτροπαραγωγής και η απόσυρση των μονάδων θα δώσει χώρο για διείσδυση των ΑΠΕ. Προϋπόθεση είναι η επένδυση σε μονάδες αποθήκευσης ενέργειας και η τεχνολογική στήριξη για υπεράκτια αιολικά και πράσινο υδρογόνο. Στις προϋποθέσεις ενέταξε και τη μείωση της γραφειοκρατίας, την παροχή σταθερού κανονιστικού και ρυθμιστικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση του δικτύου και την ευέλικτη χρηματοδότηση.

Κατέχοντας τη θέση του …«κατηγορούμενου» στο πάνελ, όπως ο ίδιος είπε, ο Μαθιός Ρήγας, CEO του Ομίλου Energean, αναφερόμενος στο ζήτημα του φυσικού αερίου, σημείωσε πως η ερώτηση είναι αν θα το παράγουμε ή θα το εισάγουμε και εφόσον ισχύει το δεύτερο από πού θα το εισάγουμε, ώστε να είναι ανταγωνιστικό και να πάμε στην επόμενη μέρα.

Ανέφερε ότι στο Ισραήλ όπου η εταιρία επενδύει 2 δισ. ευρώ, το 40% της χώρας θα αγοράζει αέριο από μια ελληνική εταιρία, καθώς αποφασίστηκε η παραγωγή φυσικού αερίου, ενώ μιλώντας για τον Ομιλο Energean επεσήμανε ότι παρά την παρουσία του σε 9 χώρες ως εταιρία παραγωγής και έρευνας υδρογονανθράκων, πρώτοι δεσμεύτηκαν να φτάσουν στο net zero. Μίλησε για την περίπτωση του Πρίνου «που ειναι η μοναδική παραγωγή πετρελαίου που έχουμε στην Ελλαδα και τη μετατρέπουμε στο πρώτο πράσινο κοίτασμα, όλες οι εκπομπές θα δεσμεύονται και θα ξαναμπαίνουν πίσω στη γη».

Στην πλατφόρμα φυσικού αερίου έκανε ιδιαίτερη αναφορά ο καθηγητής Γεώργιος Ιωάννου, διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας: «Δημιουργούμε μια πλατφόρμα συναλλαγών για το φυσικό αέριο όπου αυτοί που έχουν και αυτοί που χρειάζονται φυσικό αέριο θα μπορούν να συναλλάσσονται για να καταλήγουν στη σωστή οριοθέτηση της τιμής» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι στόχος είναι να έχουν φέρει εις πέρας το project στις αρχές Δεκεμβρίου. Επεσήμανε τη σημασία των έξυπνων δικτύων που θα μπορούν να δημιουργούν αλλαγές, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό κομμάτι το υδρογόνο που έρχεται, καθώς επίσης και το κεφάλαιο της αποθήκευσης ενέργειας αλλά και τις ευέλικτες μονάδες φυσικού αερίου που βοηθούν στην ισορροπία του συστήματος καθώς πρόκειται καύσιμο μετάβασης.

«Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός το έχουν εκφράσει. Δεν πρόκειται να αφήσουμε απρστάτευτα τα ελληνικά νοικοκυριά απέναντι στην τεράστια ενεργειακή κρίση που μαίνεται» διαβεβαίωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειας, Κώστας Σκρέκας απαντώντας σε ερώτηση που του υπέβαλε ο συντονιστής της ενότητας, εκδότης και διευθυντής της Realnews, Νίκος Χατζηνικολάου.

Ο κ. Σκρέκας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα σύστησε πολύ νωρίτερα από την Ευρώπη το ταμείο ενεργειακής μετάβασης, ενώ το υπουργείο ήδη προωθεί προγράμματα όπως το νέο «Εξοικονομώ» με πόρους από τη συνολική μόχλευση 3 δισ. ευρώ (1,5 από Ταμείο Ανακαμψης), πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας για επαγγελματικούς χώρους και επιχειρήσεις 450 εκατ., τη δράση «Κινούμαι Ηλεκτρικα με 200 εκατ. και 80 εκατ. για την εγκατάσταση φορτιστών, προγράμματα για τις αστικές αναπλάσεις 450 εκατ., προγράμματα για τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό ύψους 400 εκατ. και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας 450 εκατ. ενώ παράλληλα προχωρούν οι διασυνδέσεις για την αναβάθμιση ηλεκτρικών δικτύων.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων ο κ. Ρήγας δήλωσε πως θα είναι παρόντες όποτε αποφασιστεί η παραγωγή υδρογονανθράκων και η προώθηση γεωτρήσεων σε κάποιες περιοχές.

Από την πλευρά του ο κ. Ξιφαράς μιλώντας για το υδρογόνο, τόνισε ότι παραμένει ένα ακριβό προιόν που χρειάζεται επιδοτήσεις στη φιλοσοφία που είχε ακολουθηθεί στο παρελθόν με τις ΑΠΕ.