Γ1’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: Ομιλία Κ. Σκρέκα

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 «Η πράσινη μετάβαση, η απόφαση για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και η απεξάρτηση από τον λιγνίτη και τα ορυκτά καύσιμα δεν ευθύνονται για την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου», υπογράμμισε κατηγορηματικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας από το βήμα της Γ1 Ενότητας του 4th Athens Investment Forum. Κατά την κεντρική του τοποθέτηση στην ενότητα «Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια – Προκλήσεις και Ευκαιρίες. Ο ρόλος του Ταμείου Ανάκαμψης», ο υπουργός απέδωσε τη διεθνή αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου και τη συνακόλουθη αύξηση στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στη δυσανάλογη προσφορά αναφορικά με την αυξημένη ζήτηση που επέφερε η ανάρρωση της οικονομίας από την πανδημία.

«Αν το 2030 το 70% της ενέργειας παράγεται από ΑΠΕ, θα έχουμε χαμηλότερες τιμές και καλύτερη ορατότητα ως προς το πώς θα εξελίσσονται οι τιμές το επόμενο διάστημα» σημείωσε.

Ο κ. Σκρέκας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο μνημόνιο που υπεγράφη για το εμβληματικό έργο της ηλεκτρικής μας διασύνδεσης με την Αίγυπτο, στο πλαίσιο του οποίου θα διοχετευτεί πράσινη ενέργεια στις ευρωπαϊκές αγορές.

Στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε κόμβο πράσινης ενέργειας και καινοτομίας κινητοποιούνται επενδύσεις άνω των 44 δισ. ευρώ έως το 2030, με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% σε τρεις βασικούς τομείς: της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τις μεταφορές, το κτιριακό απόθεμα και τη βιομηχανική παραγωγή.

Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι σε λίγες εβδομάδες θα αναρτηθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για τη β΄ φάση της απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας για την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Παράλληλα το υπουργείο προωθεί τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με 450 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να επιδοτηθεί η εγκατάσταση μπαταριών και συστημάτων αντλησιοταμίευσης και να διασφαλιστεί η επάρκεια εφοδιασμού.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Σκρέκας στις επενδύσεις διασύνδεσης των ελληνικών νησιών υπογραμμίζοντας ότι η ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης θα επιφέρει μείωση έως 500 εκ. ευρώ στους λογαριασμούς στο τελος του 2023.

Επίσης έως το τέλος του μήνα θα έχει ανακοινωθεί ο οδηγός για το νέο «Εξοικονομώ». Στόχος του προγράμματος του υπουργείου είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων έως το 2030 ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης κατά 55% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα «Κινούμαι ηλεκτρικά», το οποίο επεκτείνεται σε επαγγελματικά αυτοκίνητα και σε ταξί με την αξιοποίηση 40 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να επιδοτηθεί η αντικατάσταση 2.000 παλιών ρυπογόνων ταξί με συμβατικούς κινητήρες με ηλεκτρικά και με επιδότηση που θα προσεγγίζει τα 22.500 ευρώ.