Γ2’ Ενότητα 3rd Athens Investment Forum: «Ενεργειακές υποδομές – Η μετεξέλιξη και οι επενδυτικές προκλήσεις»

Στην Ενότητα Γ2’ του 3rd Athens Investment Forum για την ενέργεια με θέμα τη μετεξέλιξη και τις επενδυτικές προκλήσεις, συντονιστής ήταν ο δημοσιογράφος Χάρης Φλουδόπουλος.

Ν. Παπαθανάσης, Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Ο αναπ. υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νικόλαος Παπαθανάσης έθεσε ως βασικά ερωτήματα το πώς η Ελλάδα μετατρέπεται σε μια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις και πώς θα περάσει στην ανάπτυξη. Έφερε ως θετικό παράδειγμα την αμερικανική DFC που ήρθε να επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και τη Microsoft που αποφάσισε να κατασκευάσει κέντρα δεδομένων στη χώρα μας, όπως και άλλες επενδύσεις από χώρες όπως το Ισραήλ. Παράλληλα, έδωσε έμφαση στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας μας και στα μεγάλα έργα υποδομής, όπως το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, στην ανάπτυξη δικτύων αερίου και ηλεκτρισμού.

Μ. Μανουσάκης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ΑΔΜΗΕ

Το επενδυτικό σχέδιο του ΑΔΜΗΕ για αυτή τη δεκαετία αγγίζει τα 5 δισ. και τον καθιστά μεγαλύτερο ενεργειακό επενδυτή στη χώρα, τόνισε ο Μανούσος Μανουσάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ. Ο ίδιος ανήγγειλε ότι την επόμενη Τρίτη ο διαχειριστής πρόκειται να εγκαινιάσει τη διασύνδεση της Νάξου και ακολουθεί το δεύτερο καλώδιο Λαυρίου-Σύρου. Σχετικά με τα υπεράκτια αιολικά, ο κ. Μανουσάκης δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ του γερμανικού μοντέλου για την ανάπτυξη των απαραίτητων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, ενώ δίνει έμφαση και στην αποθήκευση ενέργειας.

Αν. Μάνος: Ο ΔΕΔΔΗΕ μετατρέπεται σε σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή

Ο μετασχηματισμός σε ένα σύγχρονο ενεργειακό διαχειριστή με κυρίαρχο ρόλο στην ηλεκτροκίνηση και στις σχετικές υποδομές φόρτισης και δικτύου αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπως υποστήριξε ο Αναστάσιος Μάνος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας. Παράλληλα, γίνεται σημαντική προσπάθεια στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών, στην αξιοποίηση νέων συστημάτων στο δίκτυο διανομής και στην αυτοματοποίηση. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι κατά το α΄εξάμηνο του 2020 ο ΔΕΔΔΗΕ ανταποκρίθηκε σε τριπλάσια αιτήματα συνδέσεων ΑΠΕ σε σχέση με όλο το 2019.

Ν. Μπατιλάνα: Επενδύσεις στο δίκτυο και το υδρογόνο για την επόμενη ημέρα

Ο ΔΕΣΦΑ έχει θέσει σε εφαρμογή ένα φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης του δικτύου φυσικού αερίου της χώρας, με έργα στο εσωτερικό αλλά και στις διασυνδέσεις της χώρας με τις γειτονικές αγορές, όπως ανέλυσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Νικολά Μπατιλάνα. Στόχος του διαχειριστή είναι επίσης οι επενδύσεις στο υδρογόνο ώστε να συμβαδίσει ο ΔΕΣΦΑ με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις στην ενεργειακή μετάβαση και να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους απανθρακοποίησης.

Κ. Σιφναίος: Τα οφέλη του LNG Αλεξανδρούπολης για τη χώρα και την περιοχή

Η σημασία του πλωτού τερματικού LNG της Αλεξανδρούπολης ως νέα πύλη εισόδου για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή ήταν το θέμα της ομιλίας του Κωνσταντίνου Σιφναίου, διευθυντή της Gastrade. Ο ίδιος εκτιμά ότι το έργο θα δημιουργήσει μεγαλύτερη ενεργειακή ρευστότητα στην αγορά, θα επιτρέψει τη μείωση του ενεργειακού κόστους και θα διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, εστίασε στο ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικό καύσιμο κατά τα επόμενα 20 χρόνια και τόνισε ότι η κατανάλωση στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί από 5,3 δις. κ.μ. το 2019 σε 7,5 δις. κ.μ. το 2030.

Π. Βογιατζής: Φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης 150 εκατ. για την ΕΔΑ Αττικής

Στον φιλοπεριβαλλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο-γέφυρα της ενεργειακής μετάβασης επικεντρώθηκε ο Διευθυντής Δραστηριοτήτων Διοικητικών, Οικονομικών Υπηρεσιών & Ρυθμιστικών Θεμάτων της ΕΔΑ Αττικής, Παντελής Βογιατζής. Στα πλαίσια αυτά, η εταιρεία εργάζεται για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου στον τομέα ελέγχου της, δηλαδή στους Δήμους της Αττικής. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΕΔΑ Αττικής υλοποιεί φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπτυξης ως το 2024 με επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ με αναμενόμενη αύξηση των διασυνδέσεων στους 240.000 μετρητές.

Μ. Σιγάλας: Έντονο το ενδιαφέρον της Hill International για τα έργα φυσικού αερίου

Τελευταίος ομιλητής στη δεύτερη συνεδρία για την ενέργεια ήταν ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Hill International για τη Ν. Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ως σημαντικά έργα για την εταιρεία τη συμμετοχή της στον αγωγό ΤΑΡ, το ρόλο στη ΔΕΠΑ Υποδομών ως τεχνικός σύμβουλος, καθώς και το FSRU της Κύπρου που πλέον υλοποιείται. Όπως τόνισε, η Hill παρακολουθεί  στενά την εξέλιξη όλων των έργων φυσικού αερίου της περιοχής μας.