Γ2’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: «Απολιγνιτοποίηση και νέες ενεργειακές υποδομές – Οι αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο»
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Στην εποχή της απολιγνιτοποίησης εστίασαν οι ομιλητές στην Ενότητα Γ2 «Απολιγνιτοποίηση και νέες ενεργειακές υποδομές – Οι αλλαγές στο ενεργειακό τοπίο» του 4th Athens Investment Forum
Ο Πρόεδρος και CEO, ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του στην πρωτοφανή κλιματική κρίση και ταυτόχρονα, όπως είπε, τις τελευταίες εβδομάδες η Ευρώπη και η χώρα μας διανύει μία κρίση τιμών, η οποία ξεκίνησε από την αγορά ενέργειας, αλλά έχει διαχυθεί όπως είπε σε όλους τους τομείς. Ο κ Μανουσάκης υπογράμμισε ότι η απάντηση για τις δύο αυτές κρίσεις είναι κοινή. Όπως είπε, έγκειται στην αλλαγή του ενεργειακού μίγματος και τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια. Ο κ. Μανουσάκης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος όπως είπε θα επενδύσει 5 δισ. ευρώ με στόχο τη διασύνδεση όλων σχεδόν των νησιών του Αιγαίου με το σύστημα υψηλής τάσης, υποβοηθώντας δραστικά το έργο της ενεργειακής μετάβασης. Μίλησε επίσης για την ενίσχυση των ενεργειακών διασυνδέσεων της Ελλάδας με όλες τις γειτονικές χώρες. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ότι η δημιουργία ισχυρών ενεργειακών δρόμων, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά η εναία ευρωπαϊκή αγορά και ως εκ τούτου θα εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές μεσοπρόθεσμα για όλους τους καταναλωτές.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε κ. Αναστάσιος Μάνος, στην παρέμβασή του εξήγησε ότι τα δίκτυα που διαχειρίζεται ο ΔΕΔΔΗΕ είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για τις ίδιες τις υποδομές αλλά και την εξέλιξη της ίδιας της αγοράς, και στο πλαίσιο των στόχων που έχουν τεθεί για την κλιματική αλλαγή. Όπως είπε, με σύμμαχο τις νέες τεχνολογίες ο ΔΕΔΔΗΕ και έχοντας ένα στοιβαρό σχέδιο προγραμματίζει δράσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί, να μετεξελιχθεί σε μία σύγχρονη υπηρεσία με αναβαθμισμένες υπηρεσίες. Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ τόνισε, ότι το 2019 ο ΔΕΔΔΗΕ παρουσίασε σημαντικές ιστορικές υποεπενδύσεις πάνω από μισό δις ευρώ που οδήγησαν σε μη εκσυγχρονισμένο δίκτυο, το οποίο για να κερδίσει όπως είπε χαρακτηριστικά το χαμένο έδαφος πρέπει να παρέλθει μία πενταετία. Αναφέρθηκε επίσης στον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας που εκτείνεται χρονικά από το 2020 έως το 2028. Εξήγησε ότι ο σχεδιασμός αυτός προβλέπει αύξηση επενδύσεων κατά 200 με 220 εκ. ευρώ για το τρέχον έτος, ενώ εξήγησε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να ξεπεράσουν σταδιακά τα 400 εκ. ανά έτος, με το συνολικό προϋπολογισμό να ξεπερνάει τα 3 δις για όλη την προαναφερθείσα περίοδο.
Η Chief Executive Officer, Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου – ΔΕΣΦΑ κ. Maria – Rita Galli υπογράμμισε ότι η ζήτηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα έχει αυξηθεί κατά 47% με στοιχεία του 2018 και υπογράμμισε ότι αυτοί οι αριθμοί αποτελούν μία απόδειξη για την προσπάθεια που καταβάλλει η χώρα να απεξαρτηθεί από το λιγνίτη. Υπογράμμισε ότι υπάρχει μία αυξανόμενη ανάγκη για νέες υποδομές στον ενεργειακό τομέα και επίσης θα πρέπει να υπάρχει μία ξεκάθαρη πολιτική για το ποιος θα είναι ο ρόλος της μετάβασης του φυσικού αερίου τα επόμενα χρόνια. Η κ. Galli τόνισε μεταξύ άλλων ότι βάσει του σχεδίου που έχει η εταιρεία, οι νέες επενδύσεις ανέρχονται σε 800 εκ. για αυτό και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο. Τόνισε ακόμη, ότι η ενεργειακή κρίση θα ήταν χειρότερη για την Ελλάδα εάν δεν είχαν γίνει επενδύσεις. Ως προς αυτό ανέφερε το παράδειγμα της Ρεβυθούσας που αυξάνει την αποθήκευση σε LNG. Τέλος αναφέρθηκε στην πρόσβαση φυσικού αερίου που πρέπει να επιτευχθεί στην Περιφέρεια και αναφέρθηκε στην πορεία του έργου Φυσικού Αερίου. Τέλος υπογράμμισε, ότι μακρυπρόθεσμα θα πρέπει να έχουμε απανθρακοποιημένο αέριο. «Αρα πρέπει», όπως είπε, «να σχεδιάζουμε υποδομές που θα αφουγκράζονται το μέλλον».
Ο Αντιπρόεδρος και Διευθυντής Έργου, Gastrade κ. Κωνσταντίνος Σιφναίος, ανέδειξε στην παρέμβασή του το ρόλο του φυσικού αερίου στην ομαλή μετάβαση και τους στόχους της πράσινης οικονομίας. Μίλησε επίσης για τον κρίσιμο ρόλο του φυσικού αερίου ως καύσιμο μετάβασης. Αναφέρθηκε στο πλέγμα υποδομών και πως αυτές θα πρέπει να λειτουργήσουν συμπληρωματικά η μία προς την άλλη. Κατέγραψε σ΄αυτό το πλέγμα έργων τον υφιστάμενο σταθμό της Ρεβυθούσας, τους περιφερειακούς συνδετήριους αγωγούς Ελλάδας Βουλγαρίας, Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, Βουλγαρίας – Σερβίας και Βουλγαρίας – Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και στις υπόγειες αποθήκες της περιοχής. Ο κ.Σιφναίος, τόνισε εμφατικά ότι ο συνδετικός κρίκος, όλων αυτών των υποδομών είναι το έργο του Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα συνδέσει την Ελλάδα με την ανατολική Ευρώπη και θα ενισχύσει τη ρευστότητα και τον ανταγωνισμό. Παράλληλα, όπως τόνισε, θα υποστηρίζξει τη βιωσιμότητα όλων των διαβαλκανικών υποδομών. Οσον αφορά για το συγκεκριμένο έργο, είπε ότι ένα βήμα πριν την τελική επενδυτική απόφαση και έχει εξασφαλίσει τόσο την εμπορική του βιωσιμότητα όσο και τη χρηματοδοτική του επάρκεια καθώς εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ με ποσό 166,7 εκ.
Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος Δ.Σ., Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε στην παρέμβασή του, στην εξέλιξη της εταιρίας. Τα δίκτυα της Εταιρείας, όπως είπε, εκτείνονται σε πάνω από 52 δήμους της Αττικής εξυπηρετώντας πάνω από 415 χιλιάδες νοικοκυριά και 230 χιλιάδες εμπορικούς καταναλωτές καθώς όπως τόνισε, η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής φέρνει το φυσικό έξω από την πόρτα του κάθε επαγγελματία και κάθε νοικοκυριού. Ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την τελευταία τριετία η εταιρεία έχει αυξήσει το πελατολόγιο της κατά 68%, ενώ εξήγησε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχει πετύχει σταθερό ρυθμό ανάπτυξης των δικτύων της που αγγιζει το 15%. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην επιτυχή -όπως τη χαρακτήρισε- ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών με προτιμητέο επενδυτή την Italgas, της οποίας, όπως είπε, η εμπιστοσύνη μας τιμά και είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην εταιρεία. Εξήγησε ότι με την τεχνογνωσία που διαθέτει, θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάπτυξη των δικτύων και την αναβάθμισή τους, ούτως ώστε να προετοιμαστεί η υποδοχή των Ανανεώσιμων Αερίων. Τέλος, μίλησε για το πενταετές πλάνο της εταιρείας που περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα 132 εκ. ευρώ με στόχο την αύξηση της γεωγραφικής κάλυψης σε 68%, έχοντας ως κυρίαρχο πυλώνα τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Ο Διευθυντής Eμπορίας Φυσικού Αερίου ΗΡΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ. Δημήτρης Σαραντόπουλος, τόνισε στην παρέμβασή του, ότι η πλήρης απολιγνιτοποίηση είναι μία αναγκαιότητα και επικαλούμενος πρόσφατη έρευνα, είπε, ότι απαιτούνται επενδύσεις 500 δισ. για αυτόν το σκοπό. Ανέφερε ακόμη ότι το φυσικό αέριο θα είναι ένα σημαντικό καύσιμο μετάβασης ιδιαίτερα στην ηλεκτροπαραγωγή, συμπληρώνοντας και υποστηρίζοντας την ολοένα αυξανόμενη διείσδυση των ΑΠΕ και του υδρογόνου. Ειδικά στις υποδομές μετάβασης όπως είναι το φυσικό αέριο, ανέφερε ότι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε συνεργασία με τον όμιλο Motor Oil επενδύεει 375 εκ.ευρώ για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κομοτηνή, του πιο σύγχρονου σταθμού στην Ευρώπη όπως τόνισε. Μία επένδυση που θα δημιουργήσει 500 νέες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 100 μόνιμες θέσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Και τόνισε ότι, θα καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της χώρας για ηλεκτρική ενέργεια που δημιουργούνται από την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Τέλος σχολίασε μεταξύ άλλων, με αφορμή το ράλι των τιμών στην ενέργεια, ότι το χαμηλό ενεργειακό κόστος είναι κρίσιμος παράγοντας ευημερίας και πρόοδου όχι μόνο των καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων.