Γ2’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: In dialogue with Χ. Δούκα
Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Στα πώς και τα γιατί της απολιγνιτοποίησης αναφέρθηκε ο Αν. Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Χάρης Δούκας στο πλαίσιο του In dialogue with της Γ2’ Ενότητας του 4th Athens Investment Forum που πραγματοποιήθηκε από τη δημοσιογράφο Μαρία Σαράφογλου.
Ο κ. Δούκας επεσήμανε ότι ουσιαστική απανθρακοποίηση μπορεί να υπάρξει μόνο μέσω της πλήρους απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα. Αρα όπως ανέφερε χαρακτηριστικά δεν έχει κανένα νόημα να κλείνουμε λιγνιτικούς σταθμούς και να δημιουργούμε νέους σταθμούς φυσικού αερίου που είναι και αυτό ένα ορυκτό καύσιμο. Εφόσον γίνεται αυτό, τόνισε ο αν. καθηγητής του ΕΜΠ, δημιουργείται ένα νέο κλείδωμα στην οικονομία, αυτή τη φορά από το φυσικό αέριο.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αν η Ελλάδα και η Ευρώπη εν γένει πρέπει να προχωράει σε επιδοματικά μέτρα ή σε μακρόπνοες πολιτικές για να στηρίξει τους καταναλωτές, μπροστά στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας, ο κ. Δούκας εξήγησε ότι στην παρούσα συγκυρία είναι η άμεση μόνη λύση για να διασωθούν τα νοικοκυριά, εξήγησε όμως, ότι στη συνέχεια θα πρέπει να σχεδιαστούν μακρόπνοες πολιτικές.
Μάλιστα είπε, ότι η παρούσα αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με την πρακτική των επιδοματικών πολιτικών, μοιάζει με ένα βαρέλι δίχως πάτο, καθώς θα πρέπει να πάμε σε πλήρη απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα και να βρεθούν άλλοι τρόποι στήριξης των νοικοκυριών. Επί τούτου, πρότεινε ως παράδειγμα, τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων από τους δήμους, οι οποίοι στη συνέχεια θα δίνουν μερίσματα σε φτωχά νοικοκυριά.
Υπογράμμισε ακόμη, ότι μεσοπρόθεσμα υπάρχουν εργαλεία με τις ρυθμιστικές αρχές να διερευνήσουν τι γίνεται με τα τιμολόγια, προκειμένου να ενσωματωθούν ασφάλιστρα κινδύνου για την προστασία των καταναλωτών.
Τέλος, τόνισε κατόπιν σχετικής ερώτησης ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι δύσκολος. Οι τιμές δεν θα πέσουν με τις εταιρείες να μην είναι διατεθειμένες να χάσουν από τα κέρδη τους. Και εξήγησε, ότι όλη αυτή τη συγκυρία θα πρέπει να δημιουργήσει τη δυναμική για να προχωρήσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, με ΑΠΕ, ισχυρά δίκτυα και συστήματα αποθήκευσης. Καταληκτικά υπογράμμισε, ότι οι προαναφερθείσες συγκυρίες απαιτούν και σημαντικές επενδύσεις με το Ταμείο Ανάκαμψης να μπορεί να αιμοδοτήσει τέτοιες επενδύσεις, ούτως ώστε να καταστεί πιο ανθεκτικό το ενεργειακό μας σύστημα.