Γ3’ Ενότητα 4th Athens Investment Forum: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες – Επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια του μέλλοντος»

Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 Τα εξαιρετικά οφέλη τόσο για την ελληνική οικονομία – κοινωνία και λόγω της ενεργειακής κρίσης όσο και στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη Γ3’ Ενότητα «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και νέες τεχνολογίες – Επενδύοντας στην καθαρή ενέργεια του μέλλοντος» του Athens Investment Forum για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις ενεργειακές τεχνολογίες. Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Κάτια Μακρή.

Ο Γενικός Διευθυντής, KIEFER TEK κ. Χρήστος Πετρόχειλος αναφέρθηκε στη διαδρομή της εταιρίας του από το 2014 όταν ξεκίνησε και σημείωσε πως μόνο την τελευταία διετία έχουν καταφέρει να παράξουν ενέργεια μέσω φωτοβολταϊκών της τάξης των 120 μεγαβάτ. Όπως σημείωσε ο μέσος όρος ηλικίας των 120 εργαζόμενων σήμερα στην εταιρία είναι τα 30 χρόνια, γεγονός που δείχνει πως δημιουργούνται θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους, τη στιγμή που συνολικά δραστηριοποιούνται σε 18 πόλεις της χώρας. Ο ίδιος επισήμανε πως δίνουν βάση στην παραγωγή καυσίμων και με βιοαέριο, ενώ είναι πολύ χρήσιμος οδηγός στην τεχνογνωσία τους η υλοποίηση συμπλεγμάτων συστημάτων ενέργειας, όπως της μονάδας στο Αγρίνιο, το οποίο αποφέρει σημαντικά οφέλη στην τοπική κοινωνία και 2.500 οικογένειες. Ο κ. Πετρόχειλος υποστήριξε πως στόχος της εταιρίας είναι η παραγωγή ενέργειας ενός Gigawatt το 2024.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος, ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος επισήμανε πως η λύση στην ενεργειακή κρίση και την καθαρή ενέργεια είναι οι ΑΠΕ. Τόνισε πως αυτήν την ώρα στη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη οι τιμές για την παράδοση του δείχνουν τα 100 ευρώ ανά μεγατοώρα και απέδωσε την πρόκληση αυτής της κατάσταση στην αύξηση των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Αυτά μας οδηγούν, επισήμανε ο ίδιος στην επιτάχυνση προς τις ΑΠΕ. Ο κ. Μαύρος υπογράμμισε πως οι μεγάλες εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ ζητούν να γίνει αναδιάρθρωση των φόρων, να υπάρξει δέσμη μέτρων για την καθαρή ενέργεια, να επιταχυνθεί η μετάβαση προς τις ΑΠΕ, να ενισχυθούν τα αποδοτικά δίκτυα και της αποθήκευσης και φυσικά να «φύγουν» όλες οι λιγνιτικές μονάδες. Επίσης επισήμανε πως ο ενεργειακός τομέας τα επόμενα χρόνια θα διπλασιάσει την παρουσία και η ΔΕΗ Ανανεώσιμες φιλοδοξεί να κατασκευάσει μονάδες παραγωγής που θα παράξουν ενέργεια της τάξης των 300 Megawatt την επόμενη περίοδο.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, ADVENT Technologies Holdings Inc. Δρ. Βασίλης Γρηγορίου αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή διαδρομή της εταιρίας τους με την κατασκευή – ανακάλυψη κυψελίδων καυσίμων, που ουσιαστικά εντάσσονται στις προσπάθειες για την στροφή προς τις ΑΠΕ. Μάλιστα, τόνισε πως οι τεχνολογίες «γέφυρες» επιτρέπουν να ξεκινάμε πράγματα σήμερα για το μέλλον, ενώ η εταιρία με 200 άτομα στο δυναμικό της δραστηριοποιείται ήδη σε πέντε στον κόσμο. Πάντως, σύμφωνα με τον Δρ Γρηγορίου, το βάρος δίνεται σε back up συστήματα και η συμμετοχή του στο πρόγραμμα «White Dragon» δείχνει και την πίστη τους στην κατεύθυνση των ΑΠΕ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Επιχειρησιακής Μονάδας Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας, Όμιλος Κοπελούζου κ. Ιωάννης Καρύδας υποστήριξε πως οι ΑΠΕ είναι μονόδρομος για την κλιματική αλλαγή, το κόστος της ενεργειακής κρίσης και της απολιγνιτοποίησης. Όπως υπογράμμισε ο Όμιλος ήδη από το 1998 δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ, ενώ το βάρος με την πάροδο των χρόνων δίνεται στις νέες τεχνολογίες αποθήκευσης και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Ο κ. Καρύδας σημείωσε πως το «κλειδί» βρίσκεται στις μονάδες αποθήκευσης ενέργειας, ενώ είπε ότι ο Όμιλος ήδη διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του 3.300 μεγαβατώτερες. Έμφαση ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο πρέπει να δοθεί στο ρυθμιστικό πλαίσιο που αναμένεται και κατά τη γνώμη πρέπει να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, χωρίς πάντως, όπως είπε, να μηδενιστούν οι προϋποθέσεις. Ο Όμιλος, σύμφωνα με τον κ. Καρύδα, συμμετέχει στον «Λευκό Δράκο» και υποστηρίζει τη μεγάλη πρόκληση της απολιγνιτοποίησης και την ανάπτυξης  των ΑΠΕ, ενώ σημείωσε ότι στόχος είναι να καταστεί πυλώνας σε ορίζοντα δεκαετίες στην παραγωγή τέτοιας φιλικής ενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής, Motor Oil Renewable Energy κ. Βίκτωρας Παπακωνσταντίνου σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις στο θέμα των ΑΠΕ που εστιάζονται στις υποδομές παροχής και αποθήκευσης, στη χωροταξία και συνολικά στο κόστος των επενδύσεων. Όπως επισήμανε οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την κοινωνία ευρύτερα. Μάλιστα υπογράμμισε πως τα offshore αιολικά πάρκα θα ενισχύσουν αφενός την ελληνική οικονομία ενώ παράλληλα θα αποφέρουν και γενικότερα γεωστρατηγικά οφέλη. Αναφερόμενος στην παραγωγή υδρογόνου ως ένα πιο φιλικό καύσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρένα, φορτηγά, αλλά και πλοία με αυτονόητα τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα από την χρήση του. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε σχετικά με τις υποδομές που απαιτούνται για τις ΑΠΕ μπορούν ως ένα βαθμό να χρησιμοποιηθούν χωροταξικά οι υπάρχουσες. Ο ίδιος ανέφερε πως τα οφέλη από την ενεργειακή μετάβαση είναι πολλαπλά και είναι επιτακτική ανάγκη η επιτάχυνση του θεσμικού πλαισίου.

Ο Γενικός Διευθυντής, Energy Unit, Intrakat A.E. κ. Λουκάς Λαζαράκης σημείωσε πως πλέον εκτός των άλλων αντιμετωπίζουμε και μια ενεργειακή πανδημία στις μέρες μας καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις τιμές στην αγορά ενέργειας. Σύμφωνα με τον ίδιο οπωσδήποτε χρειάζονται περισσότερες ΑΠΕ κι αυτές θα συμβάλλουν και στην ανάπτυξη της οικονομίας, ωστόσο κρατικές υπηρεσίες καθυστερούν στην διευθέτηση ζητημάτων γεγονός που σε συνδυασμό με το κόστος εξοπλισμού καθυστερούν σε αρκετά τη μετάβαση. Ο κ. Λαζαράκης ωστόσο αναγνώρισε πως τα τελευταία 2-3 χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά και σήμερα έχουμε μια κανονική λειτουργία. Επίσης, υπογράμμισε πως πρέπει να δοθεί λόγω πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, να δοθούν κίνητρα για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την ώρα που και η κυβέρνηση είναι θετική για τις επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα και πως πρέπει να καρπωθούμε το μομέντουμ για τις φθηνές μορφές ενέργειας. Επίσης, ανέφερε πως στο χαρτοφυλάκιο της εταιρίας τους καταγράφεται 1,5 Gigawatt.

Να σημειωθεί πως από τους συμμετέχοντες εκφράστηκε η σημασία που πρέπει να δοθεί στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών αναφορικά με τις ΑΠΕ, αφού πολλές φορές διαπιστώνονται αντιδράσεις κατοίκων, αλλά και φορέων λόγω της παραπληροφόρησης.