Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση γιατί το ΔΑΠΕΕΠ είναι δύσκολο όνομα, βέβαια εμπεριέχει κάτι πολύ μεγάλο, θα το δούμε και στη συνέχεια. Και πέραν όλων των υπολοίπων αυτό που πρέπει να ανεβάσουμε λιγάκι είναι και το brand name του ΔΑΠΕΕΠ.
Καταρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές για την πρόσκληση.
Κυρίες και κύριοι σύνεδροι, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αδιαμφισβήτητα αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η ελληνική οικονομία στην προσπάθειά της να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης. Και εδώ θα προσθέσω και την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Όπως πρόσφατα τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Ελλάδα βγαίνει μπροστά από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο αναθεωρημένο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια, το ΕΣΕΚ το λεγόμενο για την ενέργει και το κλίμα, έθεσε ένα δεσμευτικό στόχο για μερίδιο 35% των ΑΠΕ στη χώρα στο έτος 2030.
Κάποιοι σπεύδουν να μιλήσουν για πολύ φιλόδοξο στόχο. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι ένας αναγκαίος στόχος, είναι ένας μονόδρομος στον οποίο όσο πιο γρήγορα πορευτούμε τόσο πιο κερδισμένοι θα βγούμε.
Τι σημαίνει όμως αυτός ο στόχος; Να το δούμε λιγάκι και με κάποιους αριθμούς.
Είναι στόχος για τις πράσινες επενδύσεις. Θα πρέπει, λοιπόν, μέχρι το 2030 να εγκατασταθούν 14 γιγαβάτ από αύριο, που πρακτικά σημαίνει ότι την επόμενη δεκαετία θα πρέπει κάθε χρόνο να κατασκευάζονται 1,4 γιγαβάτ ΑΠΕ στη χώρα.
Συνολικά μιλάμε για ένα πράσινο επενδυτικό τσουνάμι με συνολικές επενδύσεις στην δεκαετία που θα ξεπεράσουν τα 12 δις ευρώ ή αλλιώς με ένα μέσο όρο 1,2 δις ευρώ ετησίως, σημαντικό νούμερο.
Και το μεγάλο ερώτημα είναι πού θα βρεθούν αυτά τα χρήματα; Ειδικά για μία χώρα όπως είναι η Ελλάδα η οποία αυτή τη στιγμή εξέρχεται από την χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονιστεί ότι κάθε χρόνο αυξάνονται τα επενδυτικά κεφάλαια που καθορίζουν το πού και πώς θα επενδύσουν τα χρήματα για επενδύσεις με βάση τα κριτήρια ESG, environmental, social και governance.
Τα κριτήρια αυτά, που έχουν τεθεί, με απλά λόγια το χρήμα θέτει σήμερα όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και εταιρικής ευθύνης. Εάν μία επένδυση είναι πράσινη αφήνει οφέλη στις τοπικές κοινωνίες και γίνεται από εταιρείες που έχουν σύγχρονη εταιρική διακυβέρνηση, τότε τα μεγάλα επενδυτικά funds δίνουν το πράσινο φως.
Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Citibank τα funds που αποφασίζουν να επενδύσουν σε εταιρείες με βάση τους δείκτες ESG έχουν αυξηθεί την τελευταία 5ετία από τα 5 στα 20 δις δολάρια. Και αυτό το νούμερο ίσχυε μέχρι το 2018. Φέτος εικάζεται ότι θα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη άνοδος.
Επομένως δεν γεννάται το ερώτημα ως προς το εάν υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια, αλλά ως προς το πώς αυτά θα έρθουν για να επενδυθούν στην Ελλάδα.
Η απάντηση έρχεται πάλι από την αγορά η οποία προσφέρει εκτός από τις παραδοσιακές επενδύσεις μία σειρά από καινοτόμα εργαλεία και πηγές χρηματοδότησης.
Για την αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το πιο χαρακτηριστικό αλλά και πιο ελκυστικό εργαλείο είναι εκείνο των λεγόμενων πράσινων ομολόγων. Είναι τα λεγόμενα green bonds.
Η παγκόσμια αγορά των πράσινων ομολόγων είναι μία τεράστια αγορά που προσελκύει εντυπωσιακά κεφάλαια. Σύμφωνα με το climate bonds initiative το 2018 τα πράσινα ομόλογα που εκδόθηκαν συγκέντρωσαν κεφάλαια ύψους 167,3 δις ευρώ. Ενώ ένα χρόνο πριν, το 2017, συγκέντρωσαν 162 δις ευρώ.
Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι αν υπάρχει χώρος και δυνατότητα για τις ελληνικές εταιρείες να αντλήσουν κεφάλαια από αυτή την τεράστια δεξαμενή. Η απάντηση είναι ναι.
Και μάλιστα μπορούμε να ανατρέξουμε και στο παράδειγμα μίας ελληνικής εταιρείας η οποία το καλοκαίρι του 2017 όχι απλά εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο πράσινο ελληνικό ομόλογο αλλά ξεπέρασε τις προσδοκίες πετυχαίνοντας υπερκάλυψη 2,7 φορές πάνω από τα 60 εκατομμύρια ευρώ που ζήτησε. Δεν είναι ανάγκη να αναφέρω την εταιρεία, όλοι την γνωρίζουν. Προσφέρθηκαν δηλαδή πάνω από 150 εκατομμύρια με εξαιρετικά ανταγωνιστικό επιτόκιο 3,85%.
Τα πράσινα ομόλογα, λοιπόν, αποτελούν ένα εξαιρετικό ελκυστικό εργαλείο για τις επιχειρήσεις που θέλουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις στους τομείς των ΑΠΕ και έχουν ως πρόσθετο προσόν ότι μπορούν ακριβώς να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον και να αποτελέσουν επενδυτικό καταφύγιο για το όλο και πιο απαιτητικό διαθέσιμο έξυπνο χρήμα.
Και εδώ έρχεται ο ρόλος του ΔΑΠΕΕΠ, της εταιρείας που έχω την τιμή να προΐσταμαι, ως διαχειριστής των ΑΠΕ και εγγυήσεων προέλευσης.
Εγγυήσεις προέλευσης, σε όσους δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι τα λεγόμενα πράσινα πιστοποιητικά. Κάθε πράσινη μεγαβατώρα που παράγεται παίρνει το λεγόμενο πράσινο πιστοποιητικό. Είναι κάτι το οποίο στην Ευρώπη έχει ξεκινήσει, θα το δούμε και στη χώρα μας.
Γιατί τα κριτήρια ESG είναι απαραίτητα για να υλοποιηθεί μία επένδυση, είναι ο επενδυτής που θέλει να αισθάνεται ασφάλεια ότι η επένδυσή του θα αποσβεστεί και θα αποφέρει σταθερά και αδιάλειπτα έσοδα.
Στο πλαίσιο αυτό ο ΔΑΠΕΕΠ καταβάλει σημαντική προσπάθεια και έχει πετύχει να μειώσει κάτι το οποίο για τους επενδυτές αποτελεί δείκτη, το χρόνο αποπληρωμής των επενδύσεων, των επενδυτών μόλις στους δύο μήνες. Και στόχος μας είναι να παραμείνει σε αυτό το λογικό νούμερο, γιατί όχι και να βελτιωθεί.
Ταυτόχρονα εγγυάται και τη σωστή εκτίμηση των χρηματοροών και των εκροών του ΕΛΑΠΕ, του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ, ούτως ώστε να υπάρχει η σωστή και έγκαιρη προσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ χωρίς τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες του παρελθόντος.
Κλείνοντας θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι για να μπορέσει η χώρα να προσελκύσει τις αναγκαίες επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια χρειάζεται ένα ισχυρό και ανεξάρτητο διαχειριστή των ΑΠΕ, ένα διαχειριστή που θα παίζει το ρόλο που απαιτείται στην επενδυτική αγορά, στην οικονομία της χώρας.
Και ταυτόχρονα η αγορά χρειάζεται και κάτι το οποίο έχει γίνει πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση τον τελευταίο καιρό. Ήταν και μέρος από την εισήγηση του Προέδρου του Τ.Ε.Ε., του κυρίου Στασινού, είναι η απλούστευση και συντόμευση των όποιων διαδικασιών, όποιων αδειοδοτικών διαδικασιών.
Η εταιρεία μας, ο ΔΑΠΕΕΠ, φιλοδοξεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια που υπάρχει αυτή τη στιγμή ψηλά στην ατζέντα της Κυβέρνησης και θέλουμε να διαδραματίσουμε το βασικό ρόλο που θα συμβάλλει από αυτή την πλευρά στην βελτίωση της επενδυτικής εικόνας που έχει η χώρα.
Γιατί οι επενδυτές πέραν των όλων άλλων που θέλουν, θέλουν να έχουν απέναντί τους ένα σύγχρονο κράτος που έχει μειώσει τις απαιτήσεις, που έχει μειώσει τη γραφειοκρατία, που έχει μειώσει τις δυσκολίες που υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια.
Θέλω να πω ότι εάν μέχρι τώρα είχαμε 6,4 γιγαβάτ πράσινης ενέργειας την τελευταία 20ετία, από το 2000 που είχαμε τις πρώτες ΑΠΕ στη χώρα, και έχοντας 1,5 γιγαβάτ μέχρι το 2010 στην πρώτη δεκαετία, έχοντας 4 περίπου στη δεύτερη δεκαετία, 2019 κλείνουμε, περιμένουμε, και το ξαναλέω, άλλα 14 γιγαβάτ την επόμενη δεκαετία.
Αντιλαμβάνεστε ότι το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο όσον αφορά την επενδυτική προσπάθεια που διεξάγει η χώρα.
Σας ευχαριστώ πολύ.