Σας ευχαριστώ πολύ. Βλέπω ότι είναι λίγο καθυστερημένη η προσέλευση αλλά θα έρθουν.
Καταρχάς πρέπει να ευχαριστήσουμε τους διοργανωτές του συνεδρίου που είχαν την πρωτοβουλία και τη σκέψη να οργανώσουν ένα συνέδριο σχετικά με τις επενδύσεις. Είναι αυτό που θα μας βγάλει από την κρίση.
Εμείς εδώ και πάρα πολλά χρόνια επιμένουμε, από την εποχή της κρίσης, ότι τρία πράγματα χρειάζονται: ένα επενδυτικό σοκ, ένας επενδυτικός πατριωτισμός και ίση μεταχείριση των ελληνικών με τις ξένες εταιρείες.
Ακούσαμε από τον Υπουργό, τον κύριο Πιερρακάκη, ότι το νομοσχέδιο το οποίο τελεί υπό διαμόρφωση λέγεται Επενδύω στην Ελλάδα, είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό.
Το επενδυτικό σοκ, λοιπόν, είναι δουλειά των εταιρειών, εφόσον βέβαια η πολιτεία τους επιτρέψει να το προχωρήσουν, δεν το κάνει πάντα, ελπίζω από εδώ και πέρα να είναι πιο εύκολα.
Ο επενδυτικός πατριωτισμός είναι αποκλειστικά θέμα των εταιρειών. Δεν μπορούμε να μιλάμε για διαμαρτυρίες ότι τάχα μου δεν υπάρχει η διαθέσιμη χρηματοδότηση στην Ελλάδα, να έχουμε όλα τα χρήματά μας έξω και τα δάνεια στην Ελλάδα.
Εγώ εδώ πέρα θέλω να επαναλάβω ότι η δική μας εταιρεία σε όλη τη διάρκεια της κρίσης διατήρησε όλα τα αποθεματικά της στην Ελλάδα. Και νομίζω τώρα, που τα πράγματα είναι σαφώς πιο ασφαλή, θα πρέπει και άλλες επιχειρήσεις να επαναπατρίσουν τα διαθέσιμά τους ούτως ώστε και οι τράπεζες να μπορέσουν να προχωρήσουν σε καλύτερες επιχορηγήσεις με χαμηλότερα επιτόκια.
Το τρίτο είναι η ισότιμη μεταχείριση ελληνικών εταιρειών έναντι των ξένων και δεν εννοούμε τίποτα περισσότερο παρά μόνο – δεν μιλάμε για επιτοκιακή μεταχείριση γιατί αυτό είναι ένα θέμα που το καθορίζει η αγορά.
Μιλάμε για μεταχείριση φορολογική κυρίως όπου αυτά που ανακοινώνονται καμία φορά σε έρευνες ή από υπουργούς ότι τάχα μου ο μέσος επιχειρηματικός φορολογικός συντελεστής στις εταιρείες είναι στο μέσο όρο της Ευρώπης είναι εντελώς ψευδές διότι ξεχνούν να προσθέσουν όλες τις άλλες φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες μας καθιστούν και σαν φυσικά πρόσωπα αλλά και σαν νομικά πρόσωπα να έχουμε ένα από τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές παγκοσμίως. Ξεπερνάμε το 60%, αυτό το ξέρουν όλοι.
Είναι πολύ ευχάριστο ότι η νέα Κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτό κάπως πρέπει σιγά-σιγά να αποκλιμακωθεί και θα βοηθήσει σημαντικά.
Τώρα, επιτρέψτε μου να αναφερθώ επιγραμματικά στις επενδύσεις, που οι επενδύσεις είναι και το θέμα του Συνεδρίου, τις οποίες ο Όμιλός μας γνωρίζει καλά και στις οποίες επενδύει.
Οπωσδήποτε η ψηφιακή μετάβαση είναι κάτι το καθοριστικό, κομβικό, είναι προϋπόθεση και θα βοηθήσει όλα τα υπόλοιπα, είναι μία από τις πιο βασικές υποδομές.
Πάρα πολλές μελέτες από εταιρείες ειδικευμένες στους κλάδους τους έχουν υπολογίσει ότι μπορεί και πρέπει να γίνουν επενδύσεις πάνω από 18 έως 20 δις την επόμενη δεκαετία.
Επενδύσεις σε υποδομές που δεν μπορούν να γίνουν με άλλο τρόπο κυρίως παρά μόνο από συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα. Έχει αποδειχθεί ότι αυτός είναι ο γρηγορότερος, πιο αποτελεσματικός, πιο φτηνός και πιο εφικτός τρόπος για να γίνουν αυτές οι επενδύσεις. Άλλωστε και μετά λεγόμενα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αυτό είναι σχεδόν μονόδρομος.
Στον τομέα της ενέργειας, πάλι, επαναλαμβάνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια ότι για λόγους εθνικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πρέπει να γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειες. Ποιες είναι αυτές; Τι έχουμε εμείς σαν εγχώριες πηγές ενέργειας; Τέσσερα πράγματα: ήλιο, αέρα, νερό, και λιγνίτες.
Έχει παρθεί μία απόφαση, δικαιολογημένη, σιγά-σιγά να γίνει απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και ευρωπαϊκά και εθνικά, σωστό είναι αυτό. Αλλά τι σημαίνει αυτό; Ότι θα πρέπει να γίνει μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των υπολοίπων εγχωρίων πηγών ενέργειας που είναι οι ΑΠΕ.
Δηλαδή δεν θα πρέπει να υποκαταστήσουμε τον λιγνίτη, ρυπογόνο καύσιμο, εγχώριο όμως, με άλλο ορυκτό καύσιμο, λιγότερο ρυπογόνο και εισαγόμενο.
Το φυσικό αέριο είναι πολύ χρήσιμο, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ως παράγοντας ισορροπίας και μεταβατικός για την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Άλλωστε και εμείς έχουμε και στο πρόγραμμά μας μία μονάδα φυσικού αερίου στην Κομοτηνή αλλά επιμένουμε ότι οι ΑΠΕ θα πρέπει να είναι ο τελικός σκοπός και όσο νωρίτερα φτάσουμε εκεί πέρα, τόσο καλύτερα θα είναι για όλους.
Τι σημαίνει ΑΠΕ; Σημαίνει επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ. Σημαίνει μεγάλης κλίμακας αποθήκευση, διότι από τη φύση τους οι ΑΠΕ απαιτούν μεγάλης κλίμακας αποθήκευση, και διασυνδέσεις.
Αυτά τα τρία πράγματα είναι αλληλένδετα, δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει κανένας. Και αθροιστικά αυτοί οι τρεις άξονες, στις ΑΠΕ αναφέρομαι, δηλαδή παραγωγή από ΑΠΕ, μεγάλης κλίμακας αποθήκευση κα διασυνδέσεις είναι επενδύσεις που υπερβαίνουν τα 8-10 δις την επόμενη δεκαετία και μπορεί να προσθέσουν ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, να προσθέσουν στο ΑΕΠ περίπου 1,5%.
Εμείς σαν εταιρεία θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε με όλες μας τις δυνάμεις προς αυτή την κατεύθυνση. Ήδη επενδύουμε και στις τρεις αυτές τις κατεύθυνση. Με χαρά ακούμε ότι θα προχωρήσει και η διασύνδεση με την Κρήτη.
Μόνο αυτά που ετοιμάζουμε εμείς σαν εταιρεία σημαίνουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στην φάση της επένδυσης. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό αν πανεθνικά αξιοποιηθεί.
Και το όφελος για τους πολίτες θα είναι εμφανές. Περιβαλλοντικό, διότι είναι πάρα πολύ καθαρό και περιβαλλοντικά πάρα πολύ χρήσιμο. Οικονομικό διότι είναι πιο φθηνό, αλλά είναι οικονομικό και για τις επιχειρήσεις διότι μπορούν με φθηνή ενέργεια να προγραμματίζουν το ενεργειακό τους κόστος για τα επόμενα 20-25 χρόνια, που δεν μπορούν να κάνουν με κανένα άλλο καύσιμο.
Αυτά τα λίγα ήθελα να σας πω. Ελπίζω το συνέδριο να αποτελέσει μέρος όπου θα ειπωθούν αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα και στα άλλα πάνελ και εύχομαι καλή επιτυχία.
Ευχαριστώ πολύ.