Ομιλία του Γ. Στασινού, Προέδρου του ΤΕΕ

Κατά την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου Athens Investment Forum 2019, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην καθιέρωση του επενδυτικού forum της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους παράγουν σε αυτήν τη χώρα».

«Στο ΤΕΕ έχουμε δώσει, τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου, έμφαση ακριβώς σε αυτό το σημείο, στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, για νέες δουλειές».

Ο κ. Στασινός τόνισε ότι το φετινό συνέδριο συμπίπτει με το κλείσιμο ενός κύκλου ύφεσης για τη χώρα και επιστροφής στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, βλέπει το ΤΕΕ με τον πραγματικό, θεσμικό του ρόλο: του συμβούλου της για όλα τα τεχνικά θέματα.

Παράλληλα όμως είπε το Athens Investment Forum συμπίπτει με το τέλος ενός κύκλου του ΤΕΕ καθώς υπάρχουν μπροστά στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές του Επιμελητηρίου. «Το μήνυμα του τέλους ενός κύκλου και της αρχής ενός νέου είναι ευρύτερο και αφορά όλον τον τεχνικό κόσμο, την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε. Για το ΤΕΕ ο νέος κύκλος θα είναι ακόμη πιο γόνιμος και ουσιαστικός και για αυτό το λόγο ο ίδιος θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων του «για να μπορέσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να υλοποιήσουμε όσα προτείνουμε και όσα χρειάζεται η χώρα». Σε αυτόν το νέο κύκλο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο νέο ψηφιακό κράτος, στις ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, στο σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η χώρα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ένα νέο ενεργειακό μείγμα.

Ο κ. Στασινός έκανε αναλυτικό απολογισμό για τα πεπραγμένα στον 4ετή κύκλο που προηγήθηκε και παρουσίασε τα όσα σκοπεύει και πιέζει το Επιμελητήριο να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: στη δημιουργία και λειτουργία  των ηλεκτρονικών συστημάτων όπως το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e – άδειες, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το ΤΕΕ. Όπως είπε έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 60 χιλιάδες διοικητικές πράξεις με περισσότερα από 2 εκατομμύρια συνημμένα ηλεκτρονικά έγγραφα. Μια ακόμη από τις αλλαγές που έχει γίνει αφορά στην ηλεκτρονική δήλωση αυθαιρέτων.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που χρειάζονται, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, το ηλεκτρονικό μητρώο έργων υποδομής, τον τρόπο που αδειοδοτείται κάθε επένδυση, έργο και οικοδομή στη χώρα, με πρώτο άξονα τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη και τη δημιουργία ενός Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Αδειοδότησης σε διασύνδεση με άλλα συστήματα όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και το ΓΕΜΗ όταν και αν χρειάζεται και τέλος με την ψηφιακή τράπεζα γης.

«Θέλω να τονίσω ότι το ΤΕΕ δεν παρέχει μόνο ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά ως σύμβουλος της πολιτείας: i) βοηθάει στην διαμόρφωση πολιτικής, ii) μελετάει τα θέματα επικουρικά στην κάθε κυβέρνηση, iii) εκπαιδεύει μηχανικούς και υπαλλήλους, iv) παρέχει συνεχή υποστήριξη και άλλα πολλά» ανέφερε ο κ. Στασινός καταλήγοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΤΕΕ πλέον δεν είναι συντεχνία αλλά ο πιο δυναμικός και ουσιαστικός επιστημονικός φορέας της χώρας που προωθεί έμπρακτες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία

Δείτε εδώ το video της ομιλίας: