Ομιλία του Γ. Στασινού, Προέδρου του ΤΕΕ
Κατά την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου Athens Investment Forum 2019, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην καθιέρωση του επενδυτικού forum της Αθήνας, υπογραμμίζοντας ότι «ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων, είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον για όσους παράγουν σε αυτήν τη χώρα».
«Στο ΤΕΕ έχουμε δώσει, τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του προέδρου, έμφαση ακριβώς σε αυτό το σημείο, στο να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, για νέες δουλειές».
Ο κ. Στασινός τόνισε ότι το φετινό συνέδριο συμπίπτει με το κλείσιμο ενός κύκλου ύφεσης για τη χώρα και επιστροφής στο δρόμο της ανάπτυξης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση, για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, βλέπει το ΤΕΕ με τον πραγματικό, θεσμικό του ρόλο: του συμβούλου της για όλα τα τεχνικά θέματα.
Παράλληλα όμως είπε το Athens Investment Forum συμπίπτει με το τέλος ενός κύκλου του ΤΕΕ καθώς υπάρχουν μπροστά στις 3 Νοεμβρίου οι εκλογές του Επιμελητηρίου. «Το μήνυμα του τέλους ενός κύκλου και της αρχής ενός νέου είναι ευρύτερο και αφορά όλον τον τεχνικό κόσμο, την οικονομία και την κοινωνία», τόνισε. Για το ΤΕΕ ο νέος κύκλος θα είναι ακόμη πιο γόνιμος και ουσιαστικός και για αυτό το λόγο ο ίδιος θα διεκδικήσει την ψήφο των συναδέλφων του «για να μπορέσουμε με ακόμη μεγαλύτερη δύναμη να υλοποιήσουμε όσα προτείνουμε και όσα χρειάζεται η χώρα». Σε αυτόν το νέο κύκλο θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο νέο ψηφιακό κράτος, στις ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, στο σχεδιασμό, το χρονοδιάγραμμα και την υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η χώρα και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής με ένα νέο ενεργειακό μείγμα.
Ο κ. Στασινός έκανε αναλυτικό απολογισμό για τα πεπραγμένα στον 4ετή κύκλο που προηγήθηκε και παρουσίασε τα όσα σκοπεύει και πιέζει το Επιμελητήριο να γίνουν τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε: στη δημιουργία και λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων όπως το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης αδειών e – άδειες, που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το ΤΕΕ. Όπως είπε έχουν εκδοθεί ήδη πάνω από 60 χιλιάδες διοικητικές πράξεις με περισσότερα από 2 εκατομμύρια συνημμένα ηλεκτρονικά έγγραφα. Μια ακόμη από τις αλλαγές που έχει γίνει αφορά στην ηλεκτρονική δήλωση αυθαιρέτων.
Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα που χρειάζονται, ο κ. Στασινός αναφέρθηκε στην καθιέρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου, το ηλεκτρονικό μητρώο έργων υποδομής, τον τρόπο που αδειοδοτείται κάθε επένδυση, έργο και οικοδομή στη χώρα, με πρώτο άξονα τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη και τη δημιουργία ενός Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Αδειοδότησης σε διασύνδεση με άλλα συστήματα όπως το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και το ΓΕΜΗ όταν και αν χρειάζεται και τέλος με την ψηφιακή τράπεζα γης.
«Θέλω να τονίσω ότι το ΤΕΕ δεν παρέχει μόνο ψηφιακές πλατφόρμες, αλλά ως σύμβουλος της πολιτείας: i) βοηθάει στην διαμόρφωση πολιτικής, ii) μελετάει τα θέματα επικουρικά στην κάθε κυβέρνηση, iii) εκπαιδεύει μηχανικούς και υπαλλήλους, iv) παρέχει συνεχή υποστήριξη και άλλα πολλά» ανέφερε ο κ. Στασινός καταλήγοντας ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΤΕΕ πλέον δεν είναι συντεχνία αλλά ο πιο δυναμικός και ουσιαστικός επιστημονικός φορέας της χώρας που προωθεί έμπρακτες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη που χρειάζεται η χώρα.
Ομιλία Γ. Στασινού
Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριοι επίσημοι προσκεκλημένοι, κύριοι ομιλητές, αγαπητοί συνάδελφοι, φίλες και φίλοι.
Δεν συνηθίζω να μιλάω πολύ. Σήμερα θα μιλήσω λίγο περισσότερο απ’ ότι συνηθίζω να μιλάω και υπάρχει λόγος. Δεν θέλω να καθυστερήσω βέβαια πολύ τον Υπουργό.
Το Τεχνικό Επιμελητήριο σας καλωσορίζει και αυτό μέσω εμού στο 2ο Επενδυτικό Forum της Αθήνας. Είναι μία πρωτοβουλία που καθιερώσαμε με τους διοργανωτές μας εδώ και μερικά χρόνια.
Στην αρχή από το χώρο της ενέργειας και στη συνέχεια για ολόκληρη την οικονομία. Γιατί πιστεύουμε ότι ο δρόμος της ανάπτυξης και των επενδύσεων είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί σε ένα καλύτερο μέλλον, για όσους πραγματικά παράγουν σε αυτή τη χώρα.
Για όσους δουλεύουν και απαιτούν δικαιολογημένα, είτε να αμείβονται, είτε να κερδίζουν από τον κόπο τους. Για όσους δουλεύουν και πραγματικά πιστεύω βαθιά στην αρετή της εργασίας και της αμοιβής ή του κέρδους για αυτή, είτε είσαι μισθωτός, είτε είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, είτε είσαι επιχειρηματίας.
Και η εργασία όταν έχεις την ευθύνη, έχει και ρίσκο, που για αυτό πρέπει κάποιος κάτι να κερδίζει, μαζί με την οργάνωση και τις επιλογές που κάνει στην επιχείρησή του.
Στο ΤΕΕ έχουμε δώσει τα τελευταία χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Προέδρου, μεγάλη έμφαση ακριβώς σε αυτό το σημείο.
Στο να δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, για νέες δουλειές. Δουλειές για όλους, αλλά και για εμάς τους μηχανικούς που είμαστε στενά συνδεδεμένοι με όλο το αναπτυξιακό κλίμα της χώρας.
Όπως λέω συχνά, οι μηχανικοί βαδίζουμε χέρι – χέρι με την ανάπτυξη της χώρας. Όταν υπάρχει ανάπτυξη εμείς τη στηρίζουμε και την υλοποιούμε και ταυτόχρονα έχουμε δουλειές και αμοιβή και κέρδος.
Όταν η οικονομία βυθίζεται, βυθίζεται και ο τεχνικός κόσμος. Το γνωρίσαμε καλά τα τελευταία χρόνια, από το 2009 και μετά και ο κλάδος μας το πλήρωσε μάλλον πολύ περισσότερο από άλλους.
Για αυτό πασχίζουμε εδώ και πολύ καιρό να αλλάξουμε την εικόνα με προτάσεις, αναλυτικές και τεκμηριωμένες προς την πολιτεία θέσεις, όπως είναι άλλωστε ο θεσμικός ρόλος του ΤΕΕ.
Και με δράσεις, με νέες υπηρεσίες, με πρωτοβουλίες του ΤΕΕ προς τους μηχανικούς, για να κάνουμε πιο εύκολη τη ζωή και την καθημερινότητά τους, για να κρατήσουμε υψηλά το επιστημονικό και τεχνικό επίπεδο του μηχανικού.
Αυτή μας η προσπάθεια έχει στόχο την πραγματική ανάπτυξη. Ανάπτυξη που θα τη βλέπουμε όλοι γύρω μας, που σημαίνει εργοτάξια, νέες κατασκευές, έργα, εργοστάσια, παραγωγή, νέες υπηρεσίες.
Δεν σημαίνει απλά βελτιωμένους δείκτες. Ανάπτυξη που θα τη ζει ο εργαζόμενος. Ο επαγγελματίας, ο πολίτης, που θα γεύεται τους καρπούς της.
Διότι, για να θυμηθώ και ένα πρόσφατο, τελευταίο σύνθημα, για να μπορέσει να υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη, όπως έλεγε και η προηγούμενη κυβέρνηση, πρέπει πρώτα να υπάρχει πραγματική ανάπτυξη.
Το υποστηρίζω εδώ και πολλά χρόνια. Πρέπει να υπάρξει παραγωγή πλούτου για να μπορέσει το κράτος και η κοινωνία να το μοιράσει.
Πρέπει να υπάρξουν δουλειές για να παραχθεί πλούτος και πρέπει να γίνουν επενδύσεις για να υπάρξουν δουλειές και χαίρομαι που με τη συμβολή μας ως Τεχνικό Επιμελητήριο, αν μου επιτρέπετε, η χώρα προχωρά μπροστά στο δρόμο της ανάπτυξης.
Το σημερινό επενδυτικό συνέδριο λοιπόν αυτό το στόχο έχει. Αφενός να συζητήσουμε όλοι μαζί, όσοι παράγουμε και όσοι αποφασίζουν, για τις καλύτερες αναπτυξιακές επιλογές και αφετέρου να μεταδώσουμε στους εκπροσώπους της πολιτείας την ανάγκη για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, σχεδιασμένη ανάπτυξη και γρήγορα αποτελέσματα.
Παράλληλα, να καλλιεργήσουμε τις επαφές μεταξύ των φορέων και των εκπροσώπων της αγοράς που στηρίζουν το συνέδριο και τους ευχαριστούμε, ώστε να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερες ευκαιρίες για συνεργασίες, επενδύσεις, νέες δουλειές.
Φίλες και φίλοι, το φετινό συνέδριο εμπίπτει αφενός με τον κύκλο, με το τέλος του κύκλου ύφεσης για τη χώρα και επιστροφή στο δρόμο της ανάπτυξης. Δεν είναι μόνο η νέα κυβέρνηση που το υποστηρίζει με σθένος, απ’ ότι βλέπω και γνωρίζω.
Οφείλουμε, βέβαια, να περιμένουμε να δούμε και τα πραγματικά αποτελέσματα. Τα δείγματα όμως, οι πρώτες κινήσεις είναι θετικές και αναγνωρίζω ότι η κυβέρνηση για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια βλέπει το Τεχνικό Επιμελητήριο με τον πραγματικό θεσμικό του ρόλο, το σύμβουλό της για όλα τα τεχνικά θέματα.
Θα προσπαθήσουμε αυτό το ρόλο να τον υπηρετήσουμε με συνέπεια, σταθερότητα και αποτελέσματα για να αποκτήσει και πάλι το ΤΕΕ στην κοινωνία το ρόλο που είχε πολλές δεκαετίες πριν, που παρήγαγε πολιτικές θέσεις τις οποίες υιοθετούσαν στη συνέχεια οι πολιτικοί γιατί υπήρχε γνώση, επιστημοσύνη, συνέπεια, ενδιαφέρον για το δημόσιο συμφέρον και το κοινό καλό.
Και για να πάω λίγο πιο πίσω σε έναν πρώην Πρωθυπουργό και μεγάλο Έλληνα, αγαπημένο του νυν Πρωθυπουργό, να αποκτήσει το ΤΕΕ το συμβουλευτικό ρόλο που είχε επί της εποχής του Ελευθερίου Βενιζέλου που και ο ίδιος παρακολουθούσε τις εργασίες του Επιμελητηρίου και οι Υπουργοί του.
Η σημερινή εκδήλωση έρχεται αφενός στο τέλος ενός άλλου κύκλου και στη συνέχεια και στην αρχή ενός νέου, καθώς όπως γνωρίζετε στις 3 Νοεμβρίου έχουμε εκλογές και εμείς στο Τεχνικό Επιμελητήριο.
Νομίζω όμως ότι το μήνυμα του τέλους ενός κύκλου και της αρχής ενός νέου είναι ευρύτερο. Αφορά όλο τον τεχνικό κόσμο, την οικονομία και την κοινωνία. Διότι πιστεύω, και ελπίζω να συμφωνείτε, ότι μετά από τόσα χρόνια κρίσης μπορούμε να δούμε τα πράγματα να αλλάζουν προς το καλύτερο. Δεν είναι μόνο ότι βελτιώνεται προοδευτικά η ζωή μας σε μεγάλο βαθμό.
Είναι περισσότερο ότι μάθαμε να παλεύουμε, να φέρνουμε αποτελέσματα μέσα από δυσκολίες, να καταθέτουμε αυτά που φαίνονται σε όλους βουνό. Είναι ότι με αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο επιβιώσαμε, αλλά καταφέραμε να πάμε πιο μπροστά τουλάχιστον την επιστήμη μας.
Αυτός ο νέος κύκλος ξεκινά για εμάς στο ΤΕΕ στις 3 Νοεμβρίου. Πιστεύω ότι θα είναι ακόμα πιο γόνιμος, πιο ουσιαστικός και γι’ αυτό θα διεκδικήσω και την ψήφο όλων των συναδέλφων μου και ζητώ και τη δική σας όσοι είστε μηχανικοί, για να μπορέσουμε με μεγαλύτερη δύναμη να υλοποιήσουμε όσα προτείνουμε και όσα χρειάζεται η χώρα με έμφαση όμως σε ένα ψηφιακό κράτος που εξυπηρετεί τον πολίτη. Με έμφαση σε ουσιαστικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες με αποτελέσματα, όπως είμαι σίγουρος ότι θα αναφέρει ο Υπουργός.
Με σχεδιασμό, χρονοδιάγραμμα και υλοποίηση έργων που έχει ανάγκη η χώρα και θα μας πει θεωρώ ο Υπουργός Υποδομών, ο κος Καραμανλής, με έμφαση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ένα νέο ενεργειακό μείγμα για τη χώρα. Το πραγματικό, όχι στα χαρτιά, πέρασμα στην κυκλική οικονομία, σε πράσινα έργα, σε επενδύσεις, που αναμένω να μας αναφέρει και ο Υπουργός Περιβάλλοντος.
Και βεβαίως, αναμένω επίσης να ακούσω τις επί μέρους εμπειρίες και προτάσεις από τους λαμπρούς ομιλητές στα πάνελ που έχουμε σήμερα από την αγορά και τους φορείς.
Αλλά πριν από αυτά θέλω να σας πω ότι έχουμε και εμείς κλείσει στο Τεχνικό Επιμελητήριο ένα τετραετή σχεδόν κύκλο που προηγήθηκε και να σας πω τι σκοπεύουμε και τι πιέζουμε να κάνουμε τα επόμενα χρόνια.
Μαζί με τους εκλεγμένους του Τεχνικού Επιμελητήριου από όλες τις παρατάξεις προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε το Τεχνικό Επιμελητήριο και να κάνουμε ουσιαστικές προτάσεις με την πολύτιμη συμπαράσταση των στελεχών του ΤΕΕ.
Νομίζω ότι έχουμε φτιάξει μια πολύ ισχυρή ομάδα με προσόντα, γνώσεις και αποτελέσματα και βάζουμε κάθε φορά πάρα πολύ σκληρή δουλειά. Σκληρή δουλειά που έχουν κάνει όλοι αυτοί τα τελευταία χρόνια στο ΤΕΕ. Και θα ξεκινήσω από αυτά που ίσως εσείς γνωρίζετε.
Για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν τα ηλεκτρονικά συστήματα που έχει θέσει σε λειτουργεία το Τεχνικό Επιμελητήριο στην υπηρεσία των μηχανικών αλλά και σε ολόκληρης της κοινωνίας, όπως είναι το e-Άδειες. Το ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης οικοδομικών αδειών.
Μία μεταρρύθμιση που άργησε πολύ, που προβλέπονταν περίπου δέκα χρόνια στη νομοθεσία αλλά δεν ξεκινούσε. Ένα σύστημα που οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε το Τεχνικό Επιμελητήριο με πολύ κόπο, με πολλές αντιδράσεις, με πολλά ζητούμενα και με αρκετά προβλήματα.
Ένα σύστημα που βελτιώνει την καθημερινότητά μας, που συνεχώς γίνεται καλύτερο με βάση τις δικές σας και τις δικές μας, των μηχανικών, παρατηρήσεις. Και που εδώ σήμερα ανακοινώνω ότι είναι έτοιμο για την επόμενη βελτιωμένη έκδοσή του με καλύτερη διαλειτουργικότητα, περισσότερες επιλογές για τους χρήστες και βελτιωμένη χρήση.
Ένα σύστημα που μας επιτρέπει να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο στην ουσία της δουλειάς, στη μελέτη, στο σχεδιασμό των ακινήτων, των έργων γενικότερα που βοηθάει αποφασιστικά στο άλλο μεγάλο μέρος της δουλειάς, την κατασκευή. Και που όλοι αναγνωρίζουν πλέον ότι είναι μία μεταρρύθμιση που άργησε άλλα επιτέλους υλοποιήθηκε από το ΤΕΕ και τα οφέλη είναι εμφανή.
Και θέλω να τονίσω αυτό: δεν ξέρω πόσοι από εσάς το γνωρίζετε, και το λέω και στον Υπουργό, αλλά μέσω του e-adeies από μόνη της η χώρα κέρδισε πολλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη ανταγωνιστικότητας στο δείκτη doing business της Παγκόσμιας Τράπεζα. Μόνο από αυτό.
Δεν είναι το τέλειο σύστημα αλλά πιστεύω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Αλλά έχει πολύ μεγάλη σημασία να ξεκινήσεις ακόμα και αν δεν υπάρχει το τέλειο για να γίνει γρήγορα κτήμα της οικονομίας, της κοινωνίας, το πόσο καλύτερα γίνεται η δουλειά. Και πάνω σε αυτό χτίζεις ακόμα περισσότερο, ακόμα καλύτερα και ψηλότερα.
Αλλά από την αρχή μίας τέτοιας μεταρρύθμισης, και εφεξής καθημερινά, μπορούμε όλοι να κάνουμε πιο γρήγορα, πιο εύκολα, πιο καθαρά, πιο ουσιαστικά την δουλειά μας.
Θα σας αναφέρω μερικούς αριθμούς για να καταλάβετε.
Έχουν εκδοθεί πάνω από 60.000 διοικητικές πράξεις σε λιγότερο από ένα χρόνο με πάνω από 2 εκατομμύρια συνημμένα ηλεκτρονικά έγγραφα και σχέδια που κάποτε στοιβάζονταν φάκελοι σε πολεοδομίες.
Σκεφτείτε μόνο την εξοικονόμηση κόστους, χώρων, ανθρωποωρών, το ότι χάναμε όλους αυτούς τους φακέλους που κάποτε χρειάζονταν μήνες για να εκδοθούν και τώρα, το λέω με μία επιφύλαξη γιατί δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες και θα το εξηγήσω στη συνέχεια, υπό προϋποθέσεις μπορεί και σε μία μέρα να εκδοθεί μία άδεια σε υπηρεσίες που κάποτε ήταν στην κορυφή των δεικτών αναποτελεσματικότητας και τώρα είναι ανιχνεύσιμα όλα ηλεκτρονικά, γιατί και αυτό έχει την αξία του.
Και αυτή είναι μία από τις πολλές αλλαγές που καταφέραμε όλοι μαζί τα τελευταία χρόνια.
Μία άλλη, όπου ίσως γνωρίζετε ακόμα περισσότερο, είναι η ηλεκτρονική δήλωση αυθαιρέτων. Στην πραγματικότητα το Τ.Ε.Ε. μόνο του με τη συμπαράσταση ελάχιστων στελεχών των Υπουργείων στήριξε τα τελευταία 4-5 χρόνια το νόμο 4178 και το 4495/16 οι οποίοι δεν θα είχαν εφαρμοστεί χωρίς αυτή τη συμβολή μας.
Μία συμβολή που έγινε δυνατή διότι όλοι οι μηχανικοί προσπάθησαν να υλοποιήσουν στην πράξη αυτό που σχεδιάστηκε από την πολιτεία να καταγραφεί η αυθαίρετη δόμηση και να τελειώνουν κάποτε με αυτή την πρακτική.
Δεν είναι, όμως, μόνο, και δώστε σημασία σε αυτό ότι προσφέραμε δουλειά σε εμάς τους μηχανικούς, προσφέραμε και έσοδα στο κράτος. Συνέβη αυτό και πρέπει σύντομα η Κυβέρνηση να αντιληφθεί κάτι που δεν αντιλήφθηκε η προηγούμενη Κυβέρνηση ότι θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτά τα 4,5 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή το Πράσινο Ταμείο ή έχει να λαμβάνει. Αυτή τη στιγμή έχει περίπου περισσότερο από 2 δισεκατομμύρια.
Έχουμε κάνει και σε αυτό συγκεκριμένη εφαρμόσιμη πρόταση για χρήση του σε υβριδικά σχήματα χρηματοδότησης με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα που θα πολλαπλασιαστούν οι πόροι και για αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει άμεσα, πρέπει μέσω αυτού του εργαλείου να γίνουν πράσινα έργα στη χώρα και κυρίως να μην υπάρχει πολεοδομική επιβάρυνση πλέον.
Η συμβολή μας, όμως, προχωρά παραπέρα. Είναι κυρίως, υπάρχει πλέον μία βάση δεδομένων πραγματική για την αυθαίρετη δόμηση στη χώρα που μας επιτρέπει να κάνουμε επόμενα βήματα πολύ σημαντικά.
Δουλέψαμε με το Υπουργείο και έχουμε προετοιμάσει ήδη ένα νέο ηλεκτρονικό σύστημα πάνω στο e-adeies για την αδειοδότηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο, για όλα τα κεραιοσυστήματα ουσιαστικά προσπαθώντας να λυθεί ένα πρόβλημα που υπάρχει επί δεκαετίες και να γίνει μαζί με τη νέα νομοθεσία που ετοιμάζει το Υπουργείο και νομίζω γρήγορα θα δούμε στη Βουλή τη βάση για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς του 5G.
Και με τη συμβολή του Επιμελητηρίου σχεδιάστηκε και λειτουργεί επίσης ο θεσμός των ελεγκτών δόμησης χωρίς παθογένειες. Πλέον δεν πάει η πολεοδομία για να ελέγξει όλα αυτά αλλά πηγαίνουν οι ελεγκτές δόμησης. Δεν ξέρετε πόσο κομμάτι της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας έχουμε αντιμετωπίσει.
Συγκροτήσαμε ένα μητρώο με πάνω από 4.000 ελεγκτές και έχουν διεκπεραιωθεί περίπου 60.000 έλεγχοι. Είναι μία μεταρρύθμιση που επίσης έλυσε πολλά πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε και εμείς και οι πελάτες στον έλεγχο των οικοδομών.
Σας λέω μόνο ότι μπορεί να είναι πρότυπο αυτή η υπηρεσία γιατί ουσιαστικά μεταβιβάσαμε αρμοδιότητες του δημοσίου σε ιδιώτες επαγγελματίες μηχανικούς, κάτι που μπορεί να επεκταθεί και σε άλλες ουσιαστικά λειτουργίες του δημοσίου.
Είναι το πιο πετυχημένο μοντέλο στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε ιδιώτες πιστοποιημένους για να κάνουν δουλειά του δημοσίου μέχρι σήμερα.
Με τη συμβολή του Τ.Ε.Ε. δημιουργήθηκε και λειτουργεί επίσης η υποβολή τοπογραφικών στο κτηματολόγιο σε κάθε δικαιοπραξία με το σύστημα ψηφιακής υπογραφής και πιστοποίησης των μελών του Τ.Ε.Ε. όπως και στο e-poleodomia3.
Το Τ.Ε.Ε., ακόμα, δημιουργεί υπηρεσίες μέσω ηλεκτρονικού μητρώου για πάνω από 150.000 φακέλους μηχανικών και εταιρειών, η διεκπεραίωση των αμοιβών, οι υπηρεσίες my-tee που όλοι γνωρίζετε.
Αγαπητοί συνάδελφοι, όλα αυτά δεν ήταν εύκολα να γίνουν και επίσης εμείς οι μηχανικοί γνωρίζουμε, όπως ξέρετε, από δυσκολίες και από προκλήσεις για αυτό δεν διστάζουμε να προτείνουμε αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα και ο κλάδος με τρόπο μελετημένο, με σχέδιο, χρονοδιάγραμμα, αποτελεσματικότητα. Είναι τα επόμενα βήματα που ανάφερα ότι χρειάζονται.
Η πρώτη αλλαγή που περιμένουμε επιτέλους μετά από δεκαετίες μάχης από πλευράς του Επιμελητηρίου να καθιερωθεί, είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου.
Για να αποκτήσουμε επιτέλους γνώση ως χώρα για την πραγματική κατάσταση των ακινήτων. Μαζί με το ηλεκτρονικό σύστημα για τα αυθαίρετα, το e-adeies τα νέα κτήρια και την ταυτότητα κτηρίου, η χώρα θα αποκτήσει για πρώτη φορά ολοκληρωμένη ηλεκτρονική βάση τεχνικών δεδομένων για όλο το κτηριακό απόθεμα της χώρας.
Η 2η αλλαγή που αναμένουμε είναι μία διαρκής επιδίωξη και αναμένουμε να γίνει, είναι το ηλεκτρονικό μητρώο έργων υποδομής που βάλαμε ξανά δυναμικά στην ατζέντα μετά τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών και που η κυβέρνηση δείχνει επιτέλους να καταλαβαίνει τη χρησιμότητά του.
Και αναμένεται να νομοθετήσει ώστε να αποκτήσει η πολιτεία πλήρη εικόνα για τις αρμοδιότητες και τις ανάγκες συντήρησης όλων των δημοσίων υποδομών.
Ξέρετε, όλο αυτό θα φέρει δουλειά και θα φέρει και γνώση και θα φέρει και ασφάλεια για τους πολίτες. Η 3η αλλαγή ή μεταρρύθμιση αν προτιμάτε, είναι διπλή.
Αφορά τον τρόπο που αδειοδοτείται κάθε επένδυση, κάτι που ανέφερε και πιο πριν, ότι ακόμα έχουμε μία δυσκολία. Κάθε έργο και κάθε οικοδομή της χώρας με πρώτο άξονα τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη.
Μία μεταρρύθμιση που πρότεινα και πιέσαμε πολύ και πολλαπλά για να έρθει και για την οποία όλοι συμβάλαμε με συζητήσεις και ζυμώσεις σε κάθε επίπεδο της Διοίκησης και της πολιτείας, που είναι αποδεκτό από όλα τα πολιτικά κόμματα.
Το ΤΕΕ προτείνει μια ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη τη δημόσια διοίκηση και τους πολίτες.
Με όλες τις θεσμικές γραμμές, δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης.
Στόχος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης, μηχανικός η επενδυτής από το σπίτι του ή από το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία, με ισχύ διοικητικής πράξης και αυτό το τονίζω, για το τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.
Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του κτηματολογίου που θα περιλαμβάνει την οικοδομική ρυμοτομική γραμμή. Τα όρια δασικών εκτάσεων, τα όρια προστατευόμενων περιοχών, τα όρια αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές αιγιαλών και παραλίας και όλες τις θεσμικές γραμμές.
Και επιπλέον με όρους δόμησης και χρήσεις γης και όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας θα προστεθούν και τα όρια των οικοπέδων.
Σημείο κλειδί και το είπα και πριν στην πρόταση, είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο και το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη, διοικητική πράξη.
Δηλαδή, για όλες αυτές τις επενδύσεις που αναφέρατε και πριν, θα χρειάζεται μόνο να μπαίνετε στο χάρτη, να παίρνετε τα δεδομένα, να μη πηγαίνετε ούτε στην αρχαιολογία, στο δασαρχείο, στην πολεοδομία, στο Δήμο, σε κανέναν. Κάτι που απαιτεί πολύ μεγάλο χρόνο και στη συνέχεια να πηγαίνετε δίπλα στο ηλεκτρονικό σύστημα του e-adeies να εκδίδετε την άδεια.
Συζητάμε για άλλη χώρα με όλα αυτά και πιστεύω ότι μπορεί να γίνουν τα επόμενα 2 – 3 χρόνια με σκληρή δουλειά, θα μπορεί να γίνει.
Ευελπιστώ ότι η κυβέρνηση, όπως έχει ανακοινώσει, θα το νομοθετήσει σύντομα και τη στήριξη του ΤΕΕ, διοίκησης, στελεχών, θα περάσουμε γρήγορα στην πιλοτική εφαρμογή σε ορισμένες περιοχές και σε λίγα χρόνια σε πλήρη εφαρμογή σε όλη τη χώρα.
Αυτό το εργαλείο λύνει το πρώτο πρόβλημα που είναι οι προϋποθέσεις αδειοδότησης. Το ΤΕΕ όμως έχει προτείνει και εδώ είναι αρμοδιότητα και του Υπουργού που θα ακολουθήσει, συγκεκριμένο τρόπο για να λειτουργήσει επιτέλους η ηλεκτρονική αδειοδότηση κάθε οικονομικής δραστηριότητας.
Συνδεδεμένα δηλαδή με το ψηφιακό χάρτη, το ΤΕΕ έχει προτείνει ένα κεντρικό σύστημα ηλεκτρονικής αδειοδότησης για άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας, όπου απαιτούνται, για τις γνωστοποιήσεις που πλέον προβλέπονταν στις πιο πολλές περιπτώσεις και για πιο σύνθετα έργα, για επιχειρήσεις, να περιλαμβάνονται όλα τα στάδια αδειοδότησης, σε διασύνδεση με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα, όπως το ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο, ενδεχομένως και το ΓΕΜΗ αν χρειάζεται, ώστε να υπάρχει εν τέλει μόνο ένα κεντρικό σύστημα, όπου ο πολίτης μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο μηχανικός και ο επιστήμονας να δουλέψει, η πολιτεία να εξυπηρετήσει και να ελέγξει.
Σας λέω το εξής, ένα τέτοιο σύστημα σε 6 μήνες το ΤΕΕ θα μπορούσε να το λειτουργήσει από σήμερα και να γλυτώσουμε γραφειοκρατία που προβλέπεται αυτή τη στιγμή με τις προηγούμενες μελέτες που έχουν γίνει, που προϋποθέτει ότι μετά από 3 – 4 χρόνια θα λειτουργεί αυτό.
Αρκεί να θέλει η κυβέρνηση να το νομοθετήσει και να το προχωρήσει. Με την εμπειρία που είχαμε με το e-adeies στο ΤΕΕ μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην αναδιοργάνωση αυτού του τομέα της διοίκησης.
Επιπλέον και ολοκληρώνω αυτό τον κύκλο των ψηφιακών εργαλείων που φιλοδοξούμε να πείσουμε την πολιτεία να νομοθετήσει, είτε να ενεργοποιήσει πάρα πολύ γρήγορα και πιστεύω αυτό θα επιτευχθεί γιατί συμφέρει τους περισσότερους και είναι καλό για το δημόσιο συμφέρον, με την ψηφιακή τράπεζα γης.
Προτείνουμε την μετεξέλιξη του θεσμού της Τράπεζας Γης από την παλιά αναξιόπιστη μορφή που ακύρωση το ΣτΕ, σε ένα σύγχρονο αντικειμενικό και ωφέλιμο για όλους ψηφιακό εργαλείο πολεοδομικού σχεδιασμού και δημιουργίας αγοράς δικαιωμάτων δόμησης με συμμετέχοντες στην αγορά πρόσωπα αντικειμενικά χωρίς συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.
Ένα εργαλείο για να ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός με τη δημιουργία κοινοχρήστων χώρων και την οριστική νομιμοποίηση αυθαιρέτων σε ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης, με αξιοποίηση του υπερβάλλοντος συντελεστή που ήδη υπάρχει, για παράδειγμα, στα διατηρητέα κτήρια, που οι ιδιοκτήτες παραμένουν όμηροι της πολιτείας επί δεκαετίες και βλέπουμε όλα αυτά να ρημάζουν. Σε ακίνητα του δημοσίου, σε ορισμένους οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Και έχουμε προτείνει ένα ειδικό εργαλείο μέσα απ’ την Ψηφιακή Τράπεζα Γης για να αποκατασταθούν όλες οι όψεις των διατηρητέων κτηρίων από ιδιωτικούς πόρους, όλων αυτών των κτηρίων που έχουν υπερβάλλοντα συντελεστή ώστε να βελτιωθεί άμεσα και το αστικό μας περιβάλλον.
Δεν επεκτείνομαι ιδιαίτερα. Είναι αρκετά ειδικό το θέμα και έχουμε δώσει την απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Θα μιλήσω πολύ γρήγορα και θα τελειώσω γιατί και ο Υπουργός έχει υποχρεώσεις. Δεν θα μπω σε άλλες πρωτοβουλίες του ΤΕΕ αλλά θα πω το εξής: θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε και στη διαδικασία αντιμετώπισης των υπερβολικών εκπτώσεων στο σχεδιασμό των δημοσίων έργων και σε έναν εν γένει στρατηγικό προγραμματισμό για όλα αυτά τα έργα.
Σας κούρασα πιθανόν. Τα έχουμε παρουσιάσει όλα αυτά αναλυτικά. Οι αρμόδιοι τα έχουν στα χέρια τους.
Αγαπητοί συνάδελφοι, νομίζω ότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι το ΤΕΕ έχει δώσει ήδη δείγματα ουσιαστικής παρέμβασης και εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Αυτός είναι ο σκοπός μας μετά την ίδρυσή μας. Ίσως σε κάποιους περιόδους στο παρελθόν το Επιμελητήριο λοξοδρόμησε, ίσως τα προηγούμενα χρόνια.
Αλλά όλοι αναγνωρίζουν ότι το ΤΕΕ πλέον δεν είναι συντεχνία, είναι ίσως ο πιο δυναμικός και ουσιαστικός επιστημονικός φορέας της χώρας που προωθεί έμπρακτες μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη. Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που χρειάζεται η χώρα για την πραγματική ανάπτυξη, για νέες δουλειές και το προσπαθούμε γιατί πραγματική ανάπτυξη και μηχανικοί, είπαμε, πάνε χέρι – χέρι. Πιστεύω βαθιά ότι μπορούμε και θα τα καταφέρουμε καλύτερα.
Σας ευχαριστώ πολύ. Και τώρα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό και να τον καλέσω να μας πει ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου.
Δείτε εδώ το video της ομιλίας: