Ομιλία του Κ. Μακέδου, Αντιπροέδρου της Attica Bank
Ο Αντιπρόεδρος της Attica Bank, κ. Κωνσταντίνος Μακέδος μίλησε στο Athens Investment Forum, τονίζοντας ότι «μετά από 10 χρόνια κρίσης καλούμαστε να πάμε μπροστά και είναι σημαντικό ότι στο επίκεντρο της πολιτικής είναι η ανάπτυξη».
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το τραπεζικό σύστημα προσπαθεί δυναμικά να αφήσει πίσω του την κρίση. H Attica Bank αντιμετωπίζει την πρόκληση με ένα φιλόδοξο και δυναμικό πλάνο ανάπτυξης με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες.
Ο κ. Μακέδος παρουσίασε στοιχεία για την πορεία των χορηγήσεων και των καταθέσεων προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια και παρουσιάζει αύξηση των καταθέσεων. «Προχωράμε στην εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση κατά 22% των λειτουργικών εξόδων, σταδιακή εξάλειψη των NPLs, λανσάρει νέα προϊόντα όπως στεγαστικά δάνεια μικρής περιόδου αποπληρωμής».
Ομιλία Κ. Μακέδου
Καλημέρα. Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι σύνεδροι, ύστερα από δέκα χρόνια ύφεσης καλούμαστε να πάμε μπροστά με ασφάλεια και κυρίως να μην γυρίσουμε ξανά ποτέ πίσω.
Οι οικονομικοί δείκτες έχουν αποκτήσει θετικό πρόσημο. Η Ελλάδα είναι και πάλι στις αγορές, ανακτά τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη και είναι θετικά τα πρώτα βήμα της γραφής.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε νωρίτερα, και ο Πρόεδρος του Τ.Ε.Ε. και είναι σημαντικό ότι τίθενται πλέον στο επίκεντρο της πολιτικής η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η εξωστρέφεια και ο κόσμος της εργασίας. Όμως, όλα αυτά πρέπει να αποτυπωθούν στο επίπεδο της πραγματικής οικονομίας.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ σε δύο χαρακτηριστικούς δείκτες. Οι δείκτες παραγωγής οικοδομικών έργων αν και είναι θετικοί υπολείπονται κατά 60% σε σχέση με το 2010.
Επιπλέον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 25% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα δήλωσαν πως η πρόσβαση στη χρηματοδότηση είναι το σημαντικότερο πρόβλημα για τη βιωσιμότητα της επιχείρησής τους όταν στην ευρωζώνη το αντίστοιχο ποσοστό είναι μόλις 8%.
Είναι ώρα ευθύνης για όλους και είναι αλήθεια ότι το τραπεζικό μας σύστημα επιχειρεί δυναμικά να αφήσει πίσω του την κρίση. Βρισκόμαστε στην εποχή που γίνεται ριζική εξυγίανση και αναδιάταξή του που θα δώσει ώθηση στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
Η Attica Bank, έχοντας κάνει ήδη σημαντικά βήματα, αντιμετωπίζει αυτή την πρόσκληση υιοθετώντας ένα φιλόδοξο και ρεαλιστικό στρατηγικό σχέδιο ώστε να δώσει με επιτυχία, δυναμικά το παρόν στη νέα εποχή.
Κατοχυρώνει το διακριτό και επιχειρηματικό ελκυστικό της ρόλο στηρίζοντας την ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους επιστήμονες που έμειναν και επιβίωσαν από τον τυφώνα του brain drain, των λουκέτων της ανεργίας και των υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.
Μπορεί και πρέπει να στηρίξει τους ανθρώπους που θα χτίσουν το εθνικό success story. Μπορεί και πρέπει να απαντήσει στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, τις επιταγές της 4ης βιομηχανικής επανάστασης αλλά και τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης που ήδη βιώνουμε.
Κυρίες και κύριοι, η Attica Bank ύστερα από 94 χρόνια λειτουργίας με 135.000 ενεργούς πελάτες, 1,8 δις ευρώ χορηγήσεις, 2,3 δις ευρώ ως καταθέσεις, έχοντας απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια ύψους 2 δις αλλά και απεξαρτηθεί πλήρως από τον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας ELA, με αύξηση των καταθέσεων κατά 16% στο εξάμηνο και 19% στην χρονιά που πέρασε, με το χαμηλότερο δείκτη δανείων προς τις καταθέσεις της αγοράς και με μία στιβαρή και ικανή νέα διοίκηση συνδυάζει πολύτιμη τραπεζική εμπειρία αλλά και γνώση της αγοράς αφήνει πίσω της το παρελθόν και κοιτάει με αυτοπεποίθηση το μέλλον.
Προχωράμε δυναμικά μπροστά στην οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της, τα συνολικά έξοδα σε ετήσια βάση μειώθηκαν κατά 9%, τα γενικά λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 22%.
Προχωράμε δυναμικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, στην οριστική εξάλειψη των NPLs του παρελθόντος που απομένουν μέσω νέας τιτλοποίησης, στην ανάπτυξης μίας νέας σειράς ελκυστικών τραπεζικών προϊόντων όπως το νέας γενιάς στεγαστικό δάνειο με χαμηλό επιτόκιο και μικρή διάρκεια αποπληρωμής στοχεύοντας στην ενεργητική επαφή με τον πελάτη και στην επίτευξη ικανοποιητικής απόδοσης για τους μετόχους που στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά την Τράπεζα. Γίνεται σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά.
Όπως έκανε πρόσφατα γνωστό η διοίκηση της Τράπεζας, στόχος μας την επόμενη 5ετία να διπλασιάσουμε τα μεγέθη του ισολογισμού μας μετά από αύξηση των χορηγήσεων και των καταθέσεων και διεύρυνση του πελατολογίου μας σε νέες ομάδες ελευθέρων επαγγελματικών επιστημόνων αλλά και σε δυναμικούς τομείς της οικονομίας.
Κυρίες και κύριοι, ζητούμενο για τη χώρα αλλά και το τραπεζικό σύστημα είναι η συσσώρευση κεφαλαίου αλλά και γνώσης προκειμένου να εξασφαλιστεί η στιβαρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Η Attica Bank είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη. Με την επικείμενη ενίσχυση του ποσοστού του ΤΜΕΔΕ ο ΕΦΚΑ περιορίζεται στο ποσοστό του 33%.
Αντίστοιχα και για να μπούμε στην ουσία της συζήτησης και της σημερινής ενότητας σε μόλις δύο χρόνια έχουμε πετύχει την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού μας, στην παροχή καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, την εμπέδωση όρων διαφάνειας και αξιοκρατίας στην αγορά, τη συνεχιζόμενη καταγραφή κερδών και κυρίως την δημιουργία ενός εγγυοδοτικού φορέα πρότυπο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, πλήρες μέλος του ευρωπαϊκού φορέα εγγυοδοσίας ACM, εγκεκριμένα από την ECB ως ιδιώτη θεσμικού επενδυτή σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Έκανα αυτή την αναφορά γιατί θέλω να επισημάνω την αξία αλλά και την ευκαιρία των συνεγγυοδοτήσεων. Την ώρα που οι θεσμικές αλλαγές που επιβάλει η Βασιλεία ΙΙΙ αποθαρρύνουν την μακροχρόνια δανειακή χρηματοδότηση και το χρηματοδοτικό κενό καλύπτεται από την αυξημένη συμμετοχή υπερεθνικών οργανισμών, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων.
Οι συνεγγυοδοτήσεις στη χρηματοδότηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αποτελούν ένα ουσιαστικό εναλλακτικό όχημα προώθησης των επενδύσεων και δυναμικής τόνωσης της αγοράς και της πραγματικής οικονομίας.
Ιδιαίτερα δε στον τομέα των υποδομών όπου ο κρατικός προϋπολογισμός και τα διαρθρωτικά ταμεία, που παραδοσιακά αποτελούσαν την κύρια πηγή ρευστότητας, πλέον δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν το σύνολο των χρηματοδοτούμενων έργων.
Με βάση την διεθνή εμπειρία και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ACM για το 2018 στην Ευρώπη το ποσοστό των χαρτοφυλακίων ου συνόλου των φορέων εγγυοδοσίας φτάνει κατά μέσο όρο στο 0,8 του ΑΕΠ των αντίστοιχων χωρών που εκπροσωπούν, ενώ το ποσοστό στην Ελλάδα είναι μειωμένο κατά 0,24%, γεγονός που αποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω στήριξη των πιστοδοτικών και εγγυοδοτικών δυνατοτήτων.
Κυρίες και κύριοι, ένα χρηματοδοτικό ίδρυμα όπως η Attica Bank και ένας εγγυοδοτικός φοράς όπως το ΤΜΕΔΕ μπορούν να δημιουργήσουν ένα σημαντικό πυλώνα χρηματοδότησης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσα από μία παραγωγική δομή συνεργασίας.
Οι προοπτικές είναι πολύ σημαντικές όχι μόνο για την Τράπεζα Αττικής και για το ΤΜΕΔΕ, για οποιαδήποτε Τράπεζα και για οποιοδήποτε φορέα εγγυοδοσίας. Στην Ευρώπη υπάρχουν 48 φορείς εγγυοδοσίας αντίστοιχοι με το ΤΜΕΔΕ.
Σε αυτή την νέα ικανότητα που διαμορφώνεται, έχοντας επίγνωση των ευκαιριών αλλά και των κινδύνων και των δυσκολίων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε να περάσουμε δυναμικά σε μία νέα εποχή λειτουργικής κερδοφορίας και υγιούς ανάπτυξης για όλους, να διαδραματίσουμε παραγωγικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της πατρίδας και στην πραγματική οικονομία.
Σας ευχαριστώ πολύ και θέλω να καταλάβετε εκ των προτέρων ότι ο ρόλος εδώ είναι να δημιουργήσουμε δουλειές αλλά για να δημιουργήσουμε δουλειές πρέπει να ρίξουμε το κόστος. Και το κόστος δεν είναι μόνο το κόστος δανεισμού είναι και το κόστος του ρίσκου, όπως ειπώθηκε.
Άρα η εγγυοδοσία είναι αυτή που μειώνει το ρίσκο, άρα μειώνει το κόστος δανεισμού.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δείτε εδώ το video της ομιλίας: