Καλημέρα σας. Επιτρέψτε μου να μιλήσω στα ελληνικά, αισθάνομαι πιο άνετα στη μητρική μου γλώσσα παρότι εκπροσωπώ μία πολυεθνική εταιρεία, την Eldorado Gold η οποία έχει έδρα το Βανκούβερ στον Καναδά.
Και ευχαριστώ ιδιαίτερα τους διοργανωτές που μας δίνουν την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μαζί σας και να μοιραστούμε μερικές σκέψεις μας.
Η Eldorado Gold είναι μια εταιρεία η οποία ήρθε στην Ελλάδα το 2012 κα επιμένει να επενδύσει στην Ελλάδα. Έχει ήδη επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια και σκοπεύει να επενδύσει άλλα 2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα νούμερα είναι πάρα πολύ μεγάλα, όπως καταλαβαίνετε, και θα ήθελα να δείξω μία διάσταση που ίσως κάποιες φορές δεν την έχουμε αντιληφθεί.
Η Eldorado Gold θέλει να επενδύσει στον τομέα της εξορυκτικής βιομηχανίας, στο μεταλλευτικό κλάδο, αλλά στη μεταλλική πλευρά, όχι στη μη μεταλλική πλευρά η οποία νομίζω ότι έχει αναπτυχθεί αρκετά καλά και έχει προχωρήσει. Και για αυτό ίσως και υπάρχουν και αρκετές αντιδράσεις.
Θα ήθελα να σας μιλήσω για τρία πράγματα. Πρώτον για την αναπτυξιακή προοπτική του μεταλλευτικού κλάδου.
Δεύτερον, για το παράδειγμα της θυγατρικής της Eldorado Gold, του Ελληνικού Χρυσού στη Χαλκιδική τι κάνει, τι κάνει για το περιβάλλον και ποια είναι η προοπτική της.
Και τρίτον, για το χρειάζεται να γίνει, τι χρειάζεται να κάνουμε και οι δύο πλευρές, και η ελληνική πολιτεία και εμείς, έτσι ώστε τέτοιου είδους επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίων να προχωρήσουμε.
Είναι αναμφισβήτητο ότι ο μεταλλευτικός κλάδος, και με βάση τη μελέτη του ΙΟΒΕ, την έκθεση του ΙΟΒΕ και η εξορυκτική βιομηχανία να συμβάλει στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη. Από την μελέτη αυτή φαίνεται ότι ήδη η συμβολή της στο ΙΑΡ αγγίζει το 3%.
Είναι εξίσου σημαντική η προστιθέμενη αξία που δημιουργεί η εγχώρια βιομηχανία στο μεταλλευτικό κλάδο και είναι της τάξης του 5,5%.
Παράλληλα αυτή τη στιγμή υποστηρίζει 20.000 θέσεις εργασίας άμεσες και έμμεσες άλλες 80.000, δηλαδή συνολικά 100.000 θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους.
Όμως, ίσως εκείνο το οποίο δεν αντιλαμβανόμαστε είναι ότι τέτοιες επενδύσεις εντάσεως κεφαλαίου φέρνουν και μεγάλα ανταποδοτικά κεφάλαια.
Αυτό σημαίνει ότι μπορούν, αν αυτά τα κεφάλαια διοχετευτούν με το σωστό τρόπο να λειτουργήσουν σαν εφαλτήριο και να αναπτύξουν παράλληλες οικονομίες κάτι που δεν είναι εύκολο, ίσως, με μικρής έκτασης επενδύσεις.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι μπορεί, αν σχεδιαστούν σωστά, να λειτουργήσουν αυτά τα κεφάλαια ως χρηματοδοτικός μοχλός και να δημιουργήσουν έργα πνοής, έργα υποδομών, οραματικά έργα για την Περιφέρεια, γιατί η εξορυκτική βιομηχανία, όπως αντιλαμβάνεστε λειτουργεί στην Περιφέρεια.
Εκεί μπορεί να γίνει αναβάθμιση των δικτύων των οδικών, επικοινωνιών, να στηθούν εναλλακτικές τουριστικές δομές, παράλληλα να υποστηριχθούν εκπαιδευτικές δομές καινοτομίας και πράγματα τα οποία θα επιβιώσουν μετά το τέλος της εξόρυξης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Φυσικά, εξαρτάται από την ποιότητα του σχεδιασμού, από την υποστήριξη των εταιρειών, όπως η δική μας, και σίγουρα από την ποιότητα και τη φαιά ουσία που θα διατεθεί από την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μπορούμε βέβαια πάντοτε, αυτά τα κεφάλαια να τα στρέψουμε σε παιδικές χαρές και σε φιέστες, ή ακόμα και σε χρηματοδότηση απόκτησης παικτών τοπικών ομάδων.
Αυτό θα ήταν το λάθος. Το σωστό θα ήταν να το κατευθύνουμε εκεί που πρέπει και να δώσουμε τη δυνατότητα στις περιοχές που λειτουργούμε πραγματικά να αλλάξουν σελίδα. Και αυτό από τη δική μας πλευρά σκοπεύουμε να κάνουμε.
Τώρα ας έρθω λίγο στο παράδειγμα της Ελληνικός Χρυσός και στην επένδυση στα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Επειδή η επένδυση της Eldorado Gold έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης, ίσως δεν γνωρίζετε οι περισσότεροι τι σημαίνουν τα μεταλλεία Κασσάνδρας.
Τα μεταλλεία Κασσάνδρας είναι το μεταλλείο της Ολυμπιάδας το οποίο ανακαινίστηκε και μπήκε σε εμπορική παραγωγή το 2018, αρχές του 2018. Το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών, μεταλλευτικές εγκαταστάσεις του Στρατονίου. Και το περίφημο έργο των Σκουριών το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς συντήρησης και άρχισε τώρα να ξεμπλοκάρει.
Μεταλλευτικός κλάδος. Μεταλλικά ορυκτά. Μιλάμε για πολύτιμα μέταλλα και για βασικά μέταλλα. Δηλαδή πολύτιμα μέταλλα χρυσός, άργυρος αλλά και επίσης χαλκός, μόλυβδος και ψευδάργυρος.
Πολύ γρήγορα, και δεν θα ήθελα να σας κουράσω, μερικές εικόνες τις οποίες βλέπετε, αρχικά για το μεταλλείο των Μαύρων Πετρών και στο Στρατόνι. Διάρκεια ζωής τουλάχιστον δέκα χρόνια με αυτά που ξέρουμε και αν συνεχίσουμε και όπως συνεχίσουμε τις διερευνητικές γεωτρήσεις είμαι σίγουρος το θα διαρκέσουν πάρα πολλά χρόνια όπως συνέβαινε από το παρελθόν. Αυτό το μεταλλείο λειτουργεί πάρα πολλά χρόνια. Ασήμι, μόλυβδος, ψευδάργυρος.
Μεταλλείο της Ολυμπιάδας, όπως σας είπα ξεκίνησε η εμπορική παραγωγή το 2018 και έχει 22 χρόνια ζωής με αυτά που ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να συνεχίσει ακόμα παραπέρα. Εκτός από το χρυσό πάλι υπάρχει το ασήμι, ο μόλυβδος και ο ψευδάργυρος.
Το περίφημο έργο των Σκουριών το οποίο είναι κατασκευασμένο μέχρι το 50%, το υπόλοιπο 50% μένει να γίνει, είναι μία υπολειπόμενη επένδυση μόνο για αυτό το μεταλλείο στα 680 εκατομμύρια δολάρια, έχει 23 χρόνια ζωής με αυτά που ξέρουμε αυτή τη στιγμή. Και έχει σχεδιαστεί, είναι πραγματικά state of the art για να ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Χρυσός και χαλκός. Παγκόσμιας κλάσης κοίτασμα. Είναι κάτι το οποίο νομίζουμε ότι θα βάλει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη στο μεταλλευτικό χάρτη.
Τι έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Ελληνικός Χρυσός για να δείξουμε τι σημαίνουν και αυτές οι μεγάλες foreign direct investments.
Μέχρι σήμερα, από το 2012 δηλαδή, έχει επενδυθεί, όπως σας είπα, 1 δισεκατομμύριο δολάρια και τα 800 εκατομμύρια σε Έλληνες προμηθευτές. Και βέβαια αντιπροσωπεύει έσοδα για το ελληνικό κράτος της τάξης των 360 εκατομμυρίων ευρώ. Και ας μην αναφερθώ σε μισθούς και επιδόματα τα οποία είναι πάνω από 200 εκατομμύρια.
Σε πλήρη ανάπτυξη, όπως σας είπα και προηγουμένως, η επένδυση που μένει να γίνει είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια. Δημιουργεί 5.000 θέσεις εργασίας και άμεσες και έμμεσες.
Μπορείτε να δείτε ίσως, όσοι βλέπετε την οθόνη τι σημαίνει επίσης σε μισθούς και σε εξαγωγές, μόνο 2 δισεκατομμύρια σε μισθούς και πάνω από 11 δισεκατομμύρια σε εξαγωγές.
Παράλληλα θα γίνει μια επένδυση στην τοπική κοινωνία 80 εκατομμυρίων ευρώ η οποία αν χρησιμοποιηθεί σωστά, όπως σας είπα, μπορεί και με επιδοτήσεις μέσα από την ευρωπαϊκή κοινότητα να μοχλεύσει ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, πιστεύω ότι εκεί θα είναι μια πολύ σημαντική συνεισφορά της εταιρείας στην τοπική κοινωνία.
Βέβαια, επειδή η εξορυκτική βιομηχανία από το παρελθόν έχει λερωμένη τη φωλιά της όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος, τα τελευταία 30 χρόνια, όμως, έχουν γίνει τρομακτικά βήματα.
Οι σοβαρές εταιρείες, οι οποίες μάλιστα είναι και εισηγμένες δεν διανοούνται να μην προστατεύουν το περιβάλλον παρά τα όσα λέγονται. Δεν διακινδυνεύουν την φήμη τους και επενδύουν τεράστια ποσά προκειμένου τεράστια ποσά προκειμένου να αποκαταστήσουν το περιβάλλον και όταν τελειώσουν αλλά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της.
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχει μία εγγυητική επιστολή 57 εκατομμυρίων ευρώ στα χέρια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας γιατί όταν θα τελειώσει η εξόρυξη, οτιδήποτε και αν γίνει, ανεξάρτητα από την οικονομική βιωσιμότητα της οποιασδήποτε εταιρείες να μπορεί να αποκαταστήσει το περιβάλλον και αυτό είναι μία εγγύηση.
Μέχρι σήμερα, όμως, η Eldorado Gold και ο Ελληνικός Χρυσός έκανε μία εξυγίανση σε μία περιοχή 300.000 στρεμμάτων και επένδυσε πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ.
Έχει εγκαταστήσει ένα από τα μοναδικά συστήματα παρακολούθησης περιβάλλοντος με μία επένδυση τεσσάρων εκατομμυρίων. Και επιπλέον έχει φτιάξει έναν χώρο απόθεσης ξηρών τελμάτων στον Κοκκινόλακκα. Η επένδυση εκεί είναι πάνω από 90 εκατομμύρια και ακριβώς επειδή τον σχεδιάσαμε και τον κάναμε καλύτερα από ό,τι προβλεπόταν, έχουμε και πληρώνουμε πρόστιμα. Διότι έτσι το προβλέπει η ελληνική γραφειοκρατία.
Στηρίζουμε, βέβαια, και την τοπική περιοχή. Το 90% των εργαζομένων μας προέρχεται από την περιοχή. Μέχρι σήμερα έχουμε ήδη διαθέσει 20 εκατομμύρια σε δράσεις της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Και από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά μας τα 130 εκατομμύρια ευρώ έχουν πάει σε τοπικούς προμηθευτές.
Λοιπόν, ας έρθω στο τρίτο σημείο που σας είπα, το πώς βλέπουμε να προχωρούν τα πράγματα από εδώ και στο εξής. Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με τη συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Υπουργείο και την ελληνική Κυβέρνηση έτσι ώστε να πάμε στην επόμενη σελίδα και να προχωρήσουμε την επένδυση.
Έχουμε πάρει τρεις άδειες εγκατάστασης και έχουμε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απαραίτητη επένδυση να προστατεύσουμε το έργο των Σκουριών και να μπούμε σε διαδικασία εκκίνησης.
Το πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργούμε είναι, και συνεργαζόμαστε και μιλάμε με την πολιτεία και με το Υπουργείο, είναι να θωρακίσουμε το περιβάλλον, να κάνουμε ακόμα καλυτέρους τους περιβαλλοντικούς όρους, να δούμε πώς θα προστατεύσουμε την επένδυση γιατί είναι μία επένδυση που θα διαρκέσει 25-30 χρόνια αλλά πιθανότατα πολύ περισσότερο. Και επιπλέον να επενδύσουμε τις επενδύσεις στην τοπική κοινωνία και αυτό το θεωρούμε αδιαπραγμάτευτο γιατί από την τοπική κοινωνία θέλουμε να πάρουμε την άδεια να λειτουργήσουμε.
Δεν θέλω αν σας κουράσω περισσότερο. Εκείνο που είναι σημαντικό είναι πλέον να δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε την ασφάλεια δικαίου, πώς οι περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και οι αδειοδοτήσεις γενικά θα δίνονται απρόσκοπτα και είναι κάτι το οποίο πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα καλό δρόμο για να το λύσουμε μια για πάντα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.