Ομιλία του Μ. Μανουσάκη, Διευθύνοντος Συμβούλου του ΑΔΜΗΕ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μ. Μανουσάκης, κατά την ομιλία του στο Athens Investment Forum, αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 5 δις ευρώ που περιλαμβάνονται στο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης του διαχειριστή. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου αφορά τη διασύνδεση Αττικής – Κρήτη που προχωρά πλέον χωρίς σύννεφα στον ορίζοντα και είναι ένα έργο της τάξης του 1 δις ευρώ.
Η θυγατρική Αριάδνη όπως είπε εντός του Οκτωβρίου, θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση και αρχές Νοεμβρίου, θα αναδείξει τους αναδόχους για το έργο των καλωδίων. Ενώ τέλος Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία για τις προσφορές στους σταθμούς μετατροπής. Το έργο της μικρής διασύνδεσης που θα είναι το μεγαλύτερο έργο εναλλασσόμενου καλωδίου στον κόσμο θα ολοκληρωθεί το 2020 και θα μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης το χειμώνα.
Ομιλία Μ. Μανουσάκη
Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ σε ένα συνέδριο που έχει θέμα την αναβάθμιση των αναπτυξιακών υποδομών της χώρας και την ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλο επενδύσεων, καθώς κρίνω ότι ο ΑΔΜΗΕ διαδραματίζει στρατηγικό ρόλο και στους δύο αυτούς άξονες.
Θα πω δύο βασικά νούμερα. Το πρώτο είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχει συμβασιοποιήσει έργα 600 εκατομμυρίων και το έργο της Αττικής Κρήτης που είναι 1 δις βρίσκεται στο διαγωνιστικό στάδιο.
Και στο δεκαετές μας πλάνο μαζί, αν εντάξουμε και τη διασύνδεση των νησιών του Βορείου Αιγαίου, προβλέπουμε ότι για τη δεκαετία 2020 – 2030 θα φτάσουμε σε επενδύσεις της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το δεκαετές πρόγραμμα προβλέπει την επέκταση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε όλη τη χώρα με προτεραιότητα όμως τη νησιωτική χώρα, καθώς και την αναβάθμιση γενικά των υποδομών του εθνικού συστήματος μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Για λόγους που όλοι γνωρίζουμε η επιτακτικότερη διασύνδεση είναι αυτή της Κρήτης που υλοποιείται με δύο εμβληματικά έργα υψηλών τεχνικών προδιαγραφών και στόχος είναι να έχουμε την απεξάρτηση του νησιού από τις ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και ταυτόχρονα να θωρακίσουμε την ενεργειακή του ευστάθεια.
Καταρχήν, θα αναφερθώ στο μεγαλύτερο έργο υποδομής το οποίο υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα. Είναι η διασύνδεση της Αττικής με την Κρήτη, η οποία μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης προχωρά χωρίς κανένα σύννεφο στον ορίζοντα και χωρίς καθυστερήσεις. Ένα έργο το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό της τάξης του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.
Αν υπάρχει μια είδηση είναι ότι σε λίγες ημέρες στα μέσα Οκτωβρίου η θυγατρική μας Ariadne Interconnector θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα με αποτέλεσμα να καταφέρουμε ως στις αρχές Νοεμβρίου μέσα από μία μειοδοτική διαδικασία να φτάσουμε να έχουμε τους αναδόχους του έργου.
Παράλληλα στα τέλη του Οκτωβρίου εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους σταθμούς μετατροπής γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε χωρίς προσκόμματα πλέον προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.
Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή που χαϊδευτικά λέμε «μικρή διασύνδεση της Κρήτης», η οποία φυσικά δεν είναι καθόλου μικρή καθώς όταν θα έχει ηλεκτριστεί θα είναι το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον πλανήτη συνολικού μήκους 180 χιλιομέτρων.
Προβλέπεται με βάση το πώς πάνε τα έργα μέχρι στιγμής ότι θα έχει ολοκληρωθεί το 2020 και θα μπορεί να καλύψει ουσιαστικά τις ενεργειακές ανάγκες της Κρήτης για τους χειμερινούς μήνες. Με τις δύο διασυνδέσεις όμως στο συνδυασμό τους τα τέλη του 2022 – αρχές του 2023 η Κρήτη πλέον θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το ηπειρωτικό σύστημα, ο ενεργειακός της εφοδιασμός θα έχει εξασφαλιστεί με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες.
Σημαντικό θα είναι το οικονομικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία, όπως ξέρουμε, ξοδεύουν 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως συνολικά για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, εκ των οποία τα 300 απ’ αυτά προέρχονται απ’ την Κρήτη. Ένα νούμερο που σημαίνει ότι το έργο αυτό θα γίνει brake even μόλις σε δυόμισι χρόνια από την ηλέκτρισή του.
Τα δύο αυτά έργα ταυτόχρονα θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ στην Κρήτη συμβάλλοντας έτσι στο νέο πλαίσιο, στο νέο context για το οποίο έχουμε ενημερωθεί πρόσφατα από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργείο Ενέργειας, που είναι η πολύ πιο γρήγορη απολιγνιτοποίηση της χώρας σε συνδυασμό με τη συνολικότερη αύξηση της συμμετοχής ειδικά των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.
Παράλληλα μ’ αυτά, έχουμε εμπότιση δύο υποβρυχίων καλωδίων που ολοκληρώθηκε τον προηγούμενο μήνα στο Ρίο Αντίρριο και στην ανανέωση του καλωδίου Εύβοιας – Άνδρου – Τήνου. Και έχουμε δύο ακόμη έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, πολύ σημαντικά, που είναι η σύνδεση της Πελοποννήσου στο σύστημα υπερύψηλής τάσης 400 κιλοβόλτ και βέβαια αυτό που ονομάζουμε 2η Φάση Διασύνδεσης των Κυκλάδων, δηλαδή η σύνδεση της Πάρου με τη Νάξο και τη Μύκονο.
Στο επίπεδο της αγοράς ο ΑΔΜΗΕ επίσης έχει αναλάβει στρατηγικό ρόλο καθώς είναι μέτοχος στο ελληνικό χρηματιστήριο της ενέργειας, σε συνεργασία με το οποίο έχουμε καταλήξει σε ένα αρκετά σφικτό χρονοδιάγραμμα δοκιμών για το target model που φιλοδοξούμε ότι θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει τις εσωτερικές δοκιμές για το σύστημα διαχείρισης της αγοράς και προβλέπουμε ότι μέσω της νέας πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί τον Απρίλιο του 2020 θα είμαστε έτοιμοι εμείς από την πλευρά μας για τη σύζευξη με την Ιταλία.
Θα ήθελα, τέλος, αναφερθώ και σε μία σημαντική ελληνική προσπάθεια που λαμβάνει χώρα καθώς μιλάμε, καθώς και η αποστολή του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας σήμερα και αύριο στην Βουλγαρία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο γι’ αυτό.
Πρόκειται για την προσπάθεια να δημιουργηθεί το Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη χώρα μας και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Είναι μία προσπάθεια που καταβάλει ο ΑΔΜΗΕ σε στενή συνεργασία με την ΡΑΕ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και επιδιώκει η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει τον τόπο ζεύξης δύο περιφερειακών κέντρων ουσιαστικά που είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. Το ένα είναι της Ελλάδας με την Ιταλία και το άλλο είναι της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ούτως ώστε η χώρα μας να καταστεί σημαντικό στοιχείο του ελέγχου του ευρωπαϊκού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, λοιπόν, αν καταφέρουμε να πετύχουμε να έχουμε το περιφερειακό κέντρο, υπάρχουν πέντε αυτή τη στιγμή σε όλη την Ευρώπη, στο μέλλον θα παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για τον έλεγχο ροής του ηλεκτρισμού αλλά και της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτό θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Θα το δούμε το επόμενο διάστημα.
Ουσιαστικά ο ΑΔΜΗΕ με αυτά που σας ανέφερα σύντομα, για να μην φάω πολύ από το χρόνο σας, προσπαθεί τα τελευταία δύο χρόνια όπου βγήκε από τη μετοχική σκέπη της ΔΕΗ να αποτελέσει, να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο για τη σημασία που έχει η Ελλάδα στην ενεργειακή μεταμόρφωση που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δείτε εδώ το video της ομιλίας: