Ομιλία του Μ. Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean, κ. Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε στο Athens Investment Forum, στις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας του αλλά και στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου που είναι η μοναδική περιοχή κοντά στην Ευρώπη με ανακαλύψεις. Ωστόσο όπως είπε ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα να στείλει αέριο στην ΕΕ.

Πριν από 10 χρόνια το Ισραήλ εμφάνιζε πλήρη εξάρτηση από την Αίγυπτο, τόνισε και σήμερα έχει καταφέρει να είναι ενεργειακά αυτόνομο και προχωρά σε εξαγωγές σε μία δεκαετία. Αντίστοιχα η Αίγυπτος πέρασε μια περίοδο με την αραβική άνοιξη που οδήγησε σε σταμάτημα των επενδύσεων. Πλέον η χώρα έχει γίνει εξαγωγέας και πραγματικός κόμβος αερίου.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα ο κ. Ρήγας τόνισε ότι θα μπορούμε να μιλάμε για αέριο μόνο όταν γίνουν γεωτρήσεις. Για τον αγωγό East Med αναρωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το κόστος που θα πωλείται το αέριο που θα μεταφέρει. «Εάν ο αγωγός κοστίσει 8 δισ. δολάρια θα ήθελα να ακούσουμε σε ποια τιμή θα φτάσει το αέριο και αν θα είναι οικονομικά βιώσιμος και εάν θα μπορεί στα 8 δολάρια το mbtu να είναι ανταγωνιστικό».

Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Energean στο Ισραήλ επισημαίνοντας ότι οι άδειες βγήκαν σε σύντομο διάστημα 15 μηνών, οπότε και ελήφθη η επενδυτική απόφαση για ένα έργο 1,7 δις δολαρίων, ενώ έχουν ήδη υπογραφεί συμβάσεις πώλησης 4,7 δις κυβικά και χτίζεται και η πλωτή μονάδα παραγωγής FPSO.

Για την Ελλάδα τόνισε ότι μετά την εξαγορά της Edison η Energean έχει δραστηριότητα στα Γιάννενα όπου τελείωσαν τα σεισμικά, ενώ είναι συνεταίρος με τα ΕΛΠΕ στον Πατραϊκό. Ο ίδιος εκτίμησε ότι η συνεργασία θα δώσει νέα δυναμική στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία

Δείτε ΕΔΩ την παρουσίαση της ομιλίας

Δείτε εδώ το video της ομιλίας: