Ομιλία του K. Χατζηδάκη, Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης στη ομιλία του στο Athens Investment Forum, παρουσίασε από την πλευρά του την ενεργειακή πολιτική και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το πρώτο θέμα που απασχόλησε την κυβέρνηση, όπως είπε ήταν το ζήτημα της ΔΕΗ όπου αντιμετωπίστηκε το βασικό πρόβλημα της ρευστότητας με αποτελεσματικά μέτρα και «τώρα έχουμε να ανέβουμε την ανηφόρα των δομικών μέτρων» που περιλαμβάνουν την απολιγνιτοποίηση, την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και τον απογαλακτισμό της ΔΕΗ από τις διαδικασίες του Δημοσίου.

Για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ προχωρά το σχέδιο για χωριστή πώληση των δικτύων από την εμπορία, στην οποία η πώληση μπορεί να φτάσει έως και το 100%, ανάλογα με το τι θα δείξει η έρευνα αγοράς.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι τα θέματα της ΔΕΠΑ μαζί με τις ρυθμίσεις για τη ΔΕΗ θα λυθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου.

Η τρίτη προτεραιότητα της κυβέρνησης σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αφορά στον περιορισμό του μεριδίου του κράτους στα ΕΛΠΕ με βάση τις δεσμεύσεις και το σχεδιασμό της προηγούμενης κυβέρνησης. «Προχωρούμε με όσα είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξετάσουμε τις επιλογές και θα προχωρήσουμε με αυτό που επιτάσσει το εθνικό συμφέρον» ανέφερε.

Το ίδιο ισχύει και για τις έρευνες Υδρογονανθράκων όπου επίσης συνεχίζεται η πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Μένουμε σταθερά δεσμευμένοι σε αυτήν την πολιτική, σεβόμενοι όλες τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις».

Για τους αγωγούς ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι απόψε μεταβαίνει στη Βουλγαρία για να υπογράψει για τον αγωγό IGB, ένα έργο που ξεκίνησε επί δική του υπουργίας προ 10 ετών και ολοκληρώνεται πάλι με τον ίδιο στο υπουργείο.

«Δεν είναι μόνο ο IGB, είμαστε ανοιχτοί στο FSRU της Αλεξανδρούπολης στηρίζουμε τον αγωγό East Med για τη σύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας και βεβαίως στηρίζουμε τη διασύνδεση της Αττικής, της Κρήτης» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης προσθέτοντας ότι για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου με το Ισραήλ έγινε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλιστεί το ενιαίο project. Ωστόσο δεν κατέστη εφικτό στις συζητήσεις στις οποίες συμμετείχε και ο Βέλγος διαχειριστής Elia να βρεθεί λύση και οι προτάσεις που έγιναν δεν ήταν ώριμες και δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές καθώς θα έθεταν σε κίνδυνο την έγκαιρη υλοποίηση της διασύνδεσης της Κρήτης.

«Προφανώς είναι προτεραιότητα για εμάς να αρθεί η απομόνωση της Κύπρου και είμαστε έτοιμοι από αύριο να ξεκινήσουμε εντατικές διαπραγματεύσεις για να υπάρξει διασύνδεση με την Κύπρο, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις της διαλειτουργικότητας ανέφερε ο υπουργός.

Τέλος ο κ. Χατζηδάκης έκανε αναφορά στους στόχους για τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας, την ηλεκτροκίνηση, το περιβάλλον και τη χωροταξία. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στις πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών, καθώς και τις ευρείας κλίμακας παρεμβάσεις που ετοιμάζονται για τις χρήσεις γης και τα χωρικά πεδία.

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την ομιλία

Δείτε εδώ το video της ομιλίας: