Ομιλία του Κ. Ξιφαρά, Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΠΑ
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ κ. Κώστας Ξιφαράς αναφέρθηκε στο έργο του IGB τονίζοντας ότι για να φτάσουμε στις υπογραφές των συμφωνιών υπήρξε σημαντική προεργασία από τα στελέχη της ΔΕΠΑ και του ΥΠΕΝ. Όπως είπε εκτός από την διακρατική συμφωνία θα υπογραφεί η σύμβαση με τον κατασκευαστή και για την προμήθεια σωλήνων, ώστε το έργο να ξεκινήσει να κατασκευάζεται.
Ο κ. Ξιφαράς αναφέρθηκε στο ρόλο που έπαιξε η ΔΕΠΑ για την έλευση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι εκτός από εμπορική εταιρεία αποτελεί το θεματοφύλακα της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εταιρεία ασκεί πλούσια ενεργειακή διπλωματία με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε ενεργειακό κόμβο. Παράλληλα αναφέρθηκε στις προσπάθειες για επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου αλλά και στη διεθνή παρουσία της εταιρείας μέσα από διεθνείς συνεργασίες.
«Η ΔΕΠΑ επιχειρεί να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο στην ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο, όπου υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ αλλά και για τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία δρομολογεί τη δική της μετεξέλιξη, δηλώνουμε παρόντες στην προσπάθεια της χώρας για πράσινη ανάπτυξη και επιπλέον βοηθούμε την Ελλάδα να γίνει διεθνής ενεργειακός κόμβος αναβαθμίζοντας το ρόλο της στην περιοχή».
Ομιλία Κ. Ξιφαρά
Πρέπει να πούμε όμως ότι αυτό το έργο ειδικά τους τελευταίους τρεις μήνες είχε πάρα πολλές εξελίξεις, ειδικά για να φτάσει σε σημείο αύριο να υπογράψουμε. Τα στελέχη της εταιρίας ΔΕΠΑ έχουν δουλέψει άοκνα, θα μπορούσα να πω, αλλά και τα στελέχη του Υπουργείου και το γραφείο του Υπουργού για τις τελικές διαπραγματεύσεις.
Και μην ξεχνάμε ότι αύριο δεν θα υπογράψουμε μόνο τη διακρατική. Θα υπάρξουν αρκετές υπογραφές από τη σύμβαση με τον κατασκευαστή, από την προμήθεια των υλικών και τους σωλήνες που πρέπει να πω και ευχαριστώ και στον κατασκευαστή αλλά και στην εταιρία προμήθειας για την υπομονή που έχουν κάνει, ώστε αύριο να ξεκινήσουμε όλοι μαζί αυτό το εμβληματικό έργο το οποίο από το σχεδιασμό του μέχρι την ολοκλήρωση κράτησε σχεδόν 10 χρόνια.
Οπότε ελπίζω σύντομα να μιλάμε για μια νέα αγορά αερίου, γιατί αυτό το έργο έχει πολλαπλά οφέλη εκτός από τα εμπορικά του.
Αξιότιμοι διοργανωτές, κύριε Υπουργέ, φίλοι και φίλες, το Συνέδριο που έχουμε τιμή να μας φιλοξενεί δεν θα μπορούσε να γίνει σε πιο ευνοϊκή συγκυρία και αυτό γιατί η χώρα μας έχει γυρίσει σελίδα, έχει αφήσει πίσω της την κρίση και με πλέον νέα ηγεσία θέτει τις βάσεις για ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη.
Ανάπτυξη που χρειάζεται επειγόντως η ελληνική κοινωνία μετά από τόσα χρόνια δοκιμασίας. Ανάπτυξης όμως που μπορεί να έρθει μόνο απ’ την αύξηση των επενδύσεων και την απελευθέρωση του συμπιεσμένου επιχειρηματικού δυναμισμού της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό άλλωστε αποτυπώνει και ο τίτλος του σημερινού συνεδρίου «Η ελληνική οικονομία στη νέα εποχή των επενδύσεων και της ανάπτυξης».
Ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη όμως δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια. Μάλιστα όσο περισσότερο θα αναπτύσσεται η ελληνική οικονομία, τόσο θα αυξάνονται και οι ενεργειακές της ανάγκες. Και είναι δικό μας χρέος, των ενεργειακών εταιριών, να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση της χώρας σε επαρκείς, αξιόπιστες και διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας.
Είμαστε όμως αντιμέτωποι και με μια εξίσου μεγάλη πρόκληση: την κλιματική αλλαγή και τις πολλαπλές συνέπειές της. Καλούμαστε να εξασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα πιάνει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.
Στόχους που μέχρι το 2030 επιτάσσουν τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 40%, την αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ κατά 27% και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης κατά 27% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.
Μάλιστα ο Πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα έθεσε ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους, να αποσύρουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρισμού μέχρι το 2028 και να παράγουμε το 35% της ενέργειάς μας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030.
Σ’ αυτό το σημείο έγκειται και η στρατηγική σημασία του φυσικού αερίου, το οποίο συγκρινόμενο με όλα τα υπόλοιπα καύσιμα επιβαρύνει πολύ λιγότερο το περιβάλλον και είναι επίσης ένα καύσιμο οικονομικό και με μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση σε σύγκριση με όλα τα άλλα.
Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε ως γέφυρα μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες πηγές το φυσικό αέριο.
Φίλες και φίλοι, η εταιρία που έφερε όμως το φυσικό αέριο στην Ελλάδα είναι η ΔΕΠΑ. Απ’ το 1988 που ξεκίνησε τη λειτουργία της δημιούργησε απ’ το μηδέν τις βασικές υποδομές φυσικού αερίου. Για να το ποσοτικοποιήσω λίγο μιλάμε για 1.000 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής πίεσης μεταφοράς, περισσότερα από 5.000 χιλιόμετρα δικτύου μέσης πίεσης, καθώς και εκτεταμένο δίκτυο χαμηλής πίεσης.
Εδώ και τριάντα χρόνια η εταιρία μας είναι ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην Ελλάδα. Αναφέρω για παράδειγμα τις μακροχρόνιες συμβάσεις προμήθειας αερίου με τη ρωσική GASPRON, την τουρκική BOTAS, την αλγερινή SONATRAK, τη SOCAR το οποίο το συμβόλαιο ξεκινάει στα τέλη του 2020, καθώς και τις ανταγωνιστικές αγορές της LNG από την αγορά.
Η ΔΕΠΑ επιπλέον όμως, εκτός από εμπορική εταιρία, είναι και θεματοφύλακας της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, χάρη στη μεγάλη εμπειρία που έχει συσσωρεύσει τις διαφοροποιημένες πηγές ενέργειας και τις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχει αναπτύξει αυτά τα χρόνια με όλους τους προμηθευτές, καταφέρνει να προστατεύει την εγχώρια αγορά από τις διεθνείς διακυμάνσεις και διαταραχές και να προσφέρει εγγυημένη προσπάθεια ανεφοδιασμού και όχι μόνο στους πελάτες της και όχι μόνο στην Ελλάδα.
Ειδικά το παράδειγμα του 2009 με την κρίση της Ουκρανίας πιστεύω ότι ήταν ένα συγκριτικό παράδειγμα πώς η ΔΕΠΑ μπορεί να διασφαλίσει την ασφάλεια εφοδιασμού.
Σημαντικός είναι επίσης ο διεθνής ρόλος της εταιρίας μας. Με την πλούσια ενεργειακή διπλωματία που αναπτύσσει η ΔΕΠΑ μετατρέπει την Ελλάδα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο, βάζει δυναμικά τη χώρα μας στον ενεργειακό χάρτη και συμβάλει αποφασιστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης.
Και το πετυχαίνουμε αυτό με τη συμμετοχή μας σε πολλά διεθνή projects. Τη σύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας με τον αγωγό IGI Poseidon, τη σύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας με τον IGB στο οποίο μπαίνουμε και σε φάση πραγματοποίησης του έργου, τις μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικής σημασίας του αγωγού East Med που θα συνδέει υποθαλάσσια την Ελλάδα με τα μεσογειακά κοιτάσματα αερίου και το πρόγραμμα SINERGY για τη δημιουργία εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου στην Κύπρο. Μια ιδιαίτερη σημαντική πρωτοβουλία που σπάει την ενεργειακή απομόνωση της συμμάχου και αδερφής χώρας.
Η ΔΕΠΑ ωστόσο δεν περιορίζεται στις υποδομές και την προμήθεια του φυσικού αερίου. Με έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και μελετημένες πρωτοβουλίες τροφοδοτούμε την ελληνική βιομηχανία, που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου μετά την ηλεκτροπαραγωγή, συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχιας καθιστώντας προσιτό σε όλο και περισσότερους πολίτες το φυσικό αέριο.
Ένα καύσιμο που πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πιο οικονομικά και ενεργειακά αποδοτικό σε σύγκριση με τις περισσότερες εναλλακτικές. Ενώ σχεδιάζει και φροντίζει να φράσει στο φυσικό αέριο στις μη προνομιούχες περιοχές της ώρας αξιοποιώντας τεχνολογικές καινοτομίες του CNG, του small scale LNG αλλά και την ψηφιοποίηση του δικτύου. Επιπλέον, αναπτύσσουμε την αεροκίνηση με στόχο να φτάσει σύντομα σε κάθε γωνία της χώρας.
Τέλος, η εταιρία τα τελευταία χρόνια αυξάνει σταθερά την παρουσία της στη γειτονιά μας, στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσα από διεθνείς συνεργασίες, νέους αγωγούς και συμφωνίες για εμπορία.
Το παράδειγμα της ΔΕΠΑ που κέρδιζε ένα μεγάλο διαγωνισμό στη Βουλγαρία και καταφέρνει και πουλάει πλέον ποσότητες και τη Βουλγαρία, ενώ η ΔΕΠΑ κατέβηκε και στο διαγωνισμό για να προμηθεύσει με φυσικό αέριο την αγορά της Κύπρου, είναι το παράδειγμα της εξωστρέφειας που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία.
Φίλες και φίλοι, με αυτά τα πολύ σημαντικά κεκτημένα η ΔΕΠΑ ανοίγει τα φτερά της στο μέλλον σχεδιάζοντας νέες καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα αλλά και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της σε περισσότερους τομείς.
Στις ΑΠΕ και στους εναλλακτικούς τρόπους παραγωγής ενέργειας, όπως είναι το βιoμεθάνιο και το υδρογόνο, δύο καύσιμα με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ενώ προσπαθούμε να έχουμε μεγαλύτερο μερίδιο στη ραγδαία αναπτυσσόμενη παραγωγή με φυσικό αέριο που έρχεται να αντικαταστήσει τις προηγούμενες … μονάδες.
Τα επόμενα χρόνια η ζήτηση φυσικού αερίου μόνο απ’ τις νέες μονάδες που σχεδιάζονται θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο κυβικά. Άρα πιστεύω ότι υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρόν όχι μόνο για τη ΔΕΠΑ αλλά και για τους ανταγωνιστές της να αποκτήσουμε μεγαλύτερα μερίδια και να δώσουμε τις λύσεις που χρειάζεται η αγορά.
Επίσης, όμως φέρνουμε το φυσικό αέριο στη ναυτιλία και στις θαλάσσιες μεταφορές της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Είμαστε συντονιστές του προγράμματος Poseidon Med II. Προετοιμάζουμε τόσο τα λιμάνια της νοτιοανατολικής Μεσογείου (Πειραιά, Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Λεμεσό και Βενετία), όσο και τα πλοία για το καύσιμο του μέλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό δρομολογούμε την κατασκευή ενός πλοίο ανεφοδιασμού LNG και προχωρά στην απόκτηση δύο βυτιοφόρων φορτηγών μεταφοράς ανεφοδιασμού LNG για το λιμάνι του Πειραιά μέσω των προγραμμάτων Blue Hubs και Super Green.
Κυρίες και κύριοι, η ΔΕΠΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί σ’ αυτές τις μεγάλες προκλήσεις δρομολογεί ήδη τη δική της μετεξέλιξη μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον πρακτικό και ευέλικτο μετασχηματισμό της εταιρίας, ένα σχέδιο που αξιοποιεί το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό και εξασφαλίζει τη στιβαρή ανάπτυξη όλων των δραστηριοτήτων της εταιρίας, ενώ ταυτόχρονα μεριμνά για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.
Θέλω να διαβεβαιώσω ότι η διοίκηση και το προσωπικό της εταιρίας είναι απολύτως αφοσιωμένα στην επιτυχή ολοκλήρωση αυτού του σχεδίου.
Δηλώνουμε δυναμικά παρόν στην επόμενη ημέρα της χώρας, στο μεγάλο στοίχημα για την ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία. Δηλώνουμε παρόν με τις μεγάλες επενδύσεις που διεξάγουμε σε υποδομές, δίκτυα και νέα προϊόντα και υπηρεσίες, επενδύσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία και νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας.
Τέλος, δηλώνουμε παρόν προσφέροντας δημιουργική επάρκεια και ασφάλεια στην Ελλάδα με ένα καύσιμο οικονομικά ανταγωνιστικό και περιβαλλοντικά φιλικό.
Δηλώνουμε παρόν στην αναγκαία μετάβαση της χώρας στις ΑΠΕ και στην πράσινη ενέργεια επιδεικνύοντας περιβαλλοντική και κοινωνική ευθύνη.
Τέλος, και θεωρώ ότι είναι απ’ τα πιο σημαντικά που κάνει η ΔΕΠΑ αυτή τη στιγμή, είναι ότι βοηθάει την Ελλάδα να γίνει ένας διεθνής ενεργειακός κόμβος αναβαθμίζοντας το ρόλο της στη γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής, ειδικά αυτήν την εποχή που καταλαβαίνουμε τι γίνεται στην Τουρκία και στην Κύπρο και όχι μόνο στα σύνορά μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Δείτε εδώ το video της ομιλίας: